Η Καθολική Εκκλησία προωθεί… καθολική απαγόρευση των αμβλώσεων
Του Τάσου Καρβουνιάρη*
«Η απαγόρευση των αμβλώσεων θα είναι μισή, χωρίς την απαγόρευση και την ποινικοποίηση της συζυγικής απιστίας – δηλαδή της μοιχείας». Επιστροφή στο Μεσαίωνα, στα χρόνια του Πάπα Σίξτου Ε΄ (1521-1590): «Πρέπει να τιμωρούμε τους μοιχούς με αλυσόδεμα ή ακόμα και μαστίγωμα. Για επαναλαμβανόμενες μοιχείες πρέπει να καθιερωθεί η ποινή του θανάτου». Θα μπορούσαν αυτές οι σκοταδιστικές απόψεις να είχαν διατυπωθεί πριν από εκατονταετίες. Αλλά, φευ, είναι σύγχρονες, ενός καθολικού μπλόγκερ. Και αναφέρονται στη σημερινή Πολωνία: μία από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά χώρες της Ευρώπης, ίσως το πιο χαϊδεμένο παιδί των Αμερικάνων στην ήπειρό μας, μεγάλο σύμμαχο της Ουκρανίας και με την πιο αντιρωσική πολιτική αυτή τη στιγμή.
Αφορμή για αυτό το κείμενο είναι το σχέδιο νόμου που προσπαθεί να περάσει στη Βουλή η Καθολική Εκκλησία της Πολωνίας, μέσω της επιτροπής «STOP στην άμβλωση» και του ιδρύματος «PRO LIFE – Δικαίωμα στη ζωή». Αυτό το σχέδιο νόμου προτείνει τη γενική απαγόρευση των αμβλώσεων, ακόμα και αν η εγκυμοσύνη είναι επικίνδυνη για τη ζωή της μητέρας, ή είναι ανεπιθύμητη (π.χ. αποτέλεσμα βιασμού) ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο!
Ακραίος συντηρητισμός, αλλά και δυναμική κινητοποίηση
Οι περσινές βουλευτικές εκλογές στην Πολωνία ανέδειξαν ένα κοινοβούλιο χωρίς παρουσία της Αριστεράς. Η στροφή στο συντηρητισμό ήταν μεγάλη. Η χώρα διοικείται από την πιο ακροδεξιά ίσως κυβέρνηση στην ιστορία της (έχει ενδιαφέρον η νεότερη πολιτική ιστορία της χώρας, από το 1989 και μετά, αλλά δεν μπορεί να χωρέσει σ’ ένα σημείωμα). Σε αυτό το κλίμα, η παρέμβαση της πανίσχυρης Καθολικής Εκκλησίας στα «κοσμικά» είναι μεγάλη. Εδώ και χρόνια η Εκκλησία, η οποία έχει πρόσβαση στα ΜΜΕ, προνομιακή μεταχείριση (τι μας θυμίζει άραγε;), πλούτο και κυρίως επιρροή και για ιστορικούς λόγους (η Πολωνία είναι από τα προπύργια του καθολικισμού στην Ευρώπη, μαζί με Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία), καταφέρνει και επιβάλλει πολιτικές. Η συγκεκριμένη πρόταση όμως, για γενική απαγόρευση των αμβλώσεων, είναι… υπέρ του δέοντος εξωφρενική.
Η απάντηση της κοινωνίας βέβαια ήρθε άμεσα: «Φτάνουν τα αστεία», όπως έγραφε κι ένα πλακάτ. Γυναικείες οργανώσεις και κόμματα της Αριστεράς αντέδρασαν δυναμικά. Το περασμένο Σάββατο διοργανώθηκε η λεγόμενη «Μαύρη Διαμαρτυρία»: πέρα από τα προφίλ στο facebook, που οι χρήστες τους ήταν ντυμένοι στα μαύρα, έγιναν μαζικές διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Παρ’ όλα αυτά, το σχέδιο νόμου πέρασε καταρχήν από τη Βουλή, όμως με αρνητικές ψήφους από όλα τα κόμματα, και πάει στις επιτροπές για συζήτηση. Μιλώντας με Πολωνούς φίλους, εργαζόμενους και επιστήμονες, κατάλαβα ότι θα δοθεί σκληρή μάχη για να μην περάσει αυτός ο νόμος. Έρευνες της κοινής γνώμης δείχνουν διχασμό της πολωνικής κοινωνίας σε αυτό το θέμα. Οι νέοι όμως είναι στη πλειοψηφία τους υπέρ, και αυτό λόγω της απουσίας, πια, σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία!
«Το τελευταίο πράγμα που τους νοιάζει είναι τα παιδιά»
Αξίζει εδώ να αναφέρω την άποψη της φίλης εθνολόγου και κοινωνικής ανθρωπολόγου Angelina Kussy: «Όταν ήμουνα 15 ετών, έγραψα κι εγώ έκθεση υπέρ της ολικής απαγόρευσης των αμβλώσεων… Ήταν ωραίο να νιώθεις ηθικός και σοφός και να νοιάζεσαι για τα αγέννητα παιδιά. Αν και γυναίκα, υποστήριξα ότι ακόμα κι αν κάποιος με βιάσει, αυτό δεν θα πρέπει να το πληρώσει ένα παιδί που είναι να γεννηθεί. Ω, πόσο ηρωικό! Ύστερα μεγάλωσα, διδάχθηκα την ενσυναίσθηση, είδα πώς είναι η ζωή των γυναικών, ότι η “σύλληψη” δεν τελειώνει με τη γέννα, αλλά στην πορεία γίνονται διάφορα πράγματα: Οι πατεράδες βιάζουν τις κόρες τους, οι άνθρωποι ζουν σε απόλυτη φτώχεια, ένα επόμενο παιδί παίρνει απ’ το στόμα το φαγητό του προηγούμενου και πάει λέγοντας… Αυτή η πρόταση νόμου είναι κακοποίηση των γυναικών και προστατεύει τους βιαστές. Κρύβεται πίσω από την υποκριτική επίκληση “προστασίας της αγέννητης ζωής” σε μια εποχή που το τελευταίο πράγμα που τους νοιάζει είναι τα παιδιά! Τα δικαιώματα των παιδιών παραβιάζονται, οι γονείς τους εργάζονται για 1200 ζλότι (350 ευρώ), και αυτά μαύρα, χωρίς κοινωνική ασφάλιση…»
Τέλος, να σημειώσουμε ότι καλά κρατεί ο τουρισμός των αμβλώσεων. Χιλιάδες γυναίκες από την Πολωνία επισκέπτονται κάθε χρόνο τις γειτονικές χώρες για να κάνουν άμβλωση… Ευρώπη, 21ος αιώνας!
* Κοινωνιολόγος-δημοσιολόγος, ειδικός σε θέματα Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης