του Ηρόστρατου

 

Για την Φρίντα Λιάππα

…Μπορεί η αφήγησή σου να έχει τη μορφή ενός παραμυθιού, ενός τραγουδιού, ενός μόνο ήχου -μυριάδες είναι οι τρόποι που υπάρχουν-, αλλά πάντα από κάτω θα υπάρχει αυτό που δίνει ισχύ σ’ όλες τις μεγάλες ταινίες που διασώζονται μέχρι σήμερα: το ανθρώπινο δράμα…

Φρίντα Λιάππα,
Αυγή, Νοέμβριος 1981

 

Νομίζω πως η μόνη ταινία της που δεν έχω δει, είναι η μικρού μήκους Μετά σαράντα μέρες. Η Φρίντα Λιάππα, που τόσο πρόωρα έφυγε από κοντά μας, πρόλαβε να μας αφήσει ένα σημαντικό έργο. Ήταν, άλλωστε, η σκηνοθέτις που είχε εκφράσει πολλές από τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς της γενιάς μας. Μου φαίνεται απίστευτο που έχουν περάσει κιόλας είκοσι χρόνια από το θάνατό της.

Εικόνες και σπαράγματα από τις ταινίες της ζουν ακόμη μέσα στη μνήμη μου. Και δεν θα ξεχάσω, βεβαίως, την αθλιότητα κάποιων «διανοουμένων» αλλά και των ΜΜΕ, που έπαιξαν τον ρόλο τους στο χαμό της δημιουργού.

Θυμίζω ότι τον Ιανουάριο του 1992 ο τότε σύμβουλος Κινηματογραφίας του υπουργείου Πολιτισμού, Απόστολος Δοξιάδης, είχε ζητήσει την εξαίρεση της ταινίας Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης από τα κρατικά βραβεία, καταγγέλλοντας ότι, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, κακοποιήθηκε ένα ανήλικο παιδί για τις ανάγκες μιας σκηνής. Τα νεόκοπα ιδιωτικά κανάλια και οι γνωστές κίτρινες φυλλάδες πήραν το μπαλάκι και δημιούργησαν ένα σκάνδαλο χωρίς καμία βάση και ο εισαγγελέας έσπευσε να ασκήσει αυτεπάγγελτη δίωξη.

Το αβγό του φιδιού εκκολαπτόταν, αλλά εμείς δεν το βλέπαμε… Η ίδια η ταινία ήταν ξεχωριστή, με μια μοναδική ατμόσφαιρα και εξαιρετικές ερμηνείες. Αποδείχθηκε το κύκνειο κινηματογραφικό της άσμα. Γιατί η Φρίντα Λιάππα ήταν καλλιτέχνις με πολύπλευρο ταλέντο. Μας έδινε υλικό για τις δικές μας προσωπικές αναζητήσεις.

Αφορμή για τις σκέψεις αυτές είναι το αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδας με αφορμή τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από τον θάνατο της. Το 8ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας αποδίδει φόρο τιμής στην σημαντική Ελληνίδα δημιουργό, προβάλλοντας το σύνολο του έργου της.

Ευκαιρία να σκεφτούμε πάλι τον ρόλο που παίζουν σε αγαστή συνεργασία κρατικοδίαιτοι διανοούμενοι, μέσα μαζικής ενημέρωσης, μεγαλο-δημοσιογράφοι και δικαστές, ώστε να εξοντώσουν ό,τι ζωντανό υπάρχει ή δημιουργείται.

Μας λείπουν άνθρωποι σαν τη Φρίντα Λιάππα…

 28_LIAPPA

Πρόγραμμα προβολών:

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 22:00

– Μετά 40 μέρες (μικρού μήκους)

– Μια ζωή σε θυμάμαι να φεύγεις (μεσαίου μήκους)

– Απεταξάμην (μικρού μήκους)

Εισήγηση: Νίκος Σαββάτης/ Μαριτίνα Πάσσαρη

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 18:00

Ήταν ένας ήσυχος θάνατος. Εισήγηση: Αχ. Κυριακίδης

Τρίτη 25 Νοεμβρίου 18:00

Τα χρόνια της μεγάλης ζέστης. Εισήγηση: Γιώργος Μπράμος

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 20:00

Οι δρόμοι της αγάπης είναι νυχτερινοί. Εισήγηση: Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ιερά Οδός 48

 

Κυριακή, τελευταία μέρα

 

Αύριο είναι η τελευταία μέρα της έκθεσης Ο Αναξίμανδρος στη Φουκουσίμα. Γενεαλογίες της τεχνικής του Ζήση Κοτιώνη στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138).

Πρόκειται για μια εγκατάσταση που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, καθώς αποτελεί το προϊόν της σύγκλισης διαφορετικών ερεθισμάτων που δημιουργούν μια εκρηκτική σύνθεση.

Πηγή έμπνευσης είναι η ανάγνωση των προσωκρατικών φιλοσόφων, αλλά και τα ταξίδια του Ζ. Κοτιώνη στην Ελλάδα. Τοπία σκληρά και παράξενα, τροφή για σκέψη. Και την ίδια στιγμή το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα φαίνεται να διαλύει κάθε βεβαιότητα.

Βλέπουμε την έκθεση, αλλά και το πώς δημιουργήθηκε. Μέσα από τις σημειώσεις προκύπτουν τα τελικά εκθέματα που αντικατοπτρίζουν κομμάτια της φιλοσοφικής σκέψης. Τίποτα δεν βρίσκεται τυχαία στον χώρο…

Έμεινα ώρα να κοιτάζω το βίντεο με τα λατομεία μαρμάρου και την πληγωμένη γη που γέννησε την ομορφιά.

 28_KOTIONIS-

Ψηφιακός Νάρκισσος

-Μιχάλη, είσαι αδίστακτος!
-Βαγγέλη, είμαι ιδιοκτήτης.

Γιώργος Λαμπράκος, Η φάρμα της Εδέμ

 

Από τους πλέον ενδιαφέροντες συγγραφείς με αναζητήσεις που άπτονται πολλών πεδίων, ο Γιώργος Λαμπράκος, παρουσιάζει το επόμενο Σάββατο 22 Νοεμβρίου, στις 12:30 το μεσημέρι, τη νέα συλλογή διηγημάτων του Ψηφιακός Νάρκισσος (Εκδ. Γαβριηλίδης), στον χώρο των εκδόσεων – Poems n’ Crimes Art Bar (Αγ. Ειρήνης 17, Μοναστηράκι). Θα μιλήσουν ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Τζαμιώτης και ο ποιητής Γιώργος Κ. Ψάλτης. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η συγγραφέας Μαρία Γιαγιάννου.

28_NARKISSOS

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!