Σε μια πρωτοφανή κίνηση πολιτικού εκφοβισμού και ευθείας παρέμβασης στη λειτουργία της Μητροπολιτικής Επιτροπής (Μ.Ε.) Θεσσαλονίκης προέβη η εταιρία BIOSOL ΕΠΕ (συμφερόντων του πρώην βουλευτή της Ν.Δ. και υπουργού κ. Σαλαγκούδη) καταθέτοντας αναφορά-καταγγελία που αφορά την υπόθεση της αδειοδότησης 2 μονάδων βιομάζας, στην περιοχή των Βασιλικών Θεσσαλονίκης.
Η Αναφορά-Καταγγελία απευθύνεται προς τον υπουργό και τον αν. υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τον Εισαγγελέα Θεσσαλονίκης, τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, τον Συνήγορο του Πολίτη, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και την Αντιπεριφερειάρχη Μ.Ε. Θεσσαλονίκης. Η εταιρία κατηγορεί τον πρόεδρο της Μ.Ε., Μιχάλη Τζόλα, καθώς και όλα τα μέλη της επιτροπής, για «αδικήματα παράβασης καθήκοντος» και για «αδυναμία αιρετών να σταθούν στο ύψος τους…». Η αναφορά-καταγγελία έρχεται μετά τις 3 διαδοχικές συνεδριάσεις της Μ.Ε., η οποία με σχετική πλειοψηφία αποφάσισε να μη γνωμοδοτήσει για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των 2 μονάδων βιομάζας.
Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα είχε εκφράσει την αντίθεσή της για την εγκατάσταση των 2 μονάδων, με βασικά επιχειρήματα τη χωροθέτησή τους σε γη υψηλής παραγωγικότητας, καθώς και σε σοβαρές ελλείψεις στη ΜΠΕ. Για το θέμα είχε γνωμοδοτήσει αρνητικά ο φιλοξενών Δήμος Θέρμης. Η τοπική κοινωνία, με κινητοποιήσεις, ευρεία διαβούλευση με τη συμμετοχή επιστημόνων και τη συλλογή πάνω από 4.000 υπογραφών, έχει εκφράσει την αρνητική της θέση και την ανησυχία για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στο περιβάλλον και κυρίως στον πρωτογενή τομέα, από την εγκατάσταση των μονάδων.
Οι διοικήσεις της Μ.Ε. Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας ήταν φανερό ότι βρέθηκαν σε αδιέξοδο. Από το ένα μέρος οι πολιτικές πιέσεις από τον ιδιοκτήτη της εταιρίας προς τον ομοϊδεάτη περιφερειάρχη και η εικαζόμενη ή συμφωνημένη θετική ανταπόκριση της Διοίκησης και από την άλλη η κοινή λογική και η λαϊκή βούληση. Η εταιρία πίεζε να υπάρξει η γνωμοδότηση, για να φέρει προ τετελεσμένων -με δεδομένη και την εκλογή της νέας κυβέρνησης- την Αποκεντρωμένη Διοίκηση η οποία τελικά είναι αρμόδια για να εγκρίνει ή όχι την ΜΠΕ. Είχαν λογαριάσει χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν τους την αλλαγή της πολιτικής κατάστασης και με ανησυχία αντελήφθησαν ότι χάνουν τα πολιτικά τους ερείσματα.
Ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας έχει σοβαρές πολιτικές ευθύνες γιατί δεν πήρε θέση επί της ουσίας του θέματος και μετά την αναφορά-καταγγελία δεν κάλυψε πολιτικά -ως όφειλε- τη λειτουργία και τις αποφάσεις της Μ.Ε. Η στάση του αυτή δημιουργεί ερωτηματικά. Ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε η εταιρία του κ. Σαλαγκούδη είναι τυπικό παράδειγμα για το πώς χρησιμοποιούνται οι πολιτικές φιλίες και τα πολιτικά κυκλώματα για να ρυθμίζονται επιχειρηματικά συμφέροντα. Όταν όμως σπάσει η αλυσίδα, αρχίζουν οι εκφοβισμοί, οι αναφορές-καταγγελίες στα πολιτικά συλλογικά όργανα που έχουν θεσπιστεί για να υπερασπίζονται το δημόσιο συμφέρον.
Η νέα κυβέρνηση πρέπει να διαμορφώσει ένα θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης επιχειρήσεων και βιομηχανικών μονάδων ώστε να διασφαλίζεται η προστασία του περιβάλλοντος, ο κοινωνικός έλεγχος και το δημόσιο συμφέρον. Η υφιστάμενη μνημονιακή νομοθεσία έχει απορυθμίσει πλήρως το περιβαλλοντικό και χωροταξικό πλαίσιο. Το σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης πρέπει να «κουμπώσει» μ’ έναν δημοκρατικό, ριζοσπαστικό, αριστερό, περιβαλλοντικό και χωροταξικό σχεδιασμό.
Γιώργος Θεοδωρόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος Κ. Μακεδονίας