Αντιμέτωποι με τη βία των αστυνομικών δυνάμεων ήρθαν οι κάτοικοι του χωριού Καλαμιά και των όμορων περιοχών του Νομού Κοζάνης, που αντιστέκονται στην εγκατάσταση ενός γιγάντιου φωτοβολταϊκού πάρκου στα σύνορα της οικιστικής ζώνης του χωριού. Πιο συγκεκριμένα, το υπό κατασκευή φωτοβολταϊκό πάρκο είναι ισχύος 45 MW και καταλαμβάνει μια έκταση 730 στρεμμάτων σε περίμετρο 180 μοιρών και σε απόσταση μόλις 100 μέτρων από το χωριό.

Οι κάτοικοι, βρέθηκαν στον χώρο που σχεδιάζονταν να γίνουν οι εργασίες, με σκοπό να εμποδίσουν τα μηχανήματα της κατασκευαστικής εταιρείας. Η βία των αστυνομικών δυνάμεων και οι συλλήψεις κατοίκων ήταν η απάντηση της κυβέρνησης που υπηρετεί τα συμφέροντα των εργολάβων της «πράσινης» ανάπτυξης κόντρα στα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών.

Οι κάτοικοι θεωρούν πως το φωτοβολταϊκό πάρκο μόνο «πράσινο» δεν είναι καθώς η ύπαρξή του στην περιοχή καταστρέφει κάθε κτηνοτροφική δραστηριότητα, αποτελεί μια ακόμη υποβάθμιση του φυσικού τοπίου (σε μια πολλαπλά επιβαρυμένη περιοχή), λειτουργεί σωρευτικά μαζί με άλλα έργα ενεργειακών υποδομών («πράσινων» και συμβατικών) στον Νομό Κοζάνης και ευρύτερα στην Δυτική Μακεδονία. Για αυτό το λόγο βρίσκονται εδώ και μήνες σε επιφυλακή σε συντονισμό με άλλες συλλογικότητες που αγωνίζονται ενάντια στη καταστροφή του περιβάλλοντος (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες) και κεντρικό σύνθημα «Δεν χαρίζουμε σε κανέναν το μέλλον του χωριού μας», δηλώνοντας αποφασισμένοι να εμποδίσουν την έναρξη των εργασιών και βάζοντας ασπίδα τα σώματα τους όσες φορές χρειαστεί.

Η «πράσινη» μετάβαση, με τις παχυλές χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. και το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρίας για εύκολη κερδοφορία των γνωστών εργολαβικών συμφερόντων (ΤΕΡΝΑ, Μυτιλιναίος κ.ά.). Μπροστά στη δίψα τους για κέρδη δεν τους σταματάει ούτε η καταστροφή του περιβάλλοντος, ακόμη και απάτητων κορυφών, αλλά και η απαξίωση άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Αν κανείς ρίξει μια ματιά στους χάρτες της ΡΑΕ, θα δει πως όλος ο νομός βρίσκεται όμηρος των «πράσινων» και συμβατικών έργων. Δεν έφταναν οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ήρθαν πλέον να προστεθούν οι ανεμογεννήτριες στα βουνά και τα φωτοβολταϊκά πάρκα που περικυκλώνουν κάθε χωριουδάκι, άναρχα, χωρίς συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες, καταστρέφοντας τον πρωτογενή τομέα.

Οι κάτοικοι βιώνουν αυτή την ασφυκτική περικύκλωση. Τη βιώνουν ως επίθεση στον τόπο τους. Ως επίθεση στο μέλλον της περιοχής και των παιδιών τους. Αλλά και ως επίθεση στη δημοκρατία αφού κανείς δεν τους ρώτησε για να μετατρέψει για ακόμη μια φορά τον τόπο τους σε «κρανίου τόπο  στο όνομα μάλιστα της «προστασίας του περιβάλλοντος».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!