Για να καταλαβαίνεις τι πραγματικά γίνεται στον κόσμο χρειάζεται να παρακολουθείς τις διεθνείς εξελίξεις σταθερά και συστηματικά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά και να έχεις εντοπίσει και διασφαλίσει ότι είναι αξιόπιστες οι πηγές απ’ όπου αντλείς το υλικό που είναι απαραίτητο για σκέψη, γνώση και κατανόηση. Γιατί, για να βλέπεις κάτω από την επιφάνεια του παχιού και σε μεγάλο βαθμό παραπλανητικού στρώματος των ειδήσεων και των αναλύσεων που καθημερινά κυκλοφορούν μέσα από τα ΜΜΕ πάσης φύσεως και μορφής, πρέπει να ξέρεις τους ανθρώπους που υπογράφουν την ενημέρωση, την πληροφορία, το σχόλιο, την ανάλυση ή την κριτική που διαβάζεις ή ακούς. Να τους έχεις τσεκάρει μέσα στα χρόνια και να τους έχεις εμπιστοσύνη, χωρίς να υποτιμάς την επιρροή που ασκούν και τα όρια που θέτουν ακόμα και σ’ αυτούς τους ξεχωριστούς ανθρώπους τα ίδια τα μέσα στα οποία εργάζονται.
Δυστυχώς, όπως υποστηρίζουν με βάση σχετικές έρευνες και μελέτες πολλοί ειδικοί των ΜΜΕ, με την πρωτοφανή ανάπτυξη -με την καθοριστική συμβολή της τεχνολογίας- των μέσων επικοινωνίας και ενημέρωσης παγκοσμίως, ενώ αυξήθηκαν σε ασύλληπτες ποσότητες οι πληροφορίες που είναι διαθέσιμες, έπεσε και η ποιότητά τους. Τα «σκουπίδια» που φτάνουν στους χρήστες των μέσων είναι απείρως περισσότερα από την ελεγμένη πληροφορία που χάνεται μέσα στα μπάζα. Και επειδή τα «σκουπίδια» κυριαρχούν και καταναλώνονται από πολύ περισσότερους αποδέκτες, οι εταιρίες που ελέγχουν τα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προωθούν την παραγωγή και διακίνηση των «σκουπιδιών» για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Και για να γίνει αυτό, επιλέγουν και επιβάλλουν τους αντίστοιχους παραγωγούς «σκουπιδιών». Κι αυτό ισχύει για όλο το φάσμα της ενημέρωσης και επικοινωνίας.
Παράγονται σκουπίδια για το λαό, παράγονται σκουπίδια για τους πλούσιους, παράγονται και σκουπίδια για τους μορφωμένους και τους διανοούμενους. Σκουπίδια φτηνά και σκουπίδια πολυτελείας, φτιαγμένα με τα ανάλογα υλικά ώστε να είναι εύληπτα από την κάθε κοινωνική κατηγορία στην οποία απευθύνονται. Και εν πάση περιπτώσει, σε καμία περίπτωση να μην φαίνονται για σκουπίδια στους αποδέκτες τους. Το να θεωρούν σκουπίδια οι χρήστες της μιας κατηγορίας αυτά που καταναλώνουν οι χρήστες της άλλης κατηγορίας δεν αποτελεί πρόβλημα, στο βαθμό που σε κάθε κατηγορία τα σκουπίδια που της αναλογούν δεν εκλαμβάνονται ως σκουπίδια. Επίσης, υπάρχουν και σκουπίδια που λειτουργούν σαν τρανσφόρμερ, που είναι διαταξικά και διαπολιτισμικά, κατάλληλα για όλους, εύπεπτα για πλούσιους και φτωχούς, μορφωμένους κι αμόρφωτους, αριστερούς και δεξιούς. Η επιστήμη έχει κάνει άλματα και σ’ αυτό τον τομέα.