του Ηρόστρατου

 

Περί Μητσοτάκη, Παπαδήμου και άλλων δεινών

 

Επιτύμβιον

Πέθανες — κι έγινες και συ: ο καλός,
ο λαμπρός άνθρωπος, ο οικογενειάρχης, ο πατριώτης.
Τριάντα έξι στέφανα σε συνοδέψανε, τρεις λόγοι αντιπροέδρων,
εφτά ψηφίσματα για τις υπέροχες υπηρεσίες που προσέφερες.

Α, ρε Λαυρέντη, εγώ που μόνο το ’ξερα τί κάθαρμα ήσουν,
Τί κάλπικος παράς, μια ολόκληρη ζωή μέσα στο ψέμα
Κοιμού εν ειρήνη, δεν θα ’ρθω την ησυχία σου να ταράξω.
(Εγώ, μια ολόκληρη ζωή μες στη σιωπή θα την εξαγοράσω
πολύ ακριβά κι όχι με τίμημα το θλιβερό σου το σαρκίο).

Κοιμού εν ειρήνη. Ως ήσουν πάντα στη ζωή: ο καλός,
ο λαμπρός άνθρωπος, ο οικογενειάρχης, ο πατριώτης.
Δε θα ’σαι ο πρώτος ούτε δα κι ο τελευταίος.

Μανόλης Αναγνωστάκης, Ο στόχος

 

Ζούμε σε καιρούς θλιβερούς. Ίσως το μεγαλύτερο έγκλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να είναι που βγήκαν όλα τα ερπετά από τις φωλιές τους. Το τελειωμένο πολιτικό σύστημα αναγεννιέται από τις στάχτες του. Οι ένοχοι για την καταστροφή της χώρας επιστρέφουν δριμύτεροι. Η «δικαιοσύνη» εγκαταλείπει και τα τελευταία προσχήματα. Τα κάθε λογής παπαγαλάκια -με τη φωλιά τους λερωμένη- ξεσπαθώνουν ως «τιμητές».

Η «πρώτη φορά αριστερά» δεν λειτούργησε μόνο ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για ποικίλους «πασοκογενείς», αλλά και ως φάρμακο αμνησίας για όλους τους υπόλοιπους.

Με αφορμή την επίθεση κατά Παπαδήμου και τον θάνατο Μητσοτάκη απαγορεύτηκε να εκφράζει οποιοσδήποτε την άποψή του για τους δυο άντρες, αν ήταν αρνητική.

Απαγορεύεται να πεις ότι ο Παπαδήμος ήταν από τους αρχιτέκτονες της καταστροφής της χώρας και να θυμίσεις τα πανηγύρια για την είσοδο στο ευρώ όπου είχε βοηθήσει στο μαγείρεμα των στοιχείων.

Απαγορεύεται να μιλήσεις για τον τρόπο που απέκτησε τους εκατοντάδες αρχαιολογικούς θησαυρούς ο Μητσοτάκης, να μιλήσεις για αποστασία, για Siemens και για τον τρόπο που απέκτησε αυτή η πολιτική οικογένεια χρήμα και εξουσία. Πρέπει να κλάψεις κι εσύ, παρέα με τον πρωθυπουργό, για τον «τελευταίο μεγάλο πολιτικό άνδρα». Είναι λέει «προσβολή νεκρού» η κριτική. Δεν ταιριάζει με το ιδιόρρυθμο «σαβουάρ βιβρ» που πάνε να μας επιβάλλουν.

Θα πενθούμε τέσσερις μέρες για τον πατριάρχη μιας οικογένειας που συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στα πράγματα της χώρας προς ίδιον όφελος.

Θα πληρώναμε και τα έξοδα της κηδείας. Λες και τόσες δεκαετίες δεν πληρώναμε και τα έξοδα διαβίωσης.

Θα τιμήσουμε μια οικογένεια που συμβολίζει την επιβίωση του παλαιοκομματισμού με τις κουμπαριές και τους διορισμούς στο Δημόσιο.

Και οι πρώτοι που μιλούν για τον «μεγάλο αυτό άνδρα» είναι οι ίδιοι που καταγγέλλουν την υπερ-διόγκωση του δημοσίου τομέα στην οποία συνέβαλε όσο ελάχιστοι.

Στην άλλη πλευρά του νομίσματος, δίνοντας το άλλοθι στον σκοταδισμό και πάτημα σε εισαγγελείς και φαρισαίους, είναι εκείνοι που κριτικάρουν με χυδαίο τρόπο ή πιστεύουν ότι με τις βόμβες λύνονται πολιτικά ζητήματα…

Βεβαίως, όταν η δικαιοσύνη λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο, όταν η ατιμωρησία είναι κανόνας, εκεί φυτρώνουν και οι εκρηκτικοί μηχανισμοί.

Το θέμα είναι την οργή μας να την κάνουμε πολιτική δύναμη. Καθόλου εύκολο. Και να μην εκτονωθούμε με φαρμακερά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια σοβαρή και νηφάλια αποτίμηση της πολιτείας Μητσοτάκη, Παπαδήμου, Σημίτη, Στουρνάρα κ.λπ. θα ήταν η καλύτερη απάντηση.

Από την άλλη, να μας μιλούν για το φοβερό ήθος του εκλιπόντος είναι μια τεράστια πρόκληση. Νομίζω η καλύτερη απάντηση είναι οι στίχοι του Αναγνωστάκη.

 

«Farming on crisis?»

Η ταινία μικρού μήκους του παραγωγού-ερευνητή Παύλου Γεωργιάδη Farming on crisis? που αναφέρεται στις προοπτικές μετασχηματισμού της οικονομίας μέσω της βιώσιμης αγροτικής ανάπτυξης, παρουσιάζεται την Τρίτη 6 Ιουνίου στις 8 μ.μ. στο 3ο Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής από την Κινηματογραφική Λέσχη, τον καταναλωτικό Συνεταιρισμό «Πανδώρα» και τη Fair Trade Hellas.

Μαζί θα προβληθεί και η ταινία Seeds of freedom, που αναφέρεται στην επίδραση των γενετικά τροποποιημένων σπόρων στην βιοποικιλότητα.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα την υγιεινή τροφή, την προστασία της βιοποικιλότητας και τις προοπτικές μετασχηματισμού της οικονομίας μέσω της βιώσιμης ανάπτυξης.

Θα συνομιλήσουν με το κοινό ο Παύλος Γεωργιάδης, ερευνητής και παραγωγός της ταινίας Farming on crisis? και η Κέλλυ Γαρυφαλλή, εκπρόσωπος της Fair Trade Hellas.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!