ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Ηλία Σταθάτο
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ειδικά τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει αποδιοπομπαίος τράγος για κάθε λογής προβλήματα του ελληνικού μεταπολιτευτικού κοινωνικού συμβολαίου. Και όχι μόνον αυτό, αλλά αποτελούν προνομιακό πεδίο οικονομικής αφαίμαξης και επιβολής «πρωτοπόρων» πολιτικών που τους αφήνουν χρεωμένους, την περιουσία τους υπό δήμευση και… ανασφάλιστους. Όμως, στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον, οι ελεύθεροι επαγγελματίες αποφάσισαν να μην καθίσουν με σταυρωμένα χέρια. Συνασπίστηκαν και ίδρυσαν τον Σύλλογο Ασφαλισμένων και Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ Ν. Θεσσαλονίκης. Το πώς και το γιατί το συζητήσαμε με τον Χάρη Ευθυμιαδη, πρόεδρο του Συλλόγου.
Τι είναι και τι εξυπηρετεί ο σύλλογός σας;
Ο Σύλλογος Ασφαλισμένων-Ανασφάλιστων Νομού Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε πριν από περίπου ένα έτος και προσπαθεί να προστατέψει τους ασφαλισμένους και τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ. Για παράδειγμα, όταν κάποιος οφείλει στο Ταμείο, δεν έχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, παρόλα αυτά όταν το κράτος του ζητάει να πληρώσει την οφειλή του, απαιτεί να πληρώσει και την περίθαλψη που δεν του παρέχει. Ακόμα, έχουμε υπέρογκες προσαυξήσεις και τόκους σε κάθε οφειλή ασφαλιζόμενου. Τόκοι οι οποίοι είναι παράνομοι, καθώς δεν δανειστήκαμε από τον ΟΑΕΕ. Αντιθέτως, πληρώναμε, και τώρα τοκίζονται οι οφειλές της αυτασφάλισης που δεν έχουμε. Επιτόκια που κυμαίνονταν σε τοκογλυφικά επίπεδα: 3% για τον πρώτο μήνα οφειλής και 1% για κάθε επόμενο μήνα. Για να καταλάβετε, μια οφειλή 30.000 ευρώ, μαζί με τους τόκους, μπορεί να φτάσει τα 55.000 ευρώ. Οι εισφορές είναι πάρα πολύ μεγάλες. Για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ αντιμετωπίζουμε κατασχέσεις. Επίσης, το ταμείο μας λεηλατήθηκε με το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, το PSI.
Πώς οργανωθήκατε;
Αρχικά μέσω Διαδικτύου, μέσω e-mail. Βρεθήκαμε κάποιοι άνθρωποι, είδαμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που έχουν το πρόβλημα του χρέους προς τον ΟΑΕΕ, και την όλη αδικία που υπάρχει. Μετά από έρευνα που κάναμε, ο αριθμός των ανθρώπων που βρήκαμε ότι έχουν πρόβλημα ήταν τρομακτικός, μιλάμε για 550.000 κόσμο σε σύνολο 750.000 ασφαλισμένων περίπου. Αν υπολογίσουμε και τις οικογένειές τους, που μένουν και αυτές χωρίς ασφάλιση, μιλάμε για πάνω από 2.000.000 κόσμο που μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή του.
Η νέα κυβέρνηση πώς ανταποκρίνεται;
Αυτό το πρόβλημα δεν υπάρχει τώρα, αλλά με διαφορετικούς τρόπους υπάρχει για πάνω από 50 έτη. Καταλαβαίνουμε ότι δεν γίνεται να αλλάξουν όλα σε δύο μήνες. Συναντηθήκαμε με τον κ. Στρατούλη και του εκθέσαμε τα αιτήματά μας. Μας άκουσε, μας είπε ότι θα πραγματοποιηθούν, αλλά σε βάθος χρόνου, και μας παρέπεμψε να απευθυνθούμε στους τοπικούς βουλευτές. Έγινε η ρύθμιση για τις 100 δόσεις. Την οποία δεν την έκανε καμία Νέα Δημοκρατία, κανένας ΣΥΡΙΖΑ. Αν δεν τρέχαμε εμείς το θέμα, δεν θα είχε γίνει τίποτα. Πριν από 1,5 έτος δεν μας έδινε κανείς σημασία. Εμείς ζητάμε από τους καινούργιους να αποδείξουν ότι δεν είναι μια από τα ίδια. Το κλίμα στον κόσμο είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μας πούλησε.
Ποια είναι τα αιτήματά σας, μια και το αναφέρατε;
Η λογική του ΟΑΕΕ, δυστυχώς, είναι μία και απαράλλακτη: Πρέπει να δίνεις κάθε μήνα την εισφορά σου, μαζί με τη δόση της οφειλής σου. Αν μπορούσαν όμως να πληρωθούν οι τρέχουσες εισφορές, δεν θα είχε κανείς μας χρέος. Αυτό που πρέπει να γίνει λοιπόν, τουλάχιστον όσο διαρκέσει η κρίση, είναι όχι απλά να χαμηλώσει η κλάση μας και ο συντελεστής σύμφωνα με τον οποίο υπολογίζονται οι εισφορές μας, όπως έγινε από την κυβέρνηση με αποτέλεσμα να χάνουμε το θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό μας δικαίωμα. Ο ΟΑΕΕ πρέπει να χαμηλώσει τον τιμοκατάλογό του, 900 ευρώ το δίμηνο δεν μπορούν να βρεθούν. 6.000 ευρώ το χρόνο για αυτασφάλιση. Για παράδειγμα, οι δικηγόροι πληρώνουν 2.500-3.000 ευρώ το χρόνο. Και ζητάνε από τους ελεύθερους επαγγελματίες, με ένα εισόδημα που έχει πέσει στο μισό λόγω κρίσης, να καταβάλουν τέτοια ποσά. Ζητούν χρήματα ακόμα και από άτομα με κλειστές επιχειρήσεις. Πού θα τα βρουν; Σε περίπτωση που ζητήσεις να μπεις σε κάποιο άλλο καθεστώς, σου ζητούν να αποδεχτείς το χρέος και να παραιτηθείς από κάθε ένδικο μέσο. Πρέπει να υπάρξει αφενός μια ρύθμιση, και το όλο πλαίσιο να εξεταστεί από μηδενική βάση. Πρέπει να υπάρξει, καταρχήν, αποποινικοποίηση των εισφορών. Δεν γίνεται οι εργοδοτικές εισφορές, που όταν δεν καταβάλλονται σωστά διώκονται, να εξομοιώνονται με την αυτασφάλισή μας. Αυτά τα δύο θεωρούνται το ίδιο με βάση έναν χουντικό νόμο του 1967, και πολλοί άνθρωποι καταδικάστηκαν. Επίσης, για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ, μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών, αντιμετωπίζουμε κατασχέσεις, για ασφάλιση που καλούμαστε να πληρώσουμε, ενώ δεν την έχουμε. Ακόμη, οι εισφορές δεν είναι σύμφωνα με το εισόδημα, αλλά πάγιες – μια πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία. Επιπλέον, είχαμε θεσπίσει εισφορές που θα πήγαιναν υπέρ συναδέλφων που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, κάτι σαν ταμείο ανεργίας. Μαζεύτηκαν 200 εκατομμύρια. Τα 100 αγνοούνται.
Πώς σκοπεύετε να συνεχίσετε;
Προτείνουν εισφορές 200 ευρώ τον μήνα. 100 για το παλαιό χρέος και 100 για το τρέχον. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προχωρήσουμε νομικά, αλλά και με κινηματικό και πολιτικό αγώνα. Κάνουμε μια συντονισμένη προσπάθεια πανελλαδικά, για να προχωρήσουμε. Όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερα. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι ακόμα δεν γνωρίζουν τι αδικίες έχουν συμβεί και ποιος έχει φάει λεφτά. Αυτό πρέπει να αλλάξει.