Η αποκάλυψη από τον Γ. Στουρνάρα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον Σκάι, ότι «δεν αποκλείεται να γίνει στις σημερινές τιμές η πώληση των τραπεζών» αποτελεί κυνική ομολογία της ζημίας που θα προκύψει για το Ελληνικό Δημόσιο από την πραγματοποιηθείσα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Οι μνημονιακές κυβερνήσεις είχαν καλλιεργήσει, με τη βοήθεια των συστημικών ΜΜΕ, το μύθο ότι το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν θα επιβάρυνε, παρά μόνον πρόσκαιρα, το δημόσιο χρέος καθώς θα αποσβενόταν με την πώληση σε ιδιώτες των τραπεζών. Η συνεχιζόμενη μείωση των καταθέσεων για την κάλυψη των υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και η δραματική αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (σύμφωνα με εκτίμηση της PWC θα αυξηθούν κατά 20 δισ. ευρώ το 2014) δημιουργούν νέες κεφαλαιακές ανάγκες που θα καλυφθούν από τα εναπομείναντα κεφάλαια του ΤΧΣ (περίπου 8 δισ. ευρώ). Στη συνέχεια η κυβέρνηση ετοιμάζεται να νομοθετήσει την επαναγορά των δικαιωμάτων που δόθηκαν κατά την πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης και την πώληση των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ (στο σύνολο ή τμηματικά) σε ιδιώτες μετόχους, χωρίς να δεσμεύεται ως προς την τιμή πώλησης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΤτΕ «φρόντισε» να αυξήσει από 20% σε 100% το όριο για την αναβαλλόμενη φορολογία (πλήττοντας τα δημόσια έσοδα) ώστε να ενισχυθούν οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.
Η πώληση της Eurobank θα αποτελέσει το πρώτο βήμα στο σχεδιαζόμενο ξεπούλημα-σκάνδαλο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις σχετικού άρθρου του γράφοντος που είχε δημοσιευθεί στον Δρόμο στο φύλλο της 14/12/2013 και αποσπάσματά του δημοσιεύονται παρακάτω:
«Η διαδικασία πώλησης της Eurobank εξελίσσεται στο νέο σκάνδαλο στο χώρο των τραπεζών. Υπενθυμίζεται ότι η τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε με το ποσό των 5,8 δισ. ευρώ που καταβλήθηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και επιβάρυνε το δημόσιο χρέος. Για το πέρασμα της τράπεζας σε ιδιώτες προγραμματίζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (αμκ) κατά 2 δισ. ευρώ. Το σκάνδαλο έγκειται στον προσδιορισμό της τιμής των νέων μετοχών στο επίπεδο των 0,3 ή 0,4 ευρώ όταν το ΤΧΣ είχε επενδύσει στην τιμή των 1,54 ευρώ. Με την υλοποίηση της αμκ το ποσοστό του ΤΧΣ θα μειωθεί από 95,2% σε 55% και η διοίκηση της τράπεζας θα περάσει στους νέους μετόχους.
Η επίσπευση της διαδικασίας πώλησης της Eurobank «υπακούει» στην επιθυμία του κ. Μιχ. Σάλλα «να αξιοποιηθεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για να επιτευχθεί ταχύτερα η ιδιωτικοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών». Αντί να επιδιωχθεί η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της τράπεζας και μετά η πώλησή της, η επίσπευση της διαδικασίας πώλησης οριστικοποιεί την καταγραφή ζημίας και την επιβάρυνση του δημόσιου χρέους.
Ο τρόπος που μεθοδεύεται η πώληση της Eurobank διαψεύδει τους ισχυρισμούς της συγκυβέρνησης ότι τα ποσά που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών επιβαρύνουν μόνο προσωρινά το δημόσιο χρέος, γιατί θα ανακτηθούν μέσω της ιδιωτικοποίησής τους.
Η εξέλιξη των βασικών μεγεθών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος επιβεβαιώνει ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έγινε για να διασωθούν οι τραπεζίτες, καθώς οι συνθήκες ρευστότητας δεν βελτιώθηκαν αφού μειώθηκαν η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα και οι καταθέσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να αυξάνονται, ενώ καταγράφεται πλέον σημαντική μείωση του αριθμού των εργαζομένων. Η σπουδή της συγκυβέρνησης και της τρόικας να περάσουν οι τράπεζες στους ιδιώτες αποδεικνύουν τον φόβο τους για τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις».
Γιώργος Τοζίδης