του Ηρόστρατου

 

Πώς να διαβάσουμε την Πηνελόπη Δέλτα σήμερα

 

Η πρόσκληση ήταν απολύτως τιμητική: Να είμαι ένας από τους ομιλητές στην ημερίδα για εκπαιδευτικούς που οργανώνεται την Τρίτη, 28 Απριλίου 2015, στις 7 μ.μ. στον Πολυχώρο των Εκδόσεων Μεταίχμιο και αφορά τη διδακτική αξιοποίηση του έργου της Πηνελόπης Δέλτα.

Θέμα της, Πώς να διαβάσουμε την Πηνελόπη Δέλτα σήμερα.

Δεν ξέρω κατά πόσο ήταν πρόθεση των διοργανωτών, αλλά η μέρα που επιλέχθηκε για την ημερίδα, συμπίπτει σχεδόν με την επέτειο του θανάτου της.

Η μεγάλη Ελληνίδα συγγραφέας, στις 27 Απριλίου 1941, την ημέρα που τα γερμανικά στρατεύματα μπήκαν στην Αθήνα, πήρε δηλητήριο (που κουβαλούσε πάντοτε μαζί της) θέλοντας να αυτοκτονήσει. Οι γιατροί που βρέθηκαν δίπλα της προσπάθησαν να τη σώσουν, αλλά τελικά έφυγε από τη ζωή στις 2 Μαΐου 1941. Θάφτηκε, όπως είχε ζητήσει, στον κήπο του σπιτιού της και στον τάφο της χαράχτηκε η λέξη Σιωπή.

Δεν μπορώ παρά να σκέφτομαι τη στάση ζωής αυτής της γυναίκας που μεγάλωσε και παντρεύτηκε μέσα σε ένα κύκλο από τις πλουσιότερες και με την μεγαλύτερη επιρροή οικογένειες της Ελλάδας.

Να πεις για τους αγώνες της για τη δημοτική γλώσσα; Η ίδια η μητέρα της, δε, δεν διάβαζε τα βιβλία της, διότι ήταν γραμμένα στη δημοτική. Να πεις για το παιδαγωγικό της έργο; Για την κοινωνική προσφορά και δράση της;

Στο τέλος μένουν τα γραπτά και αναρωτιέσαι: Για πόσα χρόνια θα είναι πια επίκαιρο το Παραμύθι χωρίς όνομα; Πόσες γενιές παιδιών θα διασκεδάσει και θα εκπαιδεύσει ο Τρελαντώνης;

Πώς θα μπορέσουν να αποτιμηθούν βιβλία που κάποια εποχή, μεγαλώνοντας, απορρίψαμε για να τα κοιτάξουμε με άλλη ματιά σήμερα; (Τα μυστικά του βάλτου, Τον καιρό του Βουλγαροκτόνου;)

Ποιος θα δει τον κόσμο μέσα από τα μάτια ενός σκύλου, όπως έκανε εκείνη με τον Μάγκα;

Πολλά θα μπορούσαμε να διδάξουμε αλλά και να διδαχτούμε σήμερα μέσα από το έργο της…

Μαζί μου στο τραπέζι των εισηγητών θα είναι ο Αλέκος Ζάννας, επιμελητής του Αρχείου Πηνελόπης Δέλτα και η Μαρίζα Ντεκάστρο, συγγραφέας-κριτικός παιδικής λογοτεχνίας.

Για δηλώσεις συμμετοχής: [email protected]

 

 

 

 

 

Μια εξαιρετική παράσταση για τον Ιόλα

 

Είχα την τύχη να βρεθώ, την περυσινή χρονιά, ανάμεσα στους θεατές της παράστασης Ιόλας, στη Βίλα Ιόλα στην Αγία Παρασκευή. Έτσι, με χαρά είδα ότι ανεβαίνει και πάλι, αυτή τη φορά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Το κείμενο (βασισμένο στο βιβλίο του Νίκου Σταθούλη Αλέξανδρου Ιόλα: η ζωή μου) είναι του Χρήστου Αντωνιάδη, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία.

Βλέποντας το έργο ένιωθες να μπαίνεις στην ουσία της ζωής και του έργου μιας από τις πιο σημαντικές αλλά και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες που σημάδεψε με τον τρόπο του τη σύγχρονη τέχνη.

Εξαιρετικές ήταν όλες οι ερμηνείες: Χριστόφορος Αντωνιάδης (Αλέξανδρος Ιόλας), Χριστίνα Μυσίρη (Περσεφόνη Κουτσούδη, μητέρα του), Χριστιάνα Αντωνιάδου (Νίκη Στάϊφελ, αδελφή του), Χριστίνα Κανελάκη (Τέχνη)

Τα κοστούμια (Βασίλης Ζούλιας), τα σκηνικά (Μαρία Καβαλιώτη), οι φωτισμοί (Ηρακλής Γεωργιάδης) αλλά και η μουσική που επιμελήθηκε ο σκηνοθέτης έδωσαν μια μοναδική πινελιά στην παράσταση, συμβάλλοντας σε ένα υποβλητικό αποτέλεσμα.

Μέσα σε όλα τα θέματα που θίγονται δεν μπορώ να μη σταθώ στον κιτρινισμό του τύπου και στην άθλια στάση που κράτησε η πολιτεία με αποτέλεσμα να χαθεί μια τεράστια δωρεά…

Μακάρι το έργο να γίνει η αφορμή να ευοδωθούν οι αγώνες των κατοίκων και της νέας δημοτικής Αρχής στην Αγία Παρασκευή, ώστε η Βίλα του Ιόλα να γίνει χώρος πολιτισμού…

Παραστάσεις: Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Απριλίου 2015, στις 21:30.

 

 

 

 

 

Στίχοι στο καβαλέτο στις Βρυξέλλες

 

Την Πέμπτη, 26 Απριλίου στην γκαλερί Θεώρημα στις Βρυξέλλες εγκαινιάστηκε η έκθεση «Στίχοι στο καβαλέτο» του γνωστού ζωγράφου Νίκου Οικονομίδη. Έχουμε γράψει και παλιότερα γι’ αυτή τη ζωγραφική «αναζήτηση» στα ποιήματα 9 Ελλήνων ποιητών που έγινε και βιβλίο.

Μάλιστα στο πλαίσιο της Έκθεσης, αύριο Κυριακή 26 Απριλίου στις 5 το απόγευμα θα παρουσιαστεί και το ομώνυμο λεύκωμα όπου ανθολογούνται 117 ποιήματα που συνομιλούν με 117 έργα ζωγραφικής.

Για το ταξίδι του καλλιτέχνη μέσα στην ποίηση θα μιλήσουν ο ίδιος ο ζωγράφος και ο μαθηματικός ο Σπύρος Μοσκαχλαϊδής.

Την εκδήλωση συντονίζουν και απαγγέλουν ποιήματα, ο καλλιτεχνικός επιμελητής της Γκαλερί Θεώρημα και αρθρογράφος Γιώργος Γιούπης και η Θεώνη Βλαχάκη, φιλόλογος

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!