Μια σύμβαση που δεν έχει ακόμη υπογραφεί
Ας δούμε όμως για τι είδους σύμβαση συζητά η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Διαβάζουμε στο παραπάνω κείμενο της ΑΠΕ/ΔΕΗ: «Μια ΕΣΣΕ που άφηνε ανοικτά παράθυρα σε απολύσεις και που έφερνε ως δεδομένο πως οι εργαζόμενοι στις βάρδιες (εργοστάσια-λιγνιτωρυχεία-εναερίτες και ένα σωρό άλλοι) που εργάζονται κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες μέσα στα χιόνια, μέσα στον καύσωνα, μέσα στις βροχές, μέσα στη γλίτσα της σκόνης των ορυχείων και για αυτούς (ειδικά τους τελευταίους) που τα πνευμόνια τους είναι κατάμαυρα από τον λιγνίτη και το προσδόκιμο ζωής τους είναι δραματικά μειωμένο υπό το βάρος πνευμονολογικών ασθενειών και καρκίνων, θα δικαιούνταν τέσσερις ημέρες ασθένεια ανά έτος -μάλιστα κύριοι, μόλις 4- ενώ για κάθε παραπάνω ημέρα δεν θα πληρώνονται! Μια ΕΣΣΕ η οποία θα έκοβε από όλους τους συνδικαλιστές τις συνδικαλιστικές άδειες και άνοιγε τον δρόμο στην διάλυση του μεγαλύτερου συνδικάτου της χώρας! Μια ΕΣΣΕ η οποία έφερνε νέες μειώσεις μισθών και ‘‘πάγωνε’’ τα μισθολογικά κλιμάκια!».
Την πρόταση για αυτή τη σύμβαση που καταψήφισαν ακόμη και μέλη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ, την υπερψήφισε και μάλιστα με σθένος, η ΣΑΔ μαζί με την υπόλοιπη πλειοψηφία των κυβερνητικών συνδικαλιστών με την αιτιολογία «ας υπογράψουμε τώρα και μετά τις εκλογές βλέπουμε». Η βιασύνη να υπογραφεί μια ΕΣΣΕ, και μάλιστα σε ένα ιδιαίτερα φορτισμένο προεκλογικό κλίμα, προκαλεί σκοτεινές σκέψεις, πολύ περισσότερο που η μετενέργεια της υπάρχουσας σύμβασης στη ΔΕΗ λήγει τον Φεβρουάριο του 2013!
Αυτή τη σύμβαση, που παρουσιάστηκε στα δημοσιεύματα του Ριζοσπάστη, είναι φανερό ότι δεν θα τη συνυπέγραφαν συνδικαλιστές της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Πολύ περισσότερο δεν την έχουν υπογράψει, αφού δεν έχει ακόμα υπογραφεί!
Δύο μέτρα και (πόσα;) σταθμά
«Επίσης υπενθυμίζουμε στο ΚΚΕ ότι χρόνια πριν διαγραφεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γραμματέας της ΣΑΔ είχε πρώτα διαγραφεί από τους κόλπους του ΚΚΕ. Άραγε είναι διαφορετική η μια διαγραφή από την άλλη; Όπως υπήρξε σύντροφοι μέλος σας, υπήρξε και μέλος μας» (από το κείμενο της ΑΠΕ/ΔΕΗ)