του Γιώργου Κυριακού

Την Τετάρτη 30 Απριλίου, τα δύο κόμματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, το ΚΕΑΔ (Κόμμα Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων) και η ΕΕΜΜ (Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον), συμφώνησαν και συνυπέγραψαν για τις προϋποθέσεις προκειμένου από κοινού να αναδιοργανώσουν τη ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ – η οποία ιδρύθηκε το 1991 ως ενιαία πολιτική και κοινωνική οργάνωση του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού. Σύμφωνα με προχθεσινή ανακοίνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, «οι πρόεδροι των κομμάτων κ. Βαγγέλης Ντούλες και κ. Λευτέρης Νίκας και ο πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, κ. Βασίλης Κάγιος, υπέγραψαν κοινό μνημόνιο συνεργασίας» και αποφάσισαν τη συγκρότηση μικτής επιτροπής δράσης και συντονισμού.

Ήταν ένα γεγονός που εξέφρασε την επιθυμία Βορειοηπειρωτών και Ελλαδιτών, οι οποίοι είχαν απογοητευτεί από τον πολυετή πολιτικό διχασμό της βορειοηπειρωτικής κοινότητας. Σε αυτήν την εξέλιξη συνέβαλε και η στήλη μας «Οι απ’ Έκει», η οποία ξεκίνησε και συνεχίζει να αναφέρεται αποκλειστικά ενάντια στις υποβαλλόμενες διαιρέσεις των Βορειοηπειρωτών. Σημαντικό ρόλο έπαιξε επίσης η Συσπείρωση για την Ενότητα και τη Δημοκρατία στη Βόρειο Ήπειρο*, που με ένα σύνολο υπογραφών –μη Βορειοηπειρωτών– είχε προτείνει την κοινή κάθοδο των δύο κομμάτων στις προσεχείς κοινοβουλευτικές εκλογές στην Αλβανία, προκαλώντας σοβαρές ζυμώσεις, καθώς και η ενωτική-δημοκρατική πρωτοβουλία για την επανατοποθέτηση του αγάλματος της Βορείου Ηπείρου**, που έφερε κοντά ανθρώπους και από τις δύο παρατάξεις.

Ανέφερε χαρακτηριστικά το κείμενο υπογραφών της Συσπείρωσης: «Η Βορειοηπειρωτική Κοινότητα, είτε ως διεθνώς αναγνωρισμένη Εθνική Ελληνική Μειονότητα, είτε ως το σύνολο του γηγενούς και ιστορικού Ελληνισμού στην Αλβανία (που συμπεριλαμβάνει τις εγκαταλελειμμένες βλαχόφωνες καθώς και άλλες κοιτίδες του Ελληνισμού), βρίσκεται σε μακροχρόνια ύφεση όσον αφορά στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, από το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις διμερείς συμφωνίες Ελλάδας-Αλβανίας. Το αλβανικό κράτος με διαχρονικές πολιτικές “διαίρει και βασίλευε” και αθέτησης των υποχρεώσεών του, όπως και το ελλαδικό κράτος που δεν ασκεί πολιτική ουσιαστικής υποστήριξης, ειδικότερα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, επιτείνουν τις εσωτερικές τριβές στον βορειοηπειρωτικό κόσμο».

Η στήλη μας χαιρετίζει αυτήν την εξέλιξη στη νόμιμη πολιτική και κοινωνική οργάνωση ΔΕΕΕΜ ΟΜΟΝΟΙΑ, η οποία οφείλει να ενισχύσει τις δυνατότητες της ενεργούς και δημοκρατικής συμμετοχής της τραυματισμένης Κοινότητας του Ελληνισμού στην Αλβανία.

* Βλ. έκκληση «Προς τα ελληνικά κόμματα ΚΕΑΔ (PBDNj) και ΕΕΜΜ (MEGA) – Προς τη Βορειοηπειρωτική Κοινότητα» (oiapedw.blogspot.com, 28/11/2024).

** «Είμαστε και εμείς εδώ» (φύλλο 704).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!