Ο Δήμος Κορωπίου απεχθάνεται την Ιστορία;
Η ενημέρωση για μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με την παρουσίαση βιβλίου που αναφέρεται σε μια σχετικά άγνωστη όσο και σκοτεινή σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας ήρθε στο mail μου όπου όμως με έκπληξη διάβασα και τα ακόλουθα:
«Αγαπητοί φίλοι,
σας ενημερώνουμε για την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου των Μιχάλη Λυμπεράτου και Θωμά Πρόφη Ο ένοπλος δωσιλογισμός και η «αναίμακτη» απελευθέρωση Τα γεγονότα του Κορωπίου 9/10/1944.
Το βιβλίο παρουσιάζεται σε ιδιωτικό χώρο, κατόπιν της απαγόρευσης χρήσης οποιουδήποτε Δημοτικού χώρου για την παρουσίασή του, από μέρους τού Δημάρχου Κορωπίου(!).
ο εκδότης
Κώστας Παπαδόπουλος, εκδόσεις Ταξιδευτής»
Αντί ο Δήμος να πρωτοστατεί στη στήριξη της έρευνας για την ιστορία του τόπου, θέτει εμπόδια.
Καταλαβαίνουμε ότι το θέμα μπορεί να ενοχλεί έναν δήμο που έστω και σε πρώτη φάση –άσχετο αν έκανε πίσω μετά από την κατακραυγή– είχε παραχωρήσει την αίθουσα του Δημαρχείου στη Χρυσή Αυγή για εκδήλωση και μάλιστα την 21η Απριλίου!
Κι όμως. Το βιβλίο αναφέρεται σε ένα δραματικό και τραυματικό γεγονός για την πόλη: Στις 9 Οκτωβρίου του 1944, μόλις τρεις μέρες πριν οι δυνάμεις κατοχής εγκαταλείψουν την Αθήνα, έγινε το «Κάψιμο του Κορωπίου» στο οποίο αναφέρεται το βιβλίο. 47 νεκροί και 400 σπίτια και καταστήματα πυρπολημένα ήταν ο απολογισμός.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, αυτό το γεγονός «εντάσσεται στη χρονική περίοδο της Απελευθέρωσης αλλά και στις «επιχειρησιακές δραστηριότητες» του «ένοπλου δωσιλογισμού». Το ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ευρύτερα γνωστό, σημαίνει πως η συγκάλυψη –από πολλές μεριές– είναι πλήρης και αριστοτεχνικά μεθοδευμένη.
Αυτήν τη μεθόδευση επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν οι ιστορικές έρευνες στις οποίες έχουν αποδυθεί τοπικοί ερευνητές τα τελευταία χρόνια. Σ’ αυτούς προστέθηκε και η «Ομάδα Ιστορικής Έρευνας» του Κορωπίου που πρωτοεμφανίστηκε με ένα, μάλλον, ατυχές «μανιφέστο» κι ακολούθως στη «δημοτική Ημερίδα» της 8/10/2017, όπου και κατέθεσε τα πορίσματα των ερευνών της.
Ο «Ένοπλος Δωσιλογισμός» αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του «δωσιλογισμού» στην Ελλάδα και αγγίζει χιλιάδες Έλληνες πολίτες που στελέχωσαν τις (παρα)στρατιωτικές οργανώσεις που ιδρύθηκαν ή υποστηρίχθηκαν απόλυτα από τις Γερμανικές Αρχές και εντάχθηκαν στους ναζιστικούς μηχανισμούς καταστολής της Αντίστασης…»
Το βιβλίο θα παρουσιαστεί αύριο Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί στο μεζεδοπωλείο «Κουκουμελές» (Πεζόδρομος Παπασιδέρη 6, Κεντρική Πλατεία Κορωπίου)
Θα μιλήσουν οι: Προκόπης Παπαστρατή (ομότιμος καθηγητής Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), Βασιλική Λάζου (δρ Ιστορίας, διδάσκουσα στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ), Τάσος Κωστόπουλος (δημοσιογράφος) και οι συγγραφείς, Μιχάλης Λυμπεράτος (Διδάκτωρ και καθηγητής Ιστορίας) και Θωμάς Πρόφης (Ταξίαρχος ΠΑ (ε.α.), ιστορικός ερευνητής).
Το θέμα του δωσιλογισμού φαίνεται πως ακόμη φοβίζει κάποιους όπως είναι ο Δήμος Κορωπίου. Γιατί άραγε;
Για τον Μυριβήλη
Σε άλλες σελίδες του Δρόμου μπορείτε να διαβάσετε για το θεατρικό ανέβασμα της Δασκάλας με τα χρυσά μάτια. Μια μικρή γεύση μπορείτε να πάρετε όμως και την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα στο αμφιθέατρο Cotsen Hall, της Γενναδείου Βιβλιοθήκης (Αναπήρων Πολέμου 9, Κολωνάκι), όπου η πρωταγωνίστρια της παράστασης Λένα Παπαληγούρα θα διαβάσει αποσπάσματα από το εμβληματικό μυθιστόρημα του Μυριβήλη.
Όλα αυτά, στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργανώνει η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Στράτη Μυριβήλη. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Μάριος Κυπαρίσσης (συγγραφέας), Παντελής Μπουκάλας (συγγραφέας, μεταφραστής, δημοσιογράφος) και Γιώργος Συρίμης (διευθυντής Ελληνικών Σπουδών και Λέκτορας Συγκριτικής Λογοτεχνίας, Πανεπιστήμιο Yale, ΗΠΑ).
Θα υπάρχει έκθεση χειρογράφων και φωτογραφιών από το αρχείο του συγγραφέα στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη.