Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ βρεθήκαμε την εβδομάδα που πέρασε σε απεργιακές κινητοποιήσεις, με μια ιδιαιτέρως μαζική συμμετοχή που έφτανε ως το 100%. Αντιμετωπίζουμε σωρευτικά προβλήματα στην εταιρία, αλλά αυτό που θέλουμε κυρίως, είναι να στείλουμε μήνυμα σε όλους τους υπόλοιπους εργαζομένους ότι το πρόβλημα που δημιουργείται με τις περικοπές δεν αφορά μονάχα εμάς, αλλά ολόκληρη την κοινωνία. Με τον ίδιο τρόπο που η κυβέρνηση καταληστεύει τους πόρους από το Ταμείο μας, κόβει συντάξεις και επιδόματα, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο συμπεριφέρεται σε ολόκληρη την κοινωνία.

 

Στη ΔΕΗ, το βασικό μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε, περικόπτεται ένα 7% από τα εισοδήματα των εργαζομένων στην εταιρία, τα οποία διατίθενται απευθείας στους μετόχους της. Δηλαδή η κυβέρνηση, ξεκάθαρα και χωρίς καμία υπεκφυγή, κλέβει λεφτά από 22.000 εργαζόμενους και τα παραχωρεί στο κεφάλαιο.

Παράλληλα αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα της καταλήστευσης του Ταμείου μας, του ΟΑΠ ΔΕΗ, το οποίο όταν μετοχοποιήθηκε το 1999 είχε πόρους από εισφορές εργαζομένων 1 τρισ. ευρώ. Η ίδια η κυβέρνηση τότε είχε νομοθετήσει ότι κάθε χρόνο θα μας επέστρεφε ένα μέρος των χρημάτων που αποτελούν δική μας περιουσία, ως ποσοστό προς την ασφάλισή μας. Και τώρα νομοθετεί παράνομα να «κόψει» ετησίως ένα 10% από τους πόρους που οφείλει να μας δίνει, μειώνοντας ουσιαστικά συντάξεις και επιδόματα.

Διαμαρτυρόμαστε και κατεβαίνουμε στους δρόμους, τόσο για τις περικοπές στους συνταξιούχους, όσο και για το συνεχιζόμενο «πάγωμα» των προσλήψεων. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει σε πλήρη απαξίωση της εταιρίας, αφού από 36.000 εργαζόμενους το 1993, έφτασε να απασχολεί μόνο 22.000.

Ευελπιστούμε να έχουμε τον κόσμο στο πλευρό μας, γιατί το πρόβλημα της ακριβής ενέργειας δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους στη ΔΕΗ, αφορά ολόκληρη την κοινωνία.

Έχουμε επιλέξει πολλαπλές μορφές κινητοποιήσεων που ξεκινούν από το κλείσιμο τουλάχιστον 7 μονάδων παραγωγής πανελλαδικά, καθημερινό κλείσιμο πυλών σε κάθε μονάδα της ΔΕΗ και καταλήγουν σε καταλήψεις δημόσιων κτιρίων όπως του ΟΑΕΔ, αλλά και των κεντρικών γραφείων της ΔΕΗ στη Χαλκοκονδύλη, όπως έγινε την Τετάρτη.

Σκοπός μας είναι όχι μόνο να κάνουμε γνωστά τα αιτήματά μας, αλλά και να διατρανώσουμε τη φωνή μας ενάντια στην κυβερνητική πολιτική της σκληρής λιτότητας, συμπαρασύροντας και άλλα, μεγαλύτερα τμήματα της εργαζόμενης κοινωνίας. Με το νόμο Πετραλιά το 2008 βρεθήκαμε 17 συνεχόμενες ημέρες στο δρόμο, αποτελώντας έναν «φάρο» για το εργατικό κίνημα. Ευελπιστούμε και αυτή τη φορά ο αγώνας να είναι διαρκής και ενιαίος για όλο τον εργαζόμενο λαό.

 

Ο Σταμάτης Θεοδωρόπουλος είναι τεχνικός, εργαζόμενος στις βαριές μεταφορές της ΔΕΗ και συνδικαλιστής. Πρωτοστάτησε στις καταλήψεις που οργάνωσαν οι απεργοί. Στις 15 και 16 Μαρτίου οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ πραγματοποίησαν 48ωρη απεργία και έχουν αποφασίσει επαναλαμβανόμενες απεργίες από 24/3.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!