Η νέα, μεγάλη αρετή, που τόσο εξύμνησε ο Πρωθυπουργός μας, αυτή της «προσαρμοστικότητας», δεν είναι βέβαια πουκάμισο αδειανό. Ας διαλέξουμε λοιπόν μερικούς σκόρπιους αριθμούς που δίνουν μια εικόνα για την ποιότητα αυτής της προσαρμοστικότητας, για το είδος της χώρας που γίναμε –ακόμα λίγο παραπάνω– τη χρονιά που μας πέρασε. Αφήνοντας μάλιστα απ’ έξω το πανδημικό γεγονός, με τη στενή έννοια, δηλαδή την αρρώστια και το χτύπημα δημοκρατίας και ελευθερίας.
ΚΑΤΑΡΧΑΣ, το 16% των δασών της Αττικής καταστράφηκε ενώ η Εύβοια κοιτάζοντας την από το δορυφόρο είναι πια ένας διαφορετικός τόπος. Έτσι απλά, σε λίγες μέρες, με άμεσες συνέπειες για χιλιάδες ανθρώπους και μακροπρόθεσμες για πολύ περισσότερους. Πάμε παρακάτω. Σε σχέση με το 2020, εισήχθησαν στα ελληνικά πανεπιστήμια 13.780 λιγότεροι υποψήφιοι. Ήταν αρκετή μια νομοθετική ρύθμιση-κόφτης για να μείνουν χωρίς φοιτητές αρκετές σχολές. Τι να τους κάνουμε άλλωστε τόσους επιστήμονες το 2021; Συνεχίζουμε. Αναμένοντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης απογραφής, πολλοί εκτιμούν ότι ίσως πρόκειται για τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών όσο αφορά το ισοζύγιο γεννήσεων-θανάτων. Αρνητικό ισοζύγιο της τάξεως των 44.000-45.000 ανθρώπων σε ετήσια βάση, σημαίνει ότι «σβήνεται» ο πληθυσμός μιας μεγάλης ελληνικής πόλης. Πιο εύκολο να πεθάνεις, πιο δύσκολο να γεννήσεις, την ώρα βέβαια που η ζωή συνεχίζεται. Και μάλιστα ακόμα πιο εικονικά. Καθώς, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η ηλικία έναρξης ενασχόλησης με το διαδίκτυο κατά 38% είναι πλέον τα 6-8 έτη, κατά 30,8% τα 9-11 έτη και κατά 21% τα 3-5 έτη. Για να θυμίσουμε εδώ ότι τον υπόλοιπο χρόνο της ημέρας, τα πιτσιρίκια δεν ξεχύνονται ακριβώς στις αλάνες, ενώ σύμφωνα με την Eurostat το 31,5% των παιδιών στη χώρα μας, κάτω των 18 ετών, βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού. Κίνδυνος που δεν αφήνει αδιάφορη την Πολιτεία, αφού πριν λίγους μήνες, η κυβέρνηση προχώρησε στην υλοποίηση ενός από τα μεγαλύτερα εξοπλιστικά προγράμματα ενίσχυσης της Ελληνικής Αστυνομίας: 675 οχήματα, 15.690 αλεξίσφαιρα γιλέκα, μεγάλος αριθμός ατομικών εφοδίων (επιχειρησιακές στολές, προστατευτικά κράνη, άρβυλα υψηλής και χαμηλής θωράκισης, χειροπέδες) και άλλου τεχνικού και υποστηρικτικού εξοπλισμού (θερμικές κάμερες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αλκοολόμετρα κ.λπ.). Και βέβαια προσλήψεις χιλιάδων αστυνομικών κάθε είδους και φορεσιάς.
Σε πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, η παχυσαρκία επηρεάζει το 32,1% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους. Τόσες εκπομπές για το υγιεινό μαγείρεμα, τόση λατρεία του ωραίου κορμιού, δεν πιάνουν τόπο. Μάλλον κάτι άλλο θα φταίει
Εμβόλιμα: Τη δεκαετία 2009-2020 ανέστειλαν την έκδοσή τους 69 εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας. Κι αν η απάντηση σε όλα είναι το διαδίκτυο, ας σκεφτούμε λίγο παραπάνω αυτή τη νέα κατάσταση.
Συνεχίζοντας, ο αριθμός των αυτοκτονιών για τον μήνα Μάιο του 2021 ήταν 55 (44 άνδρες και 11 γυναίκες). Κάποιοι ειδικοί πιστεύουν ότι οι αυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν σε ένα ποσοστό που ξεπερνά το 90% και θεωρούν ότι «η Πολιτεία συνεχίζει να είναι αμήχανη στο θέμα των αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών». Μέχρι τότε, μέχρι αυτή η «αόρατη» συμπεριφορά, που τσακίζει μάλλον μονάχα τους μικρούς περίγυρους που τη βιώνουν και όχι την κοινωνία ως «σώμα», συνηθίσαμε(;) τις γυναικοκτονίες.
Παρόλα αυτά, η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των επιλογών όσων διαχειρίζονται σουπεργιοτς (superyachts) σύμφωνα με το «Bloomberg Superyacht». Για πρώτη φορά στις ελληνικές μαρίνες βρέθηκαν 194 υπερπολυτελή σκάφη από τις 25 Ιουνίου, 90 περισσότερα από ότι τον ίδιο μήνα του 2020. Είμαστε παράδεισος, αναμφισβήτητα. Κι έχουμε και καλό φαί. Σε πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη, η παχυσαρκία επηρεάζει το 32,1% του πληθυσμού της χώρας, δηλαδή περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους. Τόσες εκπομπές για το υγιεινό μαγείρεμα, τόση λατρεία του ωραίου κορμιού, δεν πιάνουν τόπο. Μάλλον κάτι άλλο θα φταίει.
ΜΠΟΡΕΙ ΤΑ ΔΑΣΗ να καίγονται, όμως οι εκτάσεις της χώρας δε μένουν αναξιοποίητες. Στην πραγματικότητα ο ελληνικός χώρος μειώθηκε κι άλλο το 2021. Κι ας αφήσουμε τις δηλώσεις Δένδια για το Αιγαίο «που είναι ένας παράδεισος στη γη και δεν σκοπεύουμε να το μετατρέψουμε σε Κόλπο του Μεξικού», αφού «η Ελλάδα δεν σχεδιάζει στο άμεσο μέλλον να γίνει χώρα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου». Ας ξεχάσουμε και τις ανεμογεννήτριες που φυτρώνουν στα ελληνικά βουνά καθώς και τα νησιά σαν την Αστυπάλαια που υιοθετούνται από την Volkswagen. Ακόμα και η ανεξέλεγκτη δράση της Frontex στο Αιγαίο μπορεί να μοιάζει με παιχνιδάκι μπροστά στη μεγάλη κατάληψη: Τέσσερις, νέες στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ. Οι προϋπάρχουσες θέσεις (Σούδα, Αλεξανδρούπολη, Αεροπορική Βάση Λάρισας, Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο) θα διπλασιαστούν, με την προσθήκη τεσσάρων κοντινών τοποθεσιών στις ήδη υπάρχουσες: Στρατόπεδο Γεωργούλα στη Λάρισα, Στρατόπεδο Γιαννούλη στην Αλεξανδρούπολη, Πεδίο Βολής στο Λιτόχωρο και Ναύσταθμος της Σούδας.
Αυτές είναι μόνο κάποιες ενδεικτικές «ποιότητες χώρας». Που έρχονται και φεύγουν από την επικαιρότητα, όχι όμως και από τη ζωή μας. Που αλλάζουν τη χώρα που ζούμε. Ας αναρωτηθεί κανείς πως στέκεται απέναντι σε αυτές –τώρα που συμβαίνουν!– το πολιτικό προσωπικό της χώρας.