Αρχική πολιτική αριστερά Συνέντευξη – Λόλα Σάντσες (Podemos): Δεν φτάνει ένα κόμμα για να αλλάξει...

Συνέντευξη – Λόλα Σάντσες (Podemos): Δεν φτάνει ένα κόμμα για να αλλάξει τα πράγματα

Συνέντευξη στον Γιώργο Παπαϊωάννου

Η Λόλα Σάντσες είναι ευρωβουλευτίνα των Podemos. Τη συναντήσαμε πρόσφατα στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια των Ημερίδων Μελέτης που οργάνωσε η ευρωομάδα της Αριστεράς GUE/NGL και είχαμε μαζί της μια σύντομη συζήτηση.

Οι δημοτικές εκλογές στη χώρα σας είναι πρόσφατες. Πώς βλέπετε να διαμορφώνεται η πολιτική κατάσταση;

Οι δημοτικές εκλογές σηματοδότησαν μια αρκετά ευρεία ήττα για τη Δεξιά. Έχασαν σχεδόν 3 εκατομμύρια ψήφους. Δεν πρόκειται να το αναγνωρίσουν αλλά βλέπουμε πως είναι αυτό το αποτέλεσμα που διασπά εσωτερικά το Λαϊκό Κόμμα. Ήδη κάποιοι από την Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος ζητάνε το κεφάλι του Ραχόι… Ήταν ο μόνος αρχηγός κόμματος στην Ισπανία που δεν βγήκε στους δημοσιογράφους ή σε συνέντευξη Tύπου να σχολιάσει τα αποτελέσματα των εκλογών. Κρύβεται.

 

Ακολουθούν και οι κρίσιμες εθνικές εκλογές το Νοέμβριο. Πώς προετοιμάζεται το Podemos;

Ο κόσμος έχει κουραστεί από τα κομματικά στελέχη, τα ονόματα των γνωστών κομμάτων και τα συνθήματα. Αυτό που θέλει είναι η ενότητα της Αριστεράς, της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικών κινημάτων που εργάζονται σκληρά ώστε να υπερασπιστούν τον λαό και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ισπανία. Τα ΜΜΕ είναι βέβαια στα χέρια μεγάλων εταιριών που συνδέονται οικονομικά με την εξουσία. Είναι λογικό, λοιπόν, να προσπαθούν να περάσουν στον κόσμο ότι Αριστερά σημαίνει χάος! Οι Podemos, όμως, είναι το παράδειγμα ότι αυτή η προπαγάνδα μπορεί να πέσει στο κενό, ότι μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον κόσμο. Πρέπει να σκεφτούμε και να προσπαθήσουμε πολύ ώστε στις εθνικές εκλογές του Νοεμβρίου να συγκροτήσουμε ένα μεγάλο συνασπισμό. Όχι όμως μόνο με κόμματα αλλά και με τον ίδιο το λαό και τα κοινωνικά κινήματα. Δεν αρκεί μόνο ένα κόμμα, δεν μπορεί ένα κόμμα μόνο να αλλάξει τα πράγματα. Όχι λόγω της δύναμης, αλλά επειδή ο κόσμος πραγματικά θέλει να ενωθούμε.

 

Τι συζήτηση γίνεται στην Ισπανία για το ελληνικό θέμα;

Η Δεξιά στην Ισπανία δεν μιλά καθόλου για εσάς. Ξέρουν πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει εναντίον τους. Ο ισπανικός λαός όμως είναι με το μέρος σας, καταλαβαίνει τι ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα, αφού έχουμε ανάλογα ποσοστά ανεργίας και φτώχειας. Δεν μιλάνε για την Ελλάδα γιατί ξέρουν πως αν επιτεθούν στη χώρα σας, οι Ισπανοί θα νιώσουν πως επιτίθενται και σε εκείνους, άρα η απάντηση των Ισπανών πρέπει να είναι ανάλογη: Να ψηφίσουν κι αυτοί την Αριστερά, όπως στην Ελλάδα, για να δείξουν πως η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο και ότι πρέπει να σταματήσουν οι πολιτικοί να λένε ψέματα στους πολίτες. Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι σχεδόν ποτέ δεν χρησιμοποιούν τις λέξεις «Ελλάδα», «Έλληνες» ή «ελληνικό πρόβλημα».

 

Τι εκτιμάτε ότι θα σηματοδοτούσε για την Ευρώπη μια πολιτική αλλαγή στην Ισπανία;

Η ισπανική οικονομία έχει διαφορετική βαρύτητα από την ελληνική στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσωπικά ελπίζω να αλλάξουμε την κυβέρνηση στην Ισπανία με τις εκλογές του Νοεμβρίου και έτσι να μην είναι μόνο η Ελλάδα αλλά μια μεγάλη οικονομία στο κέντρο της Ε.Ε. που θα τοποθετηθεί ενάντια στις καταστροφικές αποφάσεις του νεοφιλελευθερισμού. Οι εκβιασμοί που ασκούν στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να ασκηθούν με τον ίδιο τρόπο απέναντι στην Ισπανία, εξαιτίας του βάρους της οικονομίας της. Μακάρι να μπορούσατε να ψηφίσετε εσείς στις ισπανικές εκλογές! Καμιά φορά εύχομαι να μπορούσα να ψήφιζα στις γερμανικές εκλογές, γιατί η Μέρκελ κυβερνά όλη την Ευρώπη αλλά μόνον οι Γερμανοί την ψηφίζουν… Αυτό είναι σαν δικτατορία.

Σχόλια

Exit mobile version