Του Ηρόστρατου
Ματαίως αναζητούσε ο Ηρόστρατος στην Κίνα το Κόκκινο Βιβλιαράκι του Μάο. Έχει αποσυρθεί πια από την κυκλοφορία. Στα τουριστικά μαγαζιά βρίσκεις μόνο κάποια ιμιτασιόν κόκκινα βιβλία. Όσο για την Οκτωβριανή Επανάσταση είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ! Την ξαναβρήκε στην… Αθήνα!
Οκτωβριανή Επανάσταση στον κινηματογράφο
Με αφορμή τη συμπλήρωση 95 χρόνων από την Επανάσταση, ο κινηματογράφος «Capitol Ζέφυρος» και η κινηματογραφική εταιρία New Star διοργανώνουν ένα μεγάλο αφιέρωμα που περιλαμβάνει 18 ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Οι προβολές που ξεκίνησαν την Πέμπτη θα συνεχιστούν έως την Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου.
«Εκατομμύρια άνθρωποι σήμερα σε όλον τον πλανήτη, από τις παραγκουπόλεις της Βενεζουέλας και της Βολιβίας, μέχρι τις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, παλεύουν για έναν άλλο κόσμο, μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση», ανέφερε ο εμπνευστής και διοργανωτής του αφιερώματος, διανομέας κ. Βελισσάριος Κοσσιβάκης.
«Ο Οκτώβρης του 1917, σε πολύ πιο αντίξοες συνθήκες από σήμερα, μας έδειξε πώς μπορεί να μοιάζει μια τέτοια κοινωνία και πώς μπορούμε να την κάνουμε πραγματικότητα», πρόσθεσε.
Απολύτως χρήσιμο το αφιέρωμα, σε εποχές αναθεώρησης της Ιστορίας, σε εποχές κρίσης. Λίγοι πια γνωρίζουν την πολιτιστική άνθηση που έφερε μαζί της η Οκτωβριανή Επανάσταση, τουλάχιστον μέχρι να γίνει επίσημο δόγμα ο «σοσιαλιστικός ρεαλισμός».
Το πρόγραμμα:
Σάββατο 17/11
18:00 Β.Ι.Λένιν-Σελίδες μιας μεγαλειώδους ζωής, Σ. Πουμπιάνσκαϊα
18:30 Β. Ι. Λένιν Β. Μπελιάεφ, Μ. Σλαβίνσκαϊα
19:00 Απεργία, Σεργκέι Άιζενστάιν
20:45 Τρία τραγούδια για τον Λένιν, Τζίγκα Βερτόφ
22:00 Η Μάνα, Βσέβολοντ Πουντόβκιν
Κυριακή 18/11
18:00 Απεργία, Σεργκέι Άιζενστάιν
20:00 Θωρηκτό Ποτέμκιν, Σεργκέι Άιζενστάιν
21:15 Οκτώβρης, Σεργκέι Άιζενστάιν
22:30 Η Μάνα, Βσέβολοντ Πουντόβκιν
Δευτέρα 19/11
18:00 Ο Λένιν και ο χρόνος, Λ. Κρίστη
19:00 Άρσεναλ, το οπλοστάσιο, Αλεξάντρ Ντοβζένκο
20:30 Ο πρώτος δάσκαλος, Αντρέι Μιχάλκοφ-Κονσταλόφσκι
22:00 Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή, Τζίγκα Βερτόφ
Τρίτη 20/11
18:00 Το δύσκολο πόστο του επαναστάτη, ο ρόλος του Λένιν στην επανάσταση του 1917, Ι. Βεσαράμποβ
19:00 Τρία τραγούδια για τον Λένιν, Τζίγκα Βερτόφ
20:00 Άρσεναλ, το οπλοστάσιο, Αλεξάντρ Ντοβζένκο
21:30 Θύελλα στην Ασία, Βσέβολοντ Πουντόβκιν
Τετάρτη 21/11
18:00 Ο Λένιν ζει-Ιστορικά ντοκουμέντα, Μ. Ρομμ, Μ. Σλαβίνσκαϊα
18:30 Β.Ι.Λένιν-Σελίδες μιας μεγαλειώδους ζωής, Σ. Πουμπιάνσκαϊα
19:00 Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή, Τζίγκα Βερτόφ
20:15 Τρία τραγούδια για τον Λένιν, Τζίγκα Βερτόφ
21:30 Ο πρώτος δάσκαλος, Αντρέι Μιχάλκοφ-Κονσταλόφσκι
Κινηματογράφος «Capitol Ζέφυρος»,
Ιουλιανού & 3ης Σεπτεμβρίου
Τηλ.: 210-3462.677
Αόρατες πόλεις
Από την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου, στη γκαλερί M55 Projects θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε την έκθεση φωτογραφίας των Ελένη Ανυφαντάκη, Άκη Δέτση, Δημήτρη Μυτά και Βασίλη Πρωτοπαπά με τίτλο 4(In)Visible Cities, 4(Α)όρατες Πόλεις, η ποίηση της καθημερινότητας. Ο τίτλος, αλλά και το μότο της έκθεσης παραπέμπουν στις Αόρατες Πόλεις του Ίταλο Καλβίνο, ένα βιβλίο από τα πιο αγαπημένα του Ηρόστρατου, όπου «ένα τοπίο αόρατο καθορίζει το ορατό».
Διαβάζω:
«Οι μεταφυσικές εικόνες της Ελένης Ανυφαντάκη, ένα φαντασμαγορικό ταξίδι-περιήγηση μέσα στη νύχτα, ισορροπούν σε μια λεπτή γραμμή που χωρίζει ή συνδέει το όνειρο με την πραγματικότητα.
…Η εικονογραφία του Άκη Δέτση συγκροτεί ένα μελαγχολικό περίπλου σε βιωμένους χώρους˙ χώρους οικείους μα ταυτόχρονα απόμακρους και μυστηριώδεις, βυθισμένους στο φως της ερημιάς, της σιωπής…
…Ο Δημήτρης Μυτάς, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τις μεταμορφώσεις του έντονου ασπρόμαυρου, δουλεύει πάνω σε ένα λεπτοπλεγμένο καμβά με κόκκο και έντονο κοντράστ, και μας οδηγεί σε ένα περίπατο ανάμεσα από μορφές που εμβαπτίζονται εναλλάξ στο φως και στις σκιές…
…Με συνεχή διφορούμενα σχόλια ξεδιπλώνεται η πόλη του Βασίλη Πρωτοπαπά. Ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες συμπλέκονται και συγκροτούν μια ενιαία υφολογική σύνθεση. Ο Βασίλης αποκαλύπτει τις κρυφές απολαύσεις της πόλης και μας καλεί να την εξερευνήσουμε με την ίδια αργή σιωπή που επιβάλλει η δική του περιήγηση…».
Διάρκεια Έκθεσης: 23 Νοεμβρίου-16 Δεκεμβρίου 2012 / Μ55 Projects
Μαυρομιχάλη 55, 10680 Αθήνα.
Άκι Καουρισμάκι
Ο αγαπημένος Φινλανδός σκηνοθέτης, ακόμη περισσότερο από τότε που γύρισε το Λιμάνι της Χάβρης. Ζει πια κυρίως στην Πορτογαλία, αλλά βρέθηκε και στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ. Ήταν μέρες διαδηλώσεων. Από μια συνέντευξή του (στον Γιάννη Ζουμπουλάκη) που διάβασα, κρατάω τη φράση:
«Όσο ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους έχουμε ελπίδα».
Αλλά και την τόλμη του:
– Πιστεύετε στον Θεό;
«Νομίζετε ότι ο Θεός είναι γένους αρσενικού ή θηλυκού;».
– Αυτή είναι η απάντησή σας;
«Αν υπάρχει Θεός, ανεξαρτήτως γένους, θα πρέπει να είναι μαλάκας. Αυτός είναι ο πιο ευγενικός τρόπος για να το πω».
– Σε τι πιστεύετε;
«Στα δέντρα»
Κρατάω και την αφοπλιστική του ειλικρίνεια:
«…Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δυσκολεύομαι να κάνω πια ταινίες, γιατί όσο τα χρόνια περνούν αντιμετωπίζω το σινεμά όλο και πιο σοβαρά κι έτσι το πράγμα γίνεται πιο περίπλοκο από ό,τι ήταν παλαιότερα. Γιατί ο χρόνος γίνεται όλο και πιο περιορισμένος με τις απαράδεκτες μεθόδους μου. Δεν είμαι τόσο ταχύς όσο κάποτε. Κάποτε γύριζα πέντε ταινίες τον χρόνο».
Low Budget Festival
Για τρίτη χρονιά διοργανώνεται φέτος το Low Budget Festival στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Οι παραστάσεις ξεκινούν με το έργο του Σάκη Σερέφα Θα σε πάρει ο δρόμος (19, 20, 21/11) σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολάρι.
Ακολουθεί η Αθανασία σε κείμενο-σκηνοθεσία και κινηματογράφηση Χρήστου Δήμα με την Άννα-Μαρία Παπαχαραλάμπους στο ρόλο μιας γυναίκας καθηλωμένης σε αναπηρικό καροτσάκι να διεκδικεί το δικαίωμά της, να «φύγει» με αξιοπρέπεια (22, 23, 24/11).
Την Ψυχολογία Συριανού συζύγου του Εμμανουήλ Ροΐδη (1894) σκηνοθετεί και ερμηνεύει ο Θανάσης Σαράντος (25, 26, 27/11).
Μια παράσταση βασισμένη στο έργο του Γιώργου Ιωάννου, είναι το Είσαι σκοπός και γύρω σου χορεύουν τσοπανόσκυλα. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Σκουρλέτης (28, 29, 30/11).
Την Πάττυ Χύμα είναι μια ελεύθερη θεατρική διασκευή του ομώνυμου αφηγήματος του Αλμοδόβαρ. Σκηνοθετεί ο Αντώνης Καλογρίδης (1, 2, 3/12). Το Speech (less) του Δημήτρη Γκενεράλη, σκηνοθετεί η Γιολάντα Μαρκοπούλου (4, 5, 6/12). Την τελική εκδοχή της Γκόλφως -υπό τον τίτλο Goλφω! Director’s cut- σκηνοθετεί ο Σίμος Κακάλας.
Μια αυτοσχεδιαστική κωμική παράσταση υπό το γενικό τίτλο Χρονογραμμή θα παρουσιάσει ο Λάμπρος Φισφής με την ομάδα του (10, 11, 12/12).
Ο θίασος Κανιγκούντα με το Αλεξάντερ πλατς, παρουσιάζει μια δική του οπτική του μυθιστορήματος του Άλφρεντ Ντέμπλιν. Το φεστιβάλ κλείνει η παράσταση του Κώστα Γάκη Ρωμαίος και Ιουλιέτα για δύο (16, 17, 18/12).
Όλες οι παραστάσεις ξεκινούν στις 21:00 το βράδυ.
Το κέρασμα που άργησε…
Σε όσους αναγνώστες του Δρόμου φάνηκε ενδιαφέρουσα η συνέντευξη του Τάσου Μελίτη, αλλά και όσοι διάβασαν την πολύ καλή συλλογή διηγημάτων του, θα έχουν τώρα την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον συγγραφέα, στην παρουσίαση του βιβλίου που θα γίνει την Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012 ώρα 20:00, στον χώρο του Βιβλιοπωλείου Μπατσιούλας (Πανόρμου 83, στάση μετρό Πανόρμου).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο ποιητής Σωτήρης Παστάκας, ο Μανώλης Αλεξάκης, επίκ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης και ο εκδότης Βασίλης Χατζηιακώβου. Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί : Θανάσης Χαλκιάς, Ειρήνη Τσατώβ, Δέσποινα Σαραφείδου.