Το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ κατατέθηκε και ψηφίστηκε από τη Βουλή, εν μέσω κινητοποιήσεων από τους συλλογικούς φορείς των εργαζομένων στη Δημόσια Υγεία. Οι ΠΟΕΔΗΝ, ΟΕΝΓΕ και ΕΙΝΑΠ αλλά και άλλοι φορείς και συλλογικότητες κάλεσαν σε κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια της εβδομάδας τόσο στην Αθήνα όσο και στις περισσότερες πόλεις της χώρας. Στην Αθήνα οι κινητοποιήσεις κορυφώθηκαν την Πέμπτη, ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου, όπου γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό συγκεντρώθηκαν μπροστά στην Βουλή. Αξίζει να αναφερθεί πως σχεδόν στο σύνολό του ο ιατρικός κόσμος έχει τονίσει πως το νομοσχέδιο καταργεί το δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας, μειώνει το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών και μέσα από την εισαγωγή ιδιωτών στα νοσοκομεία και στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας προσανατολίζει τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα ενώ παράλληλα αυξάνει τις δαπάνες που θα απαιτούνται για την υγεία των πολιτών. Ακόμα σε ό,τι αφορά τις υποτιθέμενες αυξήσεις στους μισθούς του ιατρικού προσωπικού, αυτές θεωρούνται πενιχρές ενώ δίνονται με αντάλλαγμα την πλήρη αποσάθρωση των ωραρίων και των εργασιακών σχέσεων.

Πέραν των παραπάνω, αξίζει να σημειωθεί πως το παρών νομοσχέδιο –νόμος του κράτους πλέον–, σε συνδυασμό με τα απογευματινά ιατρεία και χειρουργεία και άλλες διατάξεις προηγούμενων νομοσχεδίων, νομιμοποιεί στην πράξη τα «έκτακτα χειρουργεία» και το φακελάκι στα οποία ξεδιάντροπα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Θ. Πλεύρης, αφού πλέον μπορούν να γίνονται «νόμιμα και με απόδειξη» δια μέσου του ιδιωτικού τομέα. Αντίστοιχα, ανέβασμα των τόνων υπήρξε και εντός του κοινοβουλίου με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση για νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί επί της ουσίας το ΕΣΥ, με σκοπό τη μείωση των δαπανών για την Υγεία. Βέβαια, η αντιπαράθεση έμεινε απλά στους υψωμένους τόνους καθώς όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, έχουν με τον τρόπο τους ενισχύσει την αποσάθρωση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και επί της ουσίας διαφωνούν μόνο στον τρόπο, το ύφος και στον βαθμό στον οποίο ο ιδιωτικός τομέας θα κερδοσκοπεί χρησιμοποιώντας το δημόσιο σύστημα υγείας.


Θα παιδευτούν και άλλο οι υγειονομικοί σε αναστολή;

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για την άρση των αναστολών των υγειονομικών που δεν επιθυμούσαν να εμβολιαστούν, φαίνεται πως θα γίνει σεβαστή από την κυβέρνηση, η οποία μην έχοντας πλέον άλλα νομικά τρικ αλλά και χωρίς πολλά να κερδίσει θα τους επαναφέρει στην εργασία τους. Βέβαια ο υπουργός Υγείας  Θ. Πλεύρης έσπευσε να δηλώσει τη δυσαρέσκειά του και να τονίσει πως η όποια επαναφορά θα γίνει με ειδικές προϋποθέσεις και ρυθμίσεις για «την προστασία της Δημόσιας Υγείας». Όσο ειρωνικό και τραγελαφικό και αν ακούγεται, δεδομένων των επιδόσεων της χώρας στην πανδημία, της κατάστασης του ΕΣΥ, των ισχυόντων μέτρων και της πλήρους εξαφάνισης της πανδημίας από τη δημοσιότητα, η κυβέρνηση συνεχίζει μέσα από αυτές τις δηλώσεις να δείχνει την εκδικητικότητά της απέναντι στους υγειονομικούς σε αναστολή και στον αγώνα που μέχρι σήμερα έχουν δώσει.

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση δεν είναι μόνη της καθώς βρίσκει συμπαραστάτες τόσο στη Δεξιά όσο και στην Αριστερά, όπου υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι να κάνουν κριτική γιατί οι αναστολές δεν έγιναν απολύσεις. Ακόμη και σήμερα, έπειτα από μια μακρά πορεία εντός της πανδημίας, που σημαδεύτηκε από πολλές παλινωδίες, φαίνεται πως –ιδίως σε ό,τι αφορά αυτούς που υποστήριξαν και υποστηρίζουν την κυβερνητική πολιτική για την πανδημία– δεν έχει υπάρξει καμία σκέψη και εξαγωγή των αναγκαίων συμπερασμάτων για τα όσα έγιναν μέσα στην πανδημία. Ειδικά για τις ριζοσπαστικές πτέρυγες έμεινε μόνο να αιωρείται ένα «θα λογαριαστούμε μετά», ένα σύνθημα που φαντάζει πουκάμισο αδειανό πια…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!