του Ηρόστρατου
Με αφορμή μια συναυλία
Την ερχόμενη Παρασκευή, 31 Ιουλίου, στις 9 το βράδυ θα έχουμε την ευκαιρία να ζήσουμε μια μαγική βραδιά με τις μελωδίες της Ευανθίας Ρεμπούτσικα στην Δημοτική Πλαζ Αυλακίου στο Πόρτο Ράφτη. Η συναυλία διοργανώνεται στο πλαίσιο των Καλοκαιρινών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων 2015, του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας.
Κρατάω ότι για εκείνο το βράδυ η πλαζ θα είναι ανοικτή στο κοινό, αφού η είσοδος θα είναι ελεύθερη και σκέφτομαι τις υπόλοιπες ημέρες του καλοκαιριού που η πρόσβαση δεν είναι καθόλου ελεύθερη και διαβάζω τον παραπλανητικό τίτλο: «Είσοδος στην Δημοτική Πλαζ Αυλακίου στο Πόρτο Ράφτη, με μόλις ένα (1) ευρώ!»
Χαίρομαι κι εγώ που θα απολαμβάνω οικογενειακώς μια από τις ωραιότερες παραλίες της Αττικής, αλλά μετά, όταν διαβάζω πιο κάτω ανακαλύπτω ότι το 1 ευρώ αφορά αποκλειστικά στους Δημότες Μαρκοπούλου. Οι μόνιμοι κάτοικοι θα πληρώνουν δυο ευρώ.
Εμείς οι «κοινοί θνητοί», για να εξασφαλίσουμε την πρόσβαση στην παραλία, θα δίνουμε 5 ευρώ το… κεφάλι. Αναρωτιέμαι πότε, επιτέλους, θα μπει τέλος σε αυτή την παρανομία, την απαγόρευση δηλαδή της πρόσβασης σε μια παραλία, κάτι που απαγορεύεται ρητά από το Σύνταγμα της χώρας.
Τα άθλια κάγκελα που έχει βάλει ο Δήμος Μαρκόπουλου για να μην μπορείς να φτάσεις με κανέναν τρόπο -πλην της θαλασσίας οδού- στην πλαζ χωρίζουν τους πολίτες σε δυο κατηγορίες.
Το να προσφέρει ο δήμος 2-3 συναυλίες με ελεύθερη είσοδο το καλοκαίρι είναι καθαρή υποκρισία.
Κι αν καλύπτει, ασφαλώς, την αισθητική μας μια συναυλία με την Ευανθία Ρεμπούτσικα, την πληγώνει βάναυσα η καθημερινή πρακτική. Ο δήμος έχει παραχωρήσει το κυλικείο της πλαζ σε ιδιώτη που ολημερίς βομβαρδίζει την περιοχή με ένα εκκωφαντικό γκντουπ-γκντουπ από τα μεγάφωνα. Έτσι που ναι μεν δεν απολαμβάνουμε τη θάλασσα, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να υποστούμε και την ηχορρύπανση σε όλη την περιοχή…
Κι όσο εμείς ασχολούμαστε με τα μεγάλα πολιτικά θέματα, τις διαπραγματεύσεις κ.λπ., αυτά τα μικρά καθημερινά «εγκλήματα» κανείς δεν τα αντιμετωπίζει.
Και για να φτάσετε στην πλαζ θα πληρώσετε κι ένα αλμυρό εισιτήριο στα ΚΤΕΛ (το οποίο μάλιστα αυξήθηκε αυτή την περίοδο) καθώς για άγνωστους λόγους δεν υπάρχει αστική συγκοινωνία, λες και το Πόρτο Ράφτη βρίσκεται κάπου στα Τζουμέρκα.
Θυμάμαι τον πρώην δήμαρχο του Ελληνικού, Χρ. Γκορτζίδη, να ρίχνει τα κάγκελα και να ανοίγει την παραλία για όλους τους πολίτες και σκέφτομαι πότε θα βρεθούν μιμητές. Δυστυχώς οι περισσότεροι δήμαρχοι βολεύονται στο χαράτσωμα και παράλληλα -όπως ο Δήμος Μαρκόπουλου- «βολεύουν» τους πελάτες-ψηφοφόρους.
Λες και η παραλία είναι ιδιοκτησία οποιουδήποτε δημάρχου…
Ελεύθερη Κατασκήνωση
Τώρα που για τους περισσότερους οι διακοπές είναι ένα μακρινό όνειρο, καθώς ελάχιστοι μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα, ήρθε η ώρα να καταργηθούν οι νόμοι που απαγορεύουν την ελεύθερη κατασκήνωση. Η Αυτόνομη Συσπείρωση των Πολιτών της Ικαρίας με αφορμή τοποθέτηση του Δήμου Ικαρίας κατά της ελεύθερης κατασκήνωσης σημειώνει:
«…Εμείς πιστεύουμε ότι η ελεύθερη μετακίνηση και η διαβίωση στη φύση είναι πανανθρώπινο δικαίωμα. Όταν γίνεται με συνείδηση και υπευθυνότητα είναι η πιο ήπια μορφή τουρισμού. Ο δήμος εδώ και 20 χρόνια θα μπορούσε να είχε κάνει δημοτικά camping σε Ράχες, Εύδηλο και Άγιο Κήρυκο ή χώρους φιλοξενίας με τις απαραίτητες υποδομές και να στηρίξει ιδιωτικές πρωτοβουλίες προς διευκόλυνση των επισκεπτών, έτσι ώστε να αποφεύγεται αυτή η κατάσταση στις παραλίες, και πιο συγκεκριμένα στη Μεσακτή και στο Λιβάδι…
…Οι κατασκηνωτές είναι και παιδιά εργατών – άνεργοι – φοιτητές – χαμηλόμισθοι. Είμαστε αλληλέγγυοι και σας περιμένουμε και αυτό το καλοκαίρι. Για την ελεύθερη κατασκήνωση που ξέρει να σέβεται…»
Κι αφού μιλάμε, Κάρμεν… δωρεάν!
Την Κάρμεν του Μπιζε παρουσιάζει η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων σήμερα, Σάββατο 25 Ιουλίου στις 9μ.μ. στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ που διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Μουσείο.
Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μαρίτα Παπαρίζου (Κάρμεν), Χρήστος Δεληζώνας (Ντον Χοσέ), Σωτήρης Τριάντης (Εσκαμίγιο), Μάιρα Μηλολιδάκη (Μικαέλα), Μαριάννα Μανσόλα (Φρασκίτα), Ρόζα Πουλημένου (Μερσέδες), Γιώργος Ματθαιαδάκης (Ντανκάιρε), Γιάννης Κάβουρας (Ρεμεντάδο), Βασίλης Ασημακόπουλος (Θουνίγα). Αφήγηση: Έφη Μηνακούλη.
Μουσική προετοιμασία: Μάριος Καζάς, διδασκαλία χορωδίας: Σταύρος Μπερής, μουσική διεύθυνση: Ελευθέριος Καλκάνης.
Το Φεστιβάλ στο προαύλιο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα διαρκέσει έως τις 30 Ιουλίου και περιλαμβάνει μία σειρά εκδηλώσεων με δωρεάν παραστάσεις μουσικής, θεάτρου και χορού, καθώς και κινηματογραφικές προβολές.