Οι 700 νέες θέσεις εργασίας που δεν ήρθαν – όπως και η επένδυση
του Χρήστου Πραμαντιώτη
Ελληνικού ενδιαφέροντος ακούγεται ότι είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν τη Δευτέρα τη συνεδρίαση της ηγεσίας της πολυεθνικής Siemens, στο Μόναχο. Το ερώτημα αφορά την απόφαση να μη γίνει στην Ελλάδα μια ήδη προγραμματισμένη επένδυση. Μέχρι εδώ, θα έλεγε κανείς ότι «δεν υπάρχει θέμα, επενδυτής είναι, αποφασίζει και ξε-αποφασίζει».
Όσοι όμως επιμένουν να θυμούνται, φέρνουν στο μυαλό τους την υπόθεση μιας πολυεθνικής που ενεπλάκη σε υποθέσεις μίζας εν Ελλάδι, δραστηριότητα που απασχόλησε επί μήνες την επικαιρότητα και ενέπλεξε αρκετά πρόσωπα του δημόσιου βίου.
Φέρνουν επίσης στο μυαλό την επιτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού (Νόμος 4072/2012 επί κυβερνήσεως Παπαδήμου) που ύστερα από όλα αυτά επέτυχε η πολυεθνική με το Ελληνικό Δημόσιο για τις υποθέσεις των μιζών. Η επιτυχία, για να καταλαβαινόμαστε, ήταν ότι αν και η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που ασχολήθηκε με το σκάνδαλο Siemens μιλούσε ακόμη και για 2 δισ. ευρώ αποζημίωση στο ελληνικό Δημόσιο, ήρθε πανηγυρίζοντας η κυβέρνηση Σαμαρά τον Αύγουστο του 2012 να υπογράψει τη μετατροπή των ελληνικών απαιτήσεων σε παροχές 300 εκατ. ευρώ – δεν ήταν όλα μετρητά, αφορούσαν επενδύσεις, υποτροφίες για μεταπτυχιακά, μέχρι και στήριξη σε προγράμματα κατάρτισης για την καταπολέμηση της διαφθοράς…
Στους όρους του εξωδικαστικού συμβιβασμού συγκαταλεγόταν η δέσμευση της εταιρίας να διαθέσει 100 εκατ. για τη διασφάλιση της δραστηριότητάς της στην Ελλάδα και επιπλέον 60 εκατ. ευρώ για νέο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών, που θα δημιουργήσει 700 νέες θέσεις εργασίας.
Αυτά όμως είναι ιστορία, και μάλλον δύσκολα θα θυμάται σήμερα ο κ. Σαμαράς τους πανηγυρισμούς του 2012, καθώς το Siemens success story του 2014 περιγράφει αλλιώς το μύθο: η νέα σειρά κουζινών που θα λανσάρει η πολυεθνική απαιτεί επένδυση, η οποία όμως δεν θα γίνει στην Ελλάδα – αντιθέτως, φαίνεται να κατευθύνεται στην Τουρκία.
Ανησυχία των εργαζομένων
Σήμερα οι περίπου 500 εργαζόμενοι της Siemens στη χώρα μας (το 2008 ήταν τριπλάσιοι) ανησυχούν πλέον ότι αν δεν γίνει αυτή η επένδυση είναι θέμα χρόνου να κλείσει το εναπομείναν εργοστάσιο της εταιρίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα λέει στον Δρόμο ο Βαγγέλης Παράσογλου, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην B/S/H/ SERVICE (το σέρβις των συσκευών), «Ο όμιλος όχι μόνο δεν τήρησε τη δέσμευση που είχε υπογράψει για το συγκεκριμένο εργοστάσιο, αλλά οδηγεί το ήδη υπάρχον (ΠΙΤΣΟΣ) σε κλείσιμο, αφού αποφάσισε να μην επενδύσει στην παραγωγή της νέας σειράς κουζινών που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά. Έτσι είναι θέμα χρόνου πλέον ένα εργοστάσιο που μετρά 100 και πλέον χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα να κλείσει».
Πάντως, οι πληροφορίες των ημερών φέρουν τη Siemens να έχει εκφράσει την επιθυμία να αποσυρθεί από την κατασκευή οικιακών συσκευών και να ασχοληθεί με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η κυβέρνηση από τη πλευρά της δεν έχει δώσει «καμία απάντηση σχετικά με τις παροχές που έπρεπε να καταβάλει η Siemens στο Ελληνικό κράτος και που όπως φαίνεται αποχωρώντας από την Ελλάδα δεν πρόκειται να υλοποιήσει καμία από αυτές», σημειώνει ο κ. Παράσογλου.
Αν πάντως επιβεβαιωθούν τα κακά σενάρια, το μόνο που θα απομείνει από την πολυεθνική στην Ελλάδα θα είναι η ανάμνηση από την εμπλοκή της στις δωροδοκίες και τα υποτιθέμενα 2 δισ. ευρώ αποζημίωσης που γενναιόδωρα αρνήθηκε να διεκδικήσει το ελληνικό κράτος…