Η διοργάνωση του Resistance Festival 2018 μόνο πετυχημένη μπορεί να χαρακτηριστεί, από όλες τις απόψεις. Και αυτό γιατί κατάφερε να διεξαχθεί μέσα σε πραγματικά αντίξοες συνθήκες για ένα φεστιβάλ, κάτω από συνεχή βροχή και ένα κλίμα φόβου που είχε καλλιεργηθεί, ότι θα διαλυθεί η Αττική από τα καιρικά φαινόμενα. Κι όμως, πάνω από 2.000 άνθρωποι πέρασαν τις δύο ημέρες του φεστιβάλ και από τους δύο χώρους του: την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και το Piraeus 117 Academy. Αριθμός μεγάλος, αν αναλογιστεί κανείς ότι φέτος είχαμε κόντρα ακόμη και τον καιρό.

Όμως η επιτυχία ενός φεστιβάλ δεν κρίνεται μόνο από το πόσος κόσμος συμμετείχε. Ιδιαίτερα εάν μιλάμε για ένα πολιτικό φεστιβάλ. Κυρίως κρίνεται από τις πολιτικές συζητήσεις και πολιτικές δραστηριότητες που φιλοξενεί. Αυτό είναι κάτι που αρχίζει να ξεχνιέται, και όλα να μετριούνται απλά και μόνο σε εισιτήρια. Από την αρχή το Resistance Festival προσπάθησε να ξεχωρίσει σε αυτό τον τομέα, αφού ήταν και ο βασικός λόγος της διεξαγωγής του. Τόσο μέσω της συμμετοχής των ξένων αντιπροσωπειών και ομιλητών, που προσέδιδαν έναν ξεχωριστό χαρακτήρα στη διοργάνωση, όσο και με τη συνεχή προσπάθεια να υπάρχουν πάντα συζητήσεις για τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Έτσι και φέτος αυτή η προσπάθεια συνεχίστηκε, και μάλιστα δόθηκε ιδιαίτερο βάρος στο να έχουν ουσία οι πολιτικές δραστηριότητες του φεστιβάλ. Κι από αυτήν την άποψη ο απολογισμός είναι θετικός. Γιατί και οι έξι πολιτικές δραστηριότητες (συζητήσεις και προβολές) είχαν επιτυχία – πάλι βέβαια δεδομένων των καιρικών συνθηκών. Και η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική, αλλά και οι ομιλίες και η συζήτηση που ακολούθησε σε κάθε εκδήλωση.

Αυτό ήταν ένα στοίχημα για όσους ασχολούνται με τη διοργάνωση του φεστιβάλ, που σε πρώτη τουλάχιστον φάση όλοι αισθάνονται ότι κερδήθηκε. Επίσης ανταποκριθήκαμε επιτυχώς και σε έναν ακόμα στόχο που είχαμε θέσει σχετικά με τις πολιτικές δραστηριότητες. Ότι θα παράξουν, δηλαδή, ένα υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί και μετά την ολοκλήρωση του Resistance Festival, το οποίο θα τροφοδοτεί τη σκέψη και τη δράση όσων ανθρώπων ανησυχούν για την πορεία αυτού του τόπου. Με χαρά μπορούμε να πούμε ότι έχει μαζευτεί αρκετό τέτοιο υλικό, που θα αξιοποιηθεί κατάλληλα το επόμενο διάστημα μέσα από τις σελίδες του Δρόμου, αλλά και διαδικτυακά, μέσω των ιστοσελίδων της εφημερίδας και του φεστιβάλ. Σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν πρόκειται να μείνουμε μόνο στις υποσχέσεις, και νομίζουμε ότι το αφιέρωμα που ακολουθεί είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, άλλος ένας παράγοντας που καθορίζει το πόσο πετυχημένο είναι ένα πολιτικό φεστιβάλ είναι το κλίμα, η ατμόσφαιρα που κυριαρχεί σ’ αυτό. Ειδικά φέτος αυτό είχε μια ιδιαίτερη σημασία, αφού το Resistance Festival αντιμετώπιζε κακά καιρικά φαινόμενα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ψυχολογία των ανθρώπων που παίρνουν μέρος. Σε αντίθεση όμως με τον καιρό, παντού έβλεπες χαμογελαστά πρόσωπα, ευδιάθετους ανθρώπους, ανοιχτούς να μιλήσουν, να συζητήσουν, να συναναστραφούν. Και να περνάνε καλά. Και βέβαια δοτικότητα. Γιατί χωρίς αυτήν το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Δεν θα μπορούσε ούτε να στηθεί ούτε να λειτουργήσει αν δεν υπήρχε απλόχερη προσφορά από τους ανθρώπους που το σχεδίασαν, το έστησαν, το πλαισίωσαν αλλά και πήραν μέρος σ’ αυτό.

Έτσι αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους όσους έκαναν κατορθωτή τη φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ. Τους ομιλητές από την Ελλάδα στις πολιτικές δραστηριότητες, τον Βάλτερ Πούχνερ, τον Ευτύχη Μπιτσάκη, τον Προκόπη Δάφνο, τον Στέλιο Ελληνιάδη, τον Βαγγέλη Πισσία, τον Κώστα Μελά, τον Δημήτρη Κωνσταντακόπουλο, τον Φώτη Τερζάκη, την Γιάννα Γιαννουλοπούλου και τον Βασίλη Καραποστόλη. Τους καλλιτέχνες που πήραν μέρος ή ανανεώσαμε το ραντεβού μας σε άλλη ημερομηνία λόγω καιρού, τον Βέβηλο και τον Dj Μagnum, τον Άγνωστο Χειμώνα και τον Dj Micro, τους Anser x Eversor, τους Zoro&Buzz, τον Αριστοτέλη Ρήγα, την Χρύσα Κατσαρίνη, τον Πάρι Ρούπο, τον Blink Mike, τον Πάνο Φραγκιαδάκη, τον Κωνσταντίνο Πετρόπουλο, τον Παναγιώτη Γκίκα, τον Στέλιο Σαλβαδόρ και τα Μωρά στην Φωτιά, τους Lost Bodies, τους Κλεμμένους Αναπτήρες, τους Αρμανιάκ, τον Νίκο Οικονομίδη, την Κυριακή Σπανού και όλους όσους πήραν μέρος στο Open Mic Night.

Και βέβαια τους διεθνείς καλεσμένους μας από τον Λίβανο, το Μαρόκο, την Υεμένη, την Παλαιστίνη, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, τις Φιλιππίνες – οι οποίοι μας πρόσφεραν όχι μόνο μια από πρώτο χέρι πληροφόρηση για την κατάσταση και τους αγώνες στις χώρες τους, αλλά κυριολεκτικά «δέθηκαν» με το Resistance Festival και τον κόσμο του με πολύ περισσότερους τρόπους από τη συμμετοχή σε μια εκδήλωση.


Ενισχύστε το φεστιβάλ αγοράζοντας ένα μπλουζάκι

Για να θυμούνται όσοι συμμετείχαν, αλλά και να πάρουν μια γεύση όσοι δεν τα κατάφεραν, τα όμορφα συλλεκτικά μπλουζάκια του Resistance Festival 2018 παραμένουν διαθέσιμα (αν και όχι πια σε όλα τα νούμερα και χρώματα!). Όσες και όσοι θέλουν να τα προμηθευτούν ας βιαστούν λοιπόν να επικοινωνήσουν με τα γραφεία του Δρόμου τηλεφωνικά (210-3845870), είτε στέλνοντας μέιλ στο [email protected] ή αυτοπροσώπως (Ρεθύμνου 11 και Ιουλιανού). Εκτός των άλλων, η αγορά τους αποτελεί και μια ευπρόσδεκτη οικονομική ενίσχυση για μια διοργάνωση που το αξίζει! Τιμή 8 ευρώ το ένα, ή 13 ευρώ για δύο μπλουζάκια.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!