Του Ηρόστρατου
Μυθοπλασία και ιστορία ή ο πολιτισμός στα χρόνια των μνημονίων
Το καλοκαίρι αυτό φεύγει αφήνοντας μια πικρή γεύση στο στόμα. Ανεξαρτήτως της στάσης που θα κρατήσει ο καθένας μας στους μήνες που ακολουθούν, το γεγονός είναι ότι βιώνουμε μια μικρή ή μεγάλη διάψευση. Εξαρτάται τι θεωρούσε, τι φανταζόταν, ποιες ελπίδες είχε, ποιους φόβους είχε παλέψει, ποια όνειρα έκανε.
Βαθιά αμηχανία νιώθω κι εγώ, προσπαθώντας να επιστρέψω -μετά την αυγουστιάτικη διακοπή- στη στήλη αυτή. Μετά από δεκάδες συζητήσεις με ανθρώπους, που αν και δεν είχαν ενταχθεί στήριξαν το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισαν «όχι» στο δημοψήφισμα. Απογοήτευση και προσπάθεια να μπορούν να συνεχίσουν τη ζωή τους μέσα στην πλήρη απογοήτευση. Σε ένα μέλλον που μοιάζει πιο σκοτεινό από ποτέ. Γιατί δείχνει να μην υπάρχει διέξοδος. Τουλάχιστον στα μυαλά των ανθρώπων που λέμε «λαό». Στον διπλανό, στο φίλο, στο συνάδελφο, στο συγγενή.
Και μέσα σε αυτή τη συγκυρία πέφτει στα χέρια μου ένα εξαιρετικό βιβλίο, το HHhH – Himmlers Hirn heisst Heydrich – Ο Χάιντριχ είναι ο εγκέφαλος του Χίμλερ, του Laurent Binet (Εκδόσεις Κέδρος). Ένα βιβλίο που δεν είναι μυθιστόρημα και δείχνει τον αγώνα του συγγραφέα να μείνει πιστός στα γεγονότα και να μη μετατρέψει την ιστορία σε μυθοπλασία. Θέμα του βιβλίου η απόπειρα κατά της ζωής του Χάιντριχ τον Μάιο του 1942 στην Πράγα που κατέληξε στον σοβαρό τραυματισμό και τον θάνατό του.
Ο «ξανθός χασάπης» από τη μια και οι Τσέχοι που έδειξαν έναν ηρωισμό, που καθώς διαβάζεις τις σελίδες του βιβλίου δεν μπορείς καν να τον πιστέψεις.
Αυτό, όμως, που στριφογυρνούσε συνέχεια στο μυαλό μου είναι οι ανατριχιαστικές ομοιότητες του χθες με το σήμερα. Πώς η «διαπραγματευόμενη» Τσεχοσλοβακία κάνοντας συνεχώς υποχωρήσεις για να σώσει «κάτι» κατέληξε να γίνει προτεκτοράτο.
Πώς οι «σύμμαχοι» ενέδωσαν και δεν βρήκαν τίποτε να πουν όταν οι Ναζί κατελάμβαναν τη μικρή αυτή χώρα της Κεντρικής Ευρώπης. Ήταν πολύ μικρή για να τους απασχολήσει, μέχρι που ήρθε η σειρά τους…
Σήμερα βιώνουμε μια μυθοπλασία που εμφανίζεται ως ιστορία. Κατασκευάζονται αφηγήματα προς κατανάλωση. Θα μπορέσουμε να διακρίνουμε, να στηρίξουμε αυτό που θα μας αναγεννήσει από τις σημερινές στάχτες;
Θα μπορέσουμε στις εποχές των μνημονίων να δημιουργήσουμε τον πολιτισμό της ανατροπής; Πολλά μένει να αποδειχθούν.
Όλοι και ο καθένας από εμάς χωριστά πρέπει να δώσουμε τη δική μας μάχη υπέρ της Ιστορίας. Ας διαβάσουμε το βιβλίο του Binet, καθώς θα τα σκεφτόμαστε όλα αυτά…
Τζαζ και ξενάγηση στο Μουσείο της Βραυρώνας
Τα δυο προηγούμενα καλοκαίρια ζήσαμε μοναδικές στιγμές στην πλαζ στο Αυλάκι (Πόρτο Ράφτη) με τις συναυλίες τζαζ του Δημήτρη Βασιλάκη. Φέτος η βραδιά προβλέπεται ακόμη πιο όμορφη. Σήμερα, Σάββατο, στις 9 το βράδυ, στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου της Βραυρώνας θα έχουμε την ευκαιρία, μαζί με τον Δημήτρη Βασιλάκη, να απολαύσουμε τρεις ακόμη από τους καλύτερους μουσικούς της ελληνικής τζαζ: τη Σάσσα Παπαλάμπρου σε φωνή/ακορντεόν/πλήκτρα, τον Απόστολο Καλτσά σε μπάσο/ηλεκτρονικά και τον Άγγελο Πολυχρόνου στα κρουστά, σε μια βραδιά με τραγούδια για το φεγγάρι, κομμάτια τζαζ από όλη την Ευρώπη, καθώς επίσης και παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, ενορχηστρωμένα μοναδικά από τη Σάσσα Παπαλάμπρου.
Την εκδήλωση οργανώνει ο Δήμος Μαρκοπούλου σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ανατολικής Αττικής.
Σημαντικό είναι ότι σήμερα η είσοδος για το κοινό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας, θα είναι ελεύθερη. Το Μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό ειδικά για την εκδήλωση, μεταξύ 7:30 μ.μ.-9:00 μ.μ., ενώ θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στις 8.00.
Μια από τις καλύτερες ιδέες για να απολαύσουμε την τελευταία πανσέληνο του καλοκαιριού!
Πρόσκληση για συμμετοχή σε φεστιβάλ
Με θέμα Παρουσία-Μοίρασμα-Διαδικασία το Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΙΤΙ) σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων πραγματοποιούν για τρίτη συνεχή χρονιά το Φεστιβάλ Έκφραση Αθήνα 2015, ο Δήμος Αθηναίων δίνει βήμα σε νέες δημιουργίες, από τις 27 Σεπτεμβρίου έως τις 2 Οκτωβρίου, με παραστάσεις θεάτρου και χορού στον ανοιχτό θεατρικό χώρο του λόφου του Στρέφη. Στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της σχέσης ανάμεσα στα διαφορετικά είδη τέχνης (θέατρο, περφόρμανς, χορός, εικαστικά, μουσική, τεχνολογία) στο δημόσιο-ανοικτό χώρο του Λόφου του Στρέφη, με σκοπό την προαγωγή ενός γόνιμου διαλόγου με τον πολίτη, τον περαστικό, τον κάτοικο κ.λπ.
Δυνατότητα συμμετοχής έχουν εταιρίες/ομάδες θεάτρου, χορού, περφόρμανς που μπορούν να παρουσιάσουν νέες καλλιτεχνικές δημιουργίες και παραστάσεις διάρκειας έως 90 λεπτά, με απλές τεχνικές προδιαγραφές.
Για πληροφορίες σχετικά με τις αιτήσεις συμμετοχής:
Ελληνικό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, τηλ.: & φαξ: 210-3303149, [email protected], www.hellastheatre.gr