Το outsourcing καταργεί 33 εργαζόμενους
Τη σύγχρονη έννοια της «ελεύθερης επιχειρηματικότητας» έκανε πραγματικότητα στις αρχές της εβδομάδας η διοίκηση της Coca Cola 3E στη Θεσσαλονίκη, ανακοινώνοντας την απόλυση των 33 εργαζομένων στο Τμήμα Διακίνησης της εταιρίας, στους οποίους είχε επιχειρήσει εδώ και δύο χρόνια να αλλάξει εργασιακό καθεστώς χωρίς επιτυχία.
Η διοίκηση της εταιρίας, που συστηματικά υποβαθμίζει τη μονάδα που διατηρεί στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, εδώ και δύο χρόνια, εκμεταλλευόμενη την πολυδιαφημισμένη -τότε- «απελευθέρωση των οδικών εμπορευματικών μεταφορών» επιχειρούσε να σταματήσει τη λειτουργία του τμήματος διακίνησής της, περνώντας στην εποχή του outsourcing (ανάθεση δραστηριότητας σε τρίτους για να απαλλαγεί από το λειτουργικό κόστος).
Η 3E, που έχει ήδη «αποδεσμευθεί» από τα αντίστοιχα τμήματα διακίνησης που διατηρούσε στις υπόλοιπες μονάδες της ανά την Ελλάδα, περιορίζοντας το εργασιακό της κόστος, επιχειρούσε να κλείσει το Τμήμα Διακίνησης στη Θεσσαλονίκη, και εκμεταλλευομένη το νομοθετικό πλαίσιο του υπ. Μεταφορών, πρότεινε στους 33 εργαζόμενους να… γίνουν οι ίδιοι επιχειρηματίες, συστήνοντας μεταφορική εταιρία και αφού αναλάμβαναν την κυριότητα των φορτηγών Δ.Χ. που κατείχε έως τότε η 3E, να έπαιρναν το έργο της Διακίνησης.
ο Σωματείο Εργαζομένων είχε αρνηθεί τη μεταβολή της εργασιακής σχέσης, διαβλέποντας τον κίνδυνο να έχει δουλειά μόνο όποτε θα συνέφερε την 3E (ή και να μην έχει καθόλου αν στην «αγορά» υπήρχαν χαμηλότερες προσφορές), αφετέρου είχε αρνηθεί να μετατραπεί σε τύποις επιχειρηματία.
Η 3E, που σημειωτέον έχει μεταφέρει την έδρα της από την Αθήνα στη Ζυρίχη εδώ και ένα χρόνο δίνοντας ένα μήνυμα για το πόσο… στηρίζει την ελληνική αγορά, φαίνεται να πιστεύει ακράδαντα στη λογική του outsourcing.
Οι μεταφορές και οι διανομές είναι από τους κύριους τομείς που δίνονται σε τρίτους, με λύσεις εξπρές όπως αυτή της 3E, που ανακοίνωσε μετά βαΐων και κλάδων ότι θα αποζημιώσει τους 33 εργαζόμενους με όσα δικαιούνται και επιπλέον μπόνους.
Από αυτή και μόνη τη λεπτομέρεια φαίνεται ότι η εταιρία δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε κανένα διάλογο, βάζοντας λουκέτο σε ένα ολόκληρο τμήμα, σε μια γεωγραφική περιοχή μάλιστα που μαστίζεται από την ανεργία. Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν δύο 24ωρες απεργίες Δευτέρα και Τρίτη, ζητώντας την άμεση επαναπρόσληψη των συναδέλφων τους, ενώ καταγγέλλουν ξεκάθαρα την πρόθεση της εταιρίας να μεταφέρει «σκιαία» όπως λένε, το σύνολο των δραστηριοτήτων της μονάδας της Θέρμης, στη γειτονική Βουλγαρία. Βεβαίως για το θέμα αυτό η κυβέρνηση εξακολουθεί να σιωπά, επιδοκιμάζοντας έτσι ουσιαστικά τους τακτικισμούς της εταιρίας, και παρακολουθώντας ένα ακόμη success story να εκτυλίσσεται.