Ως μητέρα των μαχών αντιμετωπίζουν στη Θεσσαλονίκη την αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Του Λευτέρη Αρβανίτη

«Δεν θα περάσει η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Θα κλείσει όλη η πόλη, αλλά το νερό δεν αλλάζει χέρια». Αυτά έλεγε κυβερνητικός βουλευτής την περασμένη εβδομάδα έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και μάλλον γιατί γνώριζε πολύ καλά πως η υπόθεση της ΕΥΑΘ δεν είναι άλλη μία ιδιωτικοποίηση, αλλά το κεντρικό γεγονός για μια ολόκληρη πόλη.
Από τον Γιώργο Παπανδρέου και τη γνωστή φωτογραφία με το μπλουζάκι κατά της ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, μέχρι τις αποτυχημένες προσπάθειες της περασμένης άνοιξης να επιταχυνθεί η ιδιωτικοποίηση, πάντα μια ολόκληρη πόλη έκανε το «νερό» δική της υπόθεση και τα σχέδια των κυβερνόντων έμεναν σε κάποιο ντουλάπι.
   Η υπόθεση της ΕΥΑΘ μπορεί να συσπειρώσει σε αυτήν τη φάση φορείς και παράγοντες της Θεσσαλονίκης από το πολιτικό, το κοινωνικό και το αυτοδιοικητικό πεδίο. Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι επίσης είναι πλήρως αντίθετοι με την ιδέα της ιδιωτικοποίησης, πραγματοποιούν εδώ και χρόνια επαφές με την κοινωνία της Θεσσαλονίκης κι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει ότι «το νερό δεν πουλιέται».
  Ήδη έχει ξεκινήσει σειρά συνελεύσεων σε γειτονιές της πόλης, από τοπικές επιτροπές, πρωτοβουλίες για το νερό κ.λπ. και όλοι τονίζουν ότι η υπόθεση της ΕΥΑΘ, μπορεί να αποτελέσει ένα κίνημα αντίστοιχο εκείνου στη Χαλκιδική ενάντια στα μεταλλεία. Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές στις συνελεύσεις αυτές που διατυπώνεται η άποψη ότι η ΕΥΑΘ μπορεί να προκαλέσει έντονους τριγμούς στην κυβέρνηση.
Άλλωστε πρόκειται για μια «καθαρή» υπόθεση, καθώς πρόκειται για κερδοφόρα επιχείρηση, με καλές και φθηνές υπηρεσίες, αλλά και ευαίσθητο κοινωνικό κεκτημένο, καθώς κάθε προσπάθεια πώλησής της, χτυπάει ευθέως το δημόσιο χαρακτήρα του νερού.

Διαδικασίες εξπρές
Οι διαδικασίες πώλησης της ΕΥΑΘ έχουν ξεκινήσει ήδη και αναμένεται να κορυφωθούν το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου. Σε πρώτη φάση θα διατεθεί το 51% της εταιρίας και όχι το σύνολο του ποσοστού (74%) που κατέχει το Eλληνικό Δημόσιο. Σε δεύτερη φάση, πιθανώς ν’ ακολουθήσει νέος διαγωνισμός, στο πλαίσιο του οποίου θα διατεθεί το υπόλοιπο 23%. Στόχος της πιθανής διάθεσης του 74% σε δύο διαφορετικές φάσεις είναι να εισπραχθούν υψηλότερα έσοδα και η συναλλαγή να είναι συνολικά πιο προσοδοφόρα.
 Στο πλαίσιο της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, οι φάκελοι των υποψήφιων επενδυτών θα αξιολογηθούν από το ΤΑΙΠΕΔ και, εφόσον πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές.
Στη διάρκεια της τελευταίας έκτακτης γενικής συνέλευσης της εταιρείας, ο Γεώργιος Δανιόλος, εκπρόσωπος της γαλλικής «Suez Environment», η οποία κατέχει ήδη το 5,46% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ ΑΕ, επισήμανε ότι θεωρεί δεδομένη τη συμμετοχή της εταιρίας στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.
Η επιτάχυνση των διαδικασιών ανησυχεί τους εργαζομενους της επιχείρησης, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για κρίσιμο τεστ της κυβέρνησης, η εξέλιξη του οποίου θα καθορίσει και τις υπόλοιπες ιδιωτικοποιήσεις.

Οργάνωση του κινήματος
Την ερχόμενη Πέμπτη το σωματείο της ΕΥΑΘ παίρνει την πρωτοβουλία και καλεί σε μεγάλη σύσκεψη συντονισμού και προγραμματισμού των δράσεων του επόμενου διμήνου. “Στο σχέδιο αυτό λέμε ΟΧΙ και σας καλούμε όλους να ενώσουμε τις φωνές μας και τις δυνάμεις μας. Το νερό μας ανήκει, το νερό είναι ζωή και η ζωή μας δεν είναι προς πώληση!” λένε οι εργαζόμενοι και ευελπιστούν στη συγκρότηση ενός μαζικού κινήματος. Όπως μάλιστα τονίζουν, “το πρόβλημα των 263 εργαζομένων της εταιρίας δε σχετίζεται με τη διασφάλιση των θέσεών τους, αφού εκτιμούν ότι η εταιρία για να λειτουργήσει με στοιχειώδη επάρκεια χρειάζεται προσλήψεις”. Πιστεύουν όμως και οι ίδιοι ότι η παροχή νερού συνιστά κοινωνικό αγαθό, που δεν μπορεί να εξετάζεται με πρώτα –αν όχι μοναδικά- κριτήρια το κέρδος και τα ταμειακά διαθέσιμα. Γι’ αυτό άλλωστε, όταν πριν από δύο χρόνια η τότε κυβέρνηση είχε παραχωρήσει στο ΤΑΙΠΕΔ το 40% των μετοχών της ΕΥΑΘ ως πρώτο πακέτο, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. “Από τη στιγμή που ιδιωτικοποιείται το νερό, τότε όλα μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν” λένε οι άνθρωποι του σωματείου και καλούν όλη την πόλη στη σύσκεψη της επόμενης Πέμπτης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!