Τα 400 χτυπήματα
Δεν ξέρω εσείς οι αναγνώστες, πάντως εγώ τα έχω αποδεδειγμένα… τετρακόσια! Κι ας χρησιμοποιώ το ψευδώνυμο Ηρόστρατος.
Αυτή η στήλη που διαβάζετε είναι η 400η. Και νομίζω ότι – με μια εξαίρεση και πλην του διαλείμματος του Αυγούστου– μιλάμε για 400 συνεχή Σάββατα που κάνουμε παρέα μέσα από τις σελίδες του Δρόμου…
Όπως θα έχετε προσέξει όσοι διαβάζετε πιο συχνά τη στήλη αυτή, δεν κρύβομαι πίσω από το ψευδώνυμο αυτό, αλλά το χρησιμοποιώ ως ένα επιπλέον σχόλιο για τη βαρβαρότητα της εποχής και τα όσα καταστρέφουν τον Πολιτισμό. Ως γνωστόν, ο Ηρόστρατος, προκειμένου να μείνει το όνομά του στην Ιστορία, πυρπόλησε το Αρτεμίσιο – τον Ναό της Θεάς Άρτεμης στην Έφεσο. Και τα κατάφερε, παρ’ ό,τι οι Εφέσιοι, αφού τον εκτέλεσαν για την πράξη του, απαγόρευσαν κάθε μνεία τού ονόματός του.
Υπεύθυνος γι’ αυτό ο Θεόπομπος ο Χίος, που αναφέρει το όνομα και την πράξη αυτή στα Ελληνικά του.
Σκεφτείτε πως στα Γερμανικά η λέξη Herostrat σημαίνει αυτόν που εγκληματεί για τη δόξα, ενώ στα Αγγλικά ο όρος Herostratic fame σημαίνει τη «δόξα με κάθε μέσο».
Δυστυχώς έχουμε και πολλούς σύγχρονους Ηρόστρατους που φοβάμαι ότι θα μείνουν στην Ιστορία καταστρέφοντας τη χώρα. Βεβαίως πλάι στη δόξα οι σημερινοί συνεχιστές του έργου του έχουν βάλει και το χρήμα…
Όλες αυτές τις εβδομάδες, τους μήνες, τα χρόνια που γράφεται αυτή η στήλη, πόσα δεν έχουμε ζήσει στη ρημαγμένη χώρα μας… Η βαρβαρότητα φαίνεται να κερδίζει κατά κράτος. Όμως από αυτή εδώ τη σελίδα –πέρα από όλα τα άλλα– η προσπάθειά μου είναι να αναδείξω ό,τι αντιστέκεται σε αυτή την κατάσταση των πραγμάτων. Να δώσω βήμα σε ό,τι εξακολουθεί να παράγει Πολιτισμό.
Σαν τον ήρωα της ταινίας Τα 400 χτυπήματα του Φρανσουά Τρυφώ –ο τίτλος προέρχεται από γαλλικό ιδιωματισμό «faire les quatre cents coups» και σημαίνει «μεγαλωμένος στην κόλαση» – συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε στη βαρβαρότητα της εποχής…
Και μένουμε πιστοί σε αυτό που κάποτε έγραψε ο Ίταλο Καλβίνο κλείνοντας τις Αόρατες πόλεις του:
«Η κόλαση των ζωντανών δεν είναι κάτι που θα υπάρξει. Αν υπάρχει μια, είναι αυτή που βρίσκεται ήδη εδώ, η κόλαση που κατοικούμε κάθε μέρα, που φτιάχνουμε με το να ζούμε μαζί. Δυο τρόποι υπάρχουν για να γλιτώσεις απ’ το μαρτύριό της. Ο πρώτος είναι εύκολος σε πολλούς: Δέξου την κόλαση και γίνε μέρος της έτσι που να μην τη βλέπεις πια. Ο δεύτερος είναι επικίνδυνος και απαιτεί συνεχή επαγρύπνηση και γνώση: Μάθε να αναγνωρίζεις ποιος και τι, στη μέση της κόλασης, δεν είναι κόλαση, κι αυτά κάνε να διαρκέσουν, δωσ’ τους χώρο».
Η πόλη ως πρωταγωνιστής στην «Τριλογία της Αθήνας»
Συχνά στα αστυνομικά μυθιστορήματα η πόλη είναι σε ρόλο πρωταγωνιστή. Αυτό συμβαίνει και στα βιβλία της Ευτυχίας Γιαννάκη.
Έτσι, με πολύ ενδιαφέρον, διαβάσαμε ότι την προσεχή Τετάρτη 23 Οκτωβρίου στις 19:30, στο Little Tree Books & Coffee στο Κουκάκι, θα πραγματοποιηθεί μια εκδήλωση αφιερωμένη στην Τριλογία της Αθήνας (Στο πίσω κάθισμα, Αλκυονίδες μέρες, Πόλη στο φως – όλα από τις εκδόσεις Ίκαρος) της Ευτυχίας Γιαννάκη.
Ήρωας της σειράς ο Αστυνόμος Χάρης Κόκκινος και πρωταγωνίστρια η Αθήνα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η συγγραφέας συνομιλεί με τον δημοσιογράφο Γιάννη Πανταζόπουλο για την Τριλογία της Αθήνας εστιάζοντας στον ρόλο της πόλης στα μυθιστορήματά της.
Little Tree Books & Coffee | Καβαλλότι 2, | Τηλ. 21 0924 3762