Σημαντική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ
Με τις δίκες περισσότερων από 30 πολιτών, κατοίκων της Βορειοανατολικής Αττικής, της Λάρισας και του Βόλου που γίνονται στις αρχές Γενάρη, κορυφώνεται η εκδικητική επίθεση του «κράτους των εργολάβων» στα κινήματα που αντιστάθηκαν έμπρακτα στο χαράτσι των διοδίων (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου). Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή υπήρξε μια σημαντική παρέμβαση στήριξης των κινημάτων και του δημοσίου συμφέροντος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, με δύο καίριες ερωτήσεις που κατατέθηκαν στη Βουλή. Παρέμβαση η οποία αναμένεται να ακολουθηθεί από ακόμη δραστικότερες ενέργειες.
Η πρώτη ερώτηση έχει τίτλο: Διώξεις πολιτών για τη συμμετοχή τους στο Κίνημα των Διοδίων: η ποινικοποίηση της άσκησης συνταγματικώς προστατευόμενων δικαιωμάτων και υπογράφεται από 43 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Στην ερώτηση καταγγέλλεται χαρακτηριστικά: «Από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας διατυπώθηκαν και υπογράφονται σειρά έωλων κατηγορητηρίων, εναντίον πολιτών που υπερασπίζονται τη συνταγματικώς και υπερνομοθετικώς κατοχυρωμένη προσωπική ελευθερία κίνησης.
Τόσο η άσκηση των σχετικών διώξεων όσο και η διατύπωση των σχετικών κατηγορητηρίων τελούν, τελικώς, σε ευθυγράμμιση με τα συμφέροντα πολυεθνικών κοινοπραξιών, ανάδοχων και εκμεταλλευτών των νέων αυτοκινητοδρόμων και των διοδίων». Επισημαίνεται, επίσης, ότι «για να στηρίξουν το κατηγορητήριο, οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Λάρισας ανασύρουν από τα συρτάρια της μετεμφυλιακής περιόδου το άρθρο 184 του Ποινικού Κώδικα το οποίο αναφέρει «..όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξη κακουργήματος ή πλημμελήματος τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι τριών ετών». Είναι σαφές ότι οι διώξεις αυτές όχι μόνον ποινικοποιούν ολόκληρο το μαζικό πολιτικό κίνημα ενάντια στα διόδια, συνιστώντας ευθέως πολιτικές διώξεις, αλλά αποτελούν ταυτόχρονα ευθεία βολή στην καρδιά όλων των κινημάτων που αντιστέκονται στις πολιτικές ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας ή στην επιβολή παράνομων τελών (βλ. χαράτσι της ΔΕΗ, για το οποίο ήδη και δικαστικώς δικαιώθηκαν τα αντίστοιχα κινήματα)».
Η δεύτερη ερώτηση υπογράφεται από 29 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και αφορά τις Συμβάσεις Παραχώρησης με τις οποίες εκτελούνται οι μεγάλοι οδικοί άξονες (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ στα τρία προηγούμενα φύλλα του Δρόμου υπό τον τίτλο Οι δρόμοι της διαφθοράς και της διαπλοκής). Με την ερώτηση ζητείται από τους αρμόδιους υπουργούς η κατάθεση αναλυτικών στοιχείων, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα χρησιμοποιήσει προκειμένου να αντιταχθεί στη ληστρική για το Δημόσιο συμφέρον πρακτική των Παραχωρησιούχων και της συγκυβέρνησης Σαμαρά.
Στην ερώτηση, ανάμεσα σε άλλα, επισημαίνεται: «Το περίπλοκο, ατελέστατο και, σε κρίσιμα ζητήματα, «λεόντειο» εις βάρος του Δημοσίου νομικό πλαίσιο των Συμβάσεων, διευκολύνει τους χρηματοπιστωτικούς και κατασκευαστικούς ομίλους στη συνεχή και πιεστική υποβολή των αιτημάτων τους προς το Δημόσιο, τα οποία κατά τεκμήριο είναι αβάσιμα, αλλά και στις δίχως συνέπειες συνεχείς καθυστερήσεις στην πορεία των έργων, σύμφωνα με τα συμβατικά χρονοδιαγράμματα».
Χρίστος Καραμάνος