Συνέντευξη στον Αντρέ Μπάχοου
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του γερμανικού κόμματος της αριστεράς Die Linke (Ντι Λίνκε), συνεδρίασε πρόσφατα, κεκλεισμένων των θυρών, και ασχολήθηκε με οργανωτικά και πολιτικά θέματα στον απόηχο του εκλογικού αποτελέσματος του κόμματος στις πρόσφατες εκλογές στην Γερμανία. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η Ζάρα Βάγκενκνεχτ και ο Ντίτμαρ Μπαρτς, επικεφαλής της Κ.Ο. του Die Linke και οι προτάσεις για την απομάκρυνση και των δύο από την ηγεσία της Κ.Ο. Η συζήτηση έκλεισε με την απόσυρση των προτάσεων απομάκρυνσης. Σημαντικό θέμα ήταν και οι δηλώσεις του Όσκαρ Λαφοντέν σχετικά με τη θέση του κόμματος στο προσφυγικό πρόβλημα (δες στο προηγούμενο φύλλο του Δρόμου). Δημοσιεύουμε εκτεταμένα αποσπάσματα από τη συνέντευξη της επικεφαλής της Κ.Ο του Die Linke, Ζάρα Βάγκενκνεχτ που δόθηκε στις 20/10 στον δημοσιογράφο Αντρέ Μπάχοου της εφημερίδας Ζουντβέστ Πρέσε.
Οι ομοσπονδιακές εκλογές πήγαν καλά, τα αποτελέσματα ήταν αρκετά καλά. Έχετε χιλιάδες νέα μέλη. Καταλαβαίνετε πως κάποιος εκτός του κόμματός σας δεν αντιλαμβάνεται για ποιο πράγμα καβγαδίσατε πρόσφατα;
Με το δίκιο τους οι εκλογείς δεν έχουν καμία κατανόηση για τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις. Γι’ αυτό όποιος τις συνεχίζει δρα πολιτικά ανεύθυνα. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η πλειοψηφία στη χώρα επιθυμεί μια πολιτική η οποία επιτέλους θα νοιάζεται για μεγαλύτερη κοινωνική δικαιοσύνη, θα κάνει κάτι για την ανασφάλεια στην εργασία, θα δράσει κατά της φτώχειας παιδιών και ηλικιωμένων. Καθήκον μας είναι να κάνουμε ανάλογες προτάσεις και να ασκούμε πίεση στην κυβέρνηση. Με αυτά πρέπει να ασχολούμαστε και όχι με εσωκομματικούς καβγάδες.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πως τον πρόσφατο εσωκομματικό καβγά τον ξεκίνησε ο Όσκαρ Λαφοντέν με την κριτική του, μέσω internet, στην πολιτική του Die Linke για το προσφυγικό, και την ευθεία επίθεση στο προεδρικό δίδυμο του κόμματος. Αυτό συνέβη μετά τις εκλογές στην Κάτω Σαξονία. Ήταν μια καλή στιγμή;
Μα είναι απόλυτα σαφές –και σε αυτό όλοι συμφωνούν στην Κ.Ο.– πως πρέπει να αναζητηθούν οι λόγοι για τους οποίους, παρά τα σχετικά καλά αποτελέσματα του κόμματος στην Κάτω Σαξονία, τα ποσοστά στους εργάτες και στους ανέργους είναι εξαιρετικά χαμηλά και χάθηκαν προς το AfD 430.000 ψήφοι. Αυτό δεν οφείλεται αποκλειστικά στο μεταναστευτικό, όμως οφείλεται και στη συζήτηση για αυτό. Δεν πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν την κ. Μέρκελ και να αντιμετωπίζουμε τις απώλειες ψηφοφόρων με ισχυρογνωμοσύνη, πιστεύοντας ότι τα κάναμε όλα σωστά. Δε θέλω να γίνει το AfD ακόμα ισχυρότερο. Θέλω να αποδυναμωθεί. Θα το επιτύχουμε μόνο αν καταφέρουμε να κερδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους, που δικαιολογημένα νοιώθουν να έχουν εγκαταλειφθεί από την πολιτική τα τελευταία χρόνια, που χτυπήθηκαν από τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και την αυξανόμενη αβεβαιότητα για τη ζωή τους, αν τους πείσουμε να ψηφίσουν Die Linke, ένα κόμμα δηλαδή που αγωνίζεται για αυτούς.
Εσείς δεν πρόκειται να κυβερνήσετε και όσον αφορά στο ζήτημα των προσφύγων στην καλύτερη περίπτωση θα έχετε λόγο σε κάποια ομόσπονδα κρατίδια. Γιατί παρόλα αυτά θεωρείτε το ζήτημα τόσο σημαντικό;
Για εμάς η κοινωνική δικαιοσύνη και η ειρηνική εξωτερική πολιτική είναι αποφασιστικής σημασίας. Όμως, πολλά από αυτά τα ζητήματα είναι συνδεδεμένα με το προσφυγικό. Η Γερμανία συμμετέχει σε πολέμους και προμηθεύει όπλα. Οι ένοπλες συγκρούσεις αποτελούν βασική αιτία του προσφυγικού. Δίχως τους πολέμους για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, που διεξάγουν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, με τους οποίους έχουν αποσταθεροποιήσει την Εγγύς και Μέση Ανατολή, δεν θα είχε ποτέ ξεσπάσει η προσφυγική κρίση του 2015/2016. Και ο τρόπος που αντιμετωπίζει η Μέρκελ την ένταξη των προσφύγων αποβαίνει εις βάρος των ασθενέστερων. Αυξάνεται ο ανταγωνισμός για κοινωνικές (εργατικές) κατοικίες και θέσεις εργασίας ιδιαίτερα στο χώρο των χαμηλόμισθων, τα σχολεία σε υποβαθμισμένες περιοχές επιβαρύνονται ακόμα περισσότερο. Η συζήτηση για το προσφυγικό δεν είναι για το κόμμα μας κάτι καινούργιο. Και φυσικά γνωρίζετε πόσο συναισθηματικά φορτισμένα γίνεται ο διάλογος. Η αντιπαράθεση θα μπορούσε να διαλύσει το κόμμα. Πρέπει να συζητήσουμε επί της ουσίας και να αναζητήσουμε σοβαρές απαντήσεις. Αυτό ισχύει για όλα τα θέματα και θα πρέπει να είναι και γι’ αυτό το θέμα εφικτό. Είναι αναμφισβήτητο ότι εμείς υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα ασύλου. Αποτελεί ένα βασικό δικαίωμα, που δεν επιτρέπεται να υποσκάπτεται, όμως δεν σημαίνει πως ο καθένας που επιθυμεί, μπορεί να έρχεται και να εγκαθίσταται στην Γερμανία.
Πιστεύετε πως μπορεί να προκύψει ένας «συνασπισμός Τζαμάικα»*;
Οι Πράσινοι θέλουν να κυβερνήσουν και είναι από καιρό πολύ ευέλικτοι με τις θέσεις τους. Το FDP κάνει ακόμα κάποια νάζια. Και η Χριστιανο-Κοινωνική Ένωση έχει το νου της στις τοπικές εκλογές του 2018. Δεν το θεωρώ επομένως ως δεδομένο ότι θα πραγματοποιηθεί αυτός ο συνασπισμός.
Ας δεχθούμε πως ένας τέτοιος συνασπισμός είναι εφικτός. Πως θέλει το Die Linke, όντας το μικρότερο κόμμα στην αντιπολίτευση, να κάνει αισθητή την παρουσία του;
Διαφέρουμε πολύ ξεκάθαρα από τα άλλα κόμματα. Κατά βάσει είναι όλα υπόλογα για την πολιτική των τελευταίων χρόνων που οδήγησε σε αβέβαιες θέσεις εργασίας, χαμηλές συντάξεις και κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους. Και η Σοσιαλδημοκρατία συνδιαμόρφωσε όλα αυτά. Το AfD είναι ένα ακόμα νεοφιλελεύθερο κόμμα, που απορρίπτει τόσο τους υψηλότερους φόρους για πολυεκατομμυριούχους όσο και την ισχυροποίηση της, προβλεπόμενης από το νόμο, σύνταξης. Αναφορικά με τη σύνταξη, το AfD είναι πιο απόλυτο από την CDU και την FDP. Κατά τη γνώμη τουs θα πρέπει να δουλεύει κάποιος πάνω από 45 χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί.
Βλέπουμε την Ευρώπη που μετακινείται προς τα Δεξιά; Τι έχει να αντιπαραθέσει η Αριστερά;
Εμείς βλέπουμε αρκετά ξεκάθαρα ότι η Δεξιά είναι ιδιαίτερα ισχυρή εκεί όπου οι αριστερές δυνάμεις είναι αδύναμες ή όπου αυτές είναι πρακτικά ανύπαρκτες. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η Αυστρία. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPÖ μετά από τη μακροχρόνια συμμετοχή του στον Μεγάλο Συνασπισμό έχει απαξιωθεί. Αριστερά του SPÖ δεν υπάρχει τίποτα. Η άνοδος των Δεξιών κομμάτων βασίζεται στο γεγονός πως πολλοί άνθρωποι νοιώθουν περιφρονημένοι και εγκαταλειμμένοι από τα κόμματα εξουσίας.
Θα πρέπει οι Αριστεροί στην Γερμανία να νοιάζονται κατά κύριο λόγο να ξανακερδίσουν τους ψηφοφόρους διαμαρτυρίας, ή περισσότερο να ενδιαφέρονται για το κοινωνικό ζήτημα;
Μα αυτά είναι άρρηκτα συνδεμένα μεταξύ τους. Άνθρωποι που θέλουν να διαμαρτυρηθούν έχουν χτυπηθεί από κοινωνικά προβλήματα. Οι συνταξιούχοι βιώνουν πως για αυτούς δεν υπάρχουν χρήματα, κάτι που δεν ισχύει για τους εξοπλισμούς ή για πολεμικές επεμβάσεις. Και οι μεγάλες πολυεθνικές δεν φορολογούνται καθόλου ή ελάχιστα.
Το Die Linke βρίσκεται μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις. Έχει μια κομματική ηγεσία που είναι αντάξια αυτών των καθηκόντων;
Εγώ είμαι, μαζί με τον Ντίτμαρ Μπαρτς, υπεύθυνη για την κοινοβουλευτική ομάδα και θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να ανταποκριθούμε στα καθήκοντά μας ως κοινωνική αντιπολίτευση,
* Με τον όρο «Συνασπισμός Τζαμάικα» οι Γερμανοί θέλουν να παρομοιάσουν την πιθανή συνεργασία κομμάτων με τα τρία χρώματα της σημαίας της Τζαμάικα. Τα κόμματα αυτά είναι οι Χριστιανοδημοκράτες-μαύρο, οι Φιλελεύθεροι-κίτρινο και οι Πράσινοι.
** Στις εκλογές στην Κάτω Σαξωνία το Die Linke, παρόλο που σημείωσε αύξηση κατά 1,4 %, δεν κατάφερε να υπερβεί το όριο του 5% με αποτέλεσμα να μείνει εκτός τοπικής βουλής.
Μετάφραση Διονύσης Μπουρλάκος