του Ηρόστρατου
Μαγικό τετραήμερο στη Καστοριά
Στο πλαίσιο του προγράμματος φιλαναγνωσίας «Η φαντασία πάει σχολείο…» που υλοποιείται για 4η φορά στα σχολεία της Καστοριάς, είχα την ευκαιρία να γίνω κι εγώ μέρος μιας πολύ σημαντικής προσπάθειας που θα έπρεπε να αποτελέσει παράδειγμα για όλους τους Νομούς της Ελλάδας.
Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, οι Δήμοι Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου, οι Ενώσεις Γονέων Καστοριάς και Άργους Ορεστικού συνέπραξαν ώστε να υλοποιηθεί το πρόγραμμα αυτό που είναι έργο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, των Σχολικών Συμβούλων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καστοριάς και προέκυψε σε συνεργασία με τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά.
Όμως δεν θέλω να γράψω ένα τυπικό σημείωμα, ούτε να κάνω ρεπορτάζ.
Γιατί αυτό το ταξίδι – και πιστεύω αυτό ισχύει και για τους 30 περίπου συγγραφείς και εικονογράφους που βρεθήκαμε εκεί – μας γέμισε με κάθε είδους εικόνες και συναισθήματα.
Επισκεφθήκαμε όλα τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία της περιοχής και όλοι εισπράξαμε, όχι μόνο τη δίψα των παιδιών, αλλά και την αγάπη τους. Είδαμε τη δουλειά των εκπαιδευτικών σε αντίξοες συνθήκες σε αυτή την απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας. Σε πόλεις και σε χωριά.
Αποδείχθηκε ότι η θέληση, η γνώση, η δουλειά και το μεράκι μπορούν να νικήσουν κάθε είδους εμπόδιο. Αυτό που μοιάζει δύσκολο -ακόμη κι αδύνατο- μπορεί να συμβεί.
Αρκεί να πεισθούν όλοι να επενδύσουν σε δουλειά υποδομής και όχι στα συνήθη «πολιτιστικά πυροτεχνήματα» που φαίνεται να προτιμά η συντριπτική πλειονότητα των Δήμων της χώρας.
Για λίγη «γκλαμουριά» δίνουν «γη και ύδωρ»…
Μπαίνοντας σε σχολεία και σχολικές τάξεις, συζητώντας με τα παιδιά, μετέχοντας σε εργαστήρια με τους εκπαιδευτικούς, διαπιστώνεις ότι μπορεί να καταφέρεις ακόμη και να αλλάξεις τα πράγματα. Κι αυτό θα ξεκινήσει από τα παιδιά.
Τα παιδιά που τα αποκοιμίζουν με Survivor και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ψαλιδίσουν τη φαντασία και τα φτερά τους με στείρες γνώσεις και σχολικά προγράμματα.
Για να βγει η ύλη, χάνεται η ουσία.
Περπατώντας στη μαγική λίμνη της Καστοριάς (κάναμε και πεζοπορία 10 χιλιομέτρων!) κι εμείς, όλοι οι συγγραφείς και εικονογράφοι παιδικών βιβλίων, κατανοήσαμε τη δύναμη της συνεργασίας.
Έβλεπες στις κουβέντες και στα χαμόγελά μας πως πήραμε πολύ περισσότερα απ’ όσα δώσαμε.
Και η ίδια η πόλη μας μάγεψε φυσικά. Η σπηλιά του δράκου είναι ένα ζωντανό παραμύθι. Ο λιμναίος οικισμός στο Δισπηλιό σε ταξιδεύει πίσω στον χρόνο με τόση συγκίνηση.
Κάπου εκεί διάβασα: «Τα πράγματα συνεχίζουν να μας μιλάνε. Εμείς μπορούμε να τα ακούσουμε;»
Ναι! Μικροί μεγάλοι που βρεθήκαμε παρέα αυτές τις τέσσερις μέρες δείξαμε ότι μπορούμε και να ακούμε και να δημιουργούμε
Βρίσκομαι πια στην Αθήνα, όμως ένα κομμάτι μου βρίσκεται ακόμη εκεί.
Πλάι στον πελεκάνο που με ακολουθούσε στη βόλτα μου στη λίμνη.
Δίπλα στον μικρό μαθητή της Ε΄ Δημοτικού που μου είπε τα πιο σοφά λόγια για το τέλος των παραμυθιών.
Δίπλα σε δημιουργικούς ανθρώπους που αγαπούν βαθιά αυτό που κάνουν.
Ευχαριστώ από καρδιάς…
Μπορεί το σχολείο να γίνει ελκυστικό;
Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Εκπαίδευση «Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: θεωρία και πράξη -Αναζητώντας το ελκυστικό και αποτελεσματικό σχολείο» με πληθώρα εισηγήσεων αναζητά λύσεις και απαντήσεις μέσα σε μια δυσμενέστατη συγκυρία.
Χθες (Παρασκευή 19 Μαΐου) έγινε η τελετή έναρξης στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, ενώ οι εργασίες του Συνεδρίου πραγματοποιούνται στην Ελληνογαλλική σχολή Jeanne d’ Arc (Ελ. Βενιζέλου 12Α, Πειραιάς) σήμερα και αύριο. Συνδιοργανωτές, πέραν του σχολείου, είναι το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του ΕΚΕΔΙΣΥ, η Παιδαγωγική Εταιρεία Ελλάδος, και το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου.
Πολλοί ίσως θεωρήσουν «πολυτέλεια» μέσα στη Μνημονιακή Ελλάδα να καταπιάνεται κανείς με τέτοια θέματα, όταν μαθητές και δάσκαλοι αντιμετωπίζουν ακόμη και προβλήματα επιβίωσης. Κι όμως. Αν είναι να βγούμε από το αδιέξοδο θα πρέπει να ανοίξουμε τους δικούς μας δρόμους. Και το σχολείο είναι ένα προνομιακό επίπεδο.
Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η συμμετοχή του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου στο εγχείρημα, σε περίοδο που η Φιλαναγνωσία μάλλον τελεί υπό διωγμό στην επίσημη Παιδεία μας.
Ενημερωθείτε σχετικά στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου: https://ekedisyconference.weebly.com/