του Θωμά Ελευθεριάδη*

Μπορεί κανείς να διανύσει μια απόσταση 100 χλμ στην Ελλάδα χωρίς να συναντήσει βουνοκορφή γεμάτη ανεμογεννήτριες; Είναι πάρα πολύ δύσκολο κι αν συνεχίσουν να φυτρώνουν με τον ίδιο ρυθμό, σε 5-10 χρόνια θα είναι αδύνατον. Μια απλή επίσκεψη στο χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (geo.rae.gr) αρκεί για να διαπιστώσει κανείς την κλίμακα των αιολικών πάρκων που υπάρχουν και θα υπάρξουν στο κοντινό μέλλον. Βουνά ισοπεδώνονται, δάση αποψιλώνονται, εκτάσεις καίγονται και στη θέση τους εμφανίζονται τεράστια αιολικά πάρκα βιομηχανικής κλίμακας. Πάντα με πρόσχημα την πράσινη ανάπτυξη, την οποία μέρα με τη μέρα επιστημονικές και περιβαλλοντικές μελέτες αμφισβητούν ευθέως. Και κατά πόσο «πράσινη» και κατά πόσο «ανάπτυξη» είναι.

Προφανώς, από την επέλαση των ανεμογεννητριών δε θα μπορούσε να γλυτώσει ο νομός Φλώρινας. Τι κι αν εδώ και δεκαετίες αποτελούσε και αποτελεί βασικό γρανάζι της ηλεκτροπαραγωγής αυτής της χώρας. Τι κι αν αυτό πληρώθηκε με μπόλικο καρκίνο, με μεγάλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος λόγω ρύπανσης, με απαλλοτριώσεις χιλιάδων στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης και τώρα, που τα φουγάρα σβήνουν και τα ορυχεία κλείνουν, με τεράστια ποσοστά ανεργίας.

Έφτασε λοιπόν και η ώρα που πατήσανε οι εταιρείες-καρχαρίες πόδι και στο Νυμφαίο. Στο Νυμφαίο. Έναν ιστορικό-παραδοσιακό οικισμό σε μια ευρύτερη περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας. Ανάμεσα σε πανέμορφους ορεινούς όγκους με καταπράσινα δάση και ανάμεσα σε τέσσερις λίμνες. Συστατικά που συνθέτουν έναν μοναδικό βιότοπο και πέρασμα αρκετών προστατευόμενων ειδών (καφέ αρκούδα, λύκος, αργυροπελεκάνος κ.ά).

Το ποτήρι ξεχείλισε όταν μάθαμε το πρωί της Τρίτης 18 Μαΐου ότι η πορτογαλική εταιρεία «EDP RENEWABLES EUROPE S.L.U.» ανέβασε σκαπτικό μηχάνημα (χωρίς άδεια μετακίνησης) για να ξεκινήσει εργασίες στο έργο «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΑΕΡΟΡΡΑΧΗ Α.Ε.» (**) στην περιοχή του Νυμφαίου. Η άμεση κινητοποίηση κατοίκων και φορέων του χωριού και της ευρύτερης περιοχής του Αμύνταιου κατάφερε να εμποδίσει το σκαπτικό να μπει στο χώρο του εργοταξίου. Το επόμενο πρωί (Τετάρτη 19 Μαΐου) οι «κύριοι» της εταιρείας (αλαζονικά ανθυποστελέχη με υφάκι χιλίων καρδιναλίων που έχουν συνηθίσει να γίνεται το δικό τους με όλους τους τρόπους και όλα τα μέσα) θεώρησαν καλή ιδέα να ανεβάσουν και δεύτερο σκαπτικό μηχάνημα, συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης. Αυτή την φορά το όχημα έμεινε πάνω στον δρόμο.

Χάρη στη διαρκή παρουσία και την αποφασιστικότητα του κόσμου, την έκταση που πήρε η είδηση, σε συνδυασμό και με την απόφαση του εισαγγελέα να μη γίνει βίαιη απομάκρυνση πολιτών, το μηχάνημα απομακρύνθηκε απο το χώρο. Μια μικρή, προσωρινή αλλά σημαντική νίκη για τον αγώνα μας. Το πρωί της Πέμπτης κατατέθηκε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων για την εταιρεία, η οποία θα συζητηθεί τη Δευτέρα 24 Μαΐου, και με τη δέσμευση ότι μέχρι τότε δε θα γίνει προσπάθεια για εκκίνηση εργασιών. Χωρίς ωστόσο αυτό να εμπνέει καμία εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που από την Τρίτη δεν έχουν φύγει από το σημείο.

Δεν προτιμάμε τον λιγνίτη όπως κάποιοι καλοπροαίρετα (;) ρωτάνε. Αυτό δε σημαίνει ότι θα αφήσουμε ό,τι πιο όμορφο έχουμε να καταστραφεί για να κερδίζουν οι πολυεθνικές. Λέμε το αυτονόητο: Όχι στην ανεξέλεγκτη τοποθέτηση βιομηχανικών ΑΠΕ στα βουνά μας, στα δάση μας και στις λίμνες μας. Έτσι το πρωί της Δευτέρας 24 Μαΐου, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο δικαστήριο, όλοι όσοι αντιστεκόμαστε στην καταστροφή θα είμαστε εκεί!

* Ο Θωμάς Ελευθεριάδης είναι κάτοικος Αμυνταίου

** Πρόκειται για ένα αιολικό πάρκο 9 συνολικά Α/Γ, 4 Α/Γ στην περιοχή «Αερορράχη – Αετός» και 5 Α/Γ στην περιοχή «Αερορράχη – Νυμφαίο» το οποίο έχει αδειοδοτηθεί από το 2012. Για αυτές του Νυμφαίου, η διαδικασία αδειοδότησης έχει ανασταλεί έπειτα από παρέμβαση των περιβαλλοντικών οργανώσεων «Αρκτούρος», «Καλλιστώ» καθώς και της «Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας» έως ότου προσκομισθούν στο φάκελο αδειοδότησης οι προαπαιτούμενες μελέτες. Για τις ανεμογεννήτριες του Αετού, η άδεια εκδόθηκε στις 28 Απριλίου με συνοπτικές διαδικασίες ενώ οι ίδιες οργανώσεις με επιστολή τους στις 8 Απριλίου ζητούσαν αναστολή του έργου για τους ίδιους λόγους που βρίσκεται σε αναστολή και το γειτονικό.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!