Ανησυχία σε μέλη και στελέχη του κόμματος από το ρεσάλτο διάσωσης που επιχειρεί η ΔΗΜΑΡ
Εντείνονται μέρα με τη μέρα οι αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην πιθανότητα εκλογικής συνεργασίας με τη ΔΗΜΑΡ. Ήδη μια σειρά οργανώσεις του κόμματος τάσσονται, αμέσως ή εμμέσως, εναντίον μιας τέτοιας προοπτικής. Δεν έχουν λείψει μάλιστα και οι περιπτώσεις όπου μέλη του κόμματος εκφράζουν τη έντονη δυσφορία τους μαθαίνοντας ότι έχουν γίνει συμφωνίες και ότι ακούγονται μάλιστα συγκεκριμένα ονόματα που έχουν «κλείσει» για συγκεκριμένες περιφέρειες της χώρας.
Επί του παρόντος πάντως από την Κουμουνδούρου δεν έχει δοθεί κάποια συγκεκριμένη απάντηση στα σενάρια που κυκλοφορούν και αυτό είναι κάτι που επιτείνει περαιτέρω τις ανησυχίες που εκφράζουν στελέχη του κόμματος. «Δεν είναι και λίγο να ακούς ότι ο τάδε έχει πάρει τη δέσμευση από την ηγεσία ότι θα είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν αυτή η συζήτηση δεν έχει γίνει πουθενά και σε κανένα όργανο», λένε τα μέλη του κόμματος, που ομολογούν την έκπληξή τους για το γεγονός ότι επώνυμοι της ΔΗΜΑΡ φέρονται να έχουν ήδη ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία υπέρ του… εαυτού τους και του ΣΥΡΙΖΑ(!).
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι ακόμη κι αν «ξεχάσει» κανείς πως η ΔΗΜΑΡ δημιουργήθηκε από ένα αριθμό στελεχών του παλαιού ΣΥΝ που αποχώρησαν ακριβώς επειδή διαφώνησαν με την ύπαρξη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να προσπερνά εύκολα τα όσα μνημονιακά συνέβησαν επί συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.
Η αντίφαση πάντως είναι φανερή και αναδεικνύεται στις συζητήσεις μεταξύ των μελών του κόμματος: «Η καταρρέουσα ΔΗΜΑΡ που μόλις την περασμένη Τρίτη η Κοινοβουλευτική της Ομάδα έχασε ακόμη έναν βουλευτή, την Ν. Φούντα, στοχεύει στην εκλογική της διάσωση μέσω του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι σίγουρο ότι ακόμη και σε επίπεδο ποσοστών, η εκλογική συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ περισσότερο θα κοστίσει, παρά θα ωφελήσει». Η ανησυχία όμως πηγαίνει ακόμη πιο μακριά καθώς πολλοί λένε ότι στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ βρεθεί στο τιμόνι της χώρας θα είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε σοβαρές συγκρούσεις προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά του. Πώς θα το κάνει αυτό αν η ίδια η Κοινοβουλευτική του Ομάδα δεν είναι ενιαία ως προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο και τι ρόλο θα παίξουν τότε όσοι ΔΗΜΑΡίτες έχουν εκλεγεί βουλευτές; Στην ουσία οι φόβοι κινούνται σε δύο κυρίως κατευθύνσεις: ότι η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ θα λειτουργήσει ως μοχλός «υπευθυνοποίησης» του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά και ότι η συζήτηση για τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΔΗΜΑΡ θέλει να δώσει από τώρα την εικόνα ότι το κόμμα έχει ήδη «μαλακώσει» έναντι των δανειστών.
Σε κάθε περίπτωση η συντήρηση αυτής της συζήτησης, μόνο κακό μπορεί να κάνει στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μια στιγμή που επίσης μια σειρά εκπροσώπων του παλιού πολιτικού συστήματος «πολιορκούν» τα… ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι περισσότερο από προφανές ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ οφείλει στα μέλη του κόμματος και στην κοινωνία μια άμεση και ξεκάθαρη απάντηση γι’ όλα αυτά.
Τ.Τ.