Ιστορίες ανθρώπων από την Λέσβο σε μια ταινία: Την Κυριακή το μεσημέρι στο «Στούντιο»
Με ενδιαφέρον διαβάσαμε για την επικείμενη προβολή της ταινίας Το σιωπηλό μονοπάτι, στην οποία παρουσιάζεται στη μεγάλη οθόνη η κουλτούρα της Λέσβου μέσα από την καθημερινή ζωή κατοίκων των χωριών του νησιού.
Ένα μέρος αφορά και στην Ερεσό κι έτσι η προβολή οργανώνεται από τον Σύλλογο των Απανταχού Ερεσίων «Ο Θεόφραστος» σε συνεργασία με τη φωτογράφο και παραγωγό ντοκιμαντέρ Τζέλη Χατζηδημητρίου.
Το Σιωπηλό Μονοπάτι, περιλαμβάνει αποσπάσματα από τις ταινίες Γιαγιάδες, Ψωμί & Αλάτι και Ρούτβας και θα προβληθεί αύριο, Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στις 3 το μεσημέρι στον κινηματογράφο «Στούντιο».
Στις Γιαγιάδες παρουσιάζονται τέσσερις γυναίκες από την Λέσβο:
– Η Αγγελική πετάει τις φωτογραφίες των πεθαμένων,
– Η Μυρσίνη στην Ερεσό τραγουδάει «acapella» αμανέδες στο καθιστικό του εξοχικού της,
– Μια γυναίκα στο πάρκο περνάει το απόγευμα με τον γάτο της, που έχει πάρει τη θέση του πεθαμένου άντρα της,
– Η Φωτώ υποστηρίζει πως ποτέ δεν την ένοιαζε να παντρευτεί γιατί «ήθελε να ’ναι ελεύθερη».
Στο Ψωμί κι Αλάτι γνωρίζουμε τους ανθρώπους μιας γειτονιάς στην Ερεσό, ένα ρακαριό στο Μεσότοπο κι έναν ταρσανά στη Σκάλα Καλλονής. Η οικογένεια Γιαννακέλου κάθε καλοκαίρι φτιάχνει τραχανά κι όλη η γειτονιά μαζεύεται για να φτιάξουν τις χάχλες. Η Σοφία Κωνσταντιδέλλη, μοναδική γυναίκα αποσταγματοποιός στην Λέσβο, συνεχίζει την παράδοση της οικογένειας και βγάζει ρακί από τα τσίπουρα και τα σύκα των γειτονικών χωριών. Ο Τάκης Ψαραδέλλης κατασκευάζει και επισκευάζει ξύλινα σκαριά. Τα πλαστικά «δεν είναι συμβατά με τα νερά μας», λέει.
Στον Ρούτβα είναι σα να γυρίζουμε πίσω στον χρόνο. Να θυμόμαστε τα Ψηλά βουνά. Ο Ρούτβας είναι οικισμός βοσκών πάνω στα βουνά της Άγρας. Η οικογένεια Τσακαρέλλου ζει εκεί τα καλοκαίρια με το κοπάδι της. Δίπλα σ’ ένα παλιό ξωκκλήσι, χωρίς ηλεκτρικό, καλλιεργώντας τα δικά τους «βιολογικά» λαχανικά, φουρνίζοντας ψωμί, τριγυρισμένοι από σκυλιά, γατιά και πουλερικά.
«Με τις εικόνες μου, διηγούμαι παραμύθια. Μέσα από την τέχνη μου, θέλω να απαθανατίσω τον κόσμο που χάνεται εξαιτίας της παγκοσμιοποίησης», λέει η κυρία Χατζηδημητρίου.
Είναι τόσο σημαντικές αυτές οι ιστορίες ανθρώπων που αγνοούμε και προσπερνάμε. Αγνοώντας το τοπικό είναι αδύνατον να κατανοήσουμε το παγκόσμιο.
Αγνοώντας τους ανθρώπους είναι αδύνατον να γνωρίσουμε τη χώρα μας.
Ευτυχώς, υπάρχουν ακόμη καλλιτέχνες που επιμένουν να ανοίγουν δρόμους και να μας βοηθούν να ανακαλύψουμε έναν ολόκληρο κόσμο…
Η είσοδος στην προβολή είναι ελεύθερη.
Για τον Τάκη Τλούπα
Δουλεύοντας για μια σειρά ντοκιμαντέρ που αφορά σε Έλληνες φωτογράφους, είχα τη μεγάλη τύχη να ανακαλύψω την προσωπικότητα και το έργο ενός από την «Αγία Τριάδα» των φωτογράφων μας: Του Τάκη Τλούπα.
Με χαρά διαβάζω ότι με αφορμή τα επικείμενα εγκαίνια του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων στον Μύλο του Παππά, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων, διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη στον μεγάλο Λαρισαίο φωτογράφο.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στο Μουσείο και «διάλογος» με τις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα που απαντώνται στους χώρους της μόνιμης έκθεσης του Μουσείου.
Η φωτογράφος και κόρη του, κ. Βάνια Τλούπα, θα αναφερθεί στο πολύπλευρο έργο του πατέρα της. Μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, θα αφηγηθεί προσωπικές και άλλες ιστορίες που θα αναδείξουν την πολυσχιδή του προσωπικότητα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στις 11:30 π.μ., στο αμφιθέατρο του Μύλου του Παππά (2ος όροφος) και στους χώρους της έκθεσης του Μουσείου Σιτηρών και Αλεύρων.
Είσοδος ελεύθερη.