Η διπλωματία των πιέσεων και των εκβιασμών βρίσκεται σε εξέλιξη στο Κυπριακό. Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν να σταματήσουν κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία, που βρίσκεται σε εξέλιξη σε αυτή τη φάση, εάν η Λευκωσία δεν προβεί σε κινήσεις, προσφέρει κίνητρα, στην κατοχική πλευρά, ώστε αυτή να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις ή έστω σε μια συνάντηση «ανίχνευσης εδάφους». Από την άλλη, η Άγκυρα προειδοποιεί ότι θα προχωρήσει σε ακραίες ενέργειες κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας εάν δεν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις της. Δηλαδή, αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας και ίσου διεθνούς καθεστώτος Κυπριακής Δημοκρατίας και «ΤΔΒΚ».

Η προσωπική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Μαρία Άνχελ Ολγκίν Κουεγιάρ, πραγματοποίησε τρία ταξίδια στην Κύπρο και στην περιοχή και, όπως είναι γνωστό, στις αρχές Ιουλίου ολοκληρώνεται το συμβόλαιό της. Η Άγκυρα δεν θέλει ανανέωση της αποστολής της και επιδιώκει –τούτο ήταν από την αρχή στόχος– να τουμπάρει η πρωτοβουλία και να αναγνωρίσει ο ΟΗΕ ότι δεν υπάρχει λόγος για συνέχιση των συζητήσεων, εκτός κι εάν αλλάξει η βάση των διαπραγματεύσεων και οι συζητήσεις διεξάγονται εφεξής για λύση δύο κρατών. Η Λευκωσία θέλει να συνεχιστεί η πρωτοβουλία, αλλά δεν φαίνεται να θέλει να δώσει «γη και ύδωρ»!

Είναι σαφές πως το ζητούμενο σήμερα είναι, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά και τα Ηνωμένα Έθνη, να προσφέρει η Λευκωσία κίνητρα στην κατοχική πλευρά. Το ζητούν οι Τούρκοι, το υποδεικνύουν πιεστικά τα Ηνωμένα Έθνη. Όχι για τη λύση, αλλά για να ξεκλειδώσει η διαδικασία. «Σε ό,τι αφορά τα κίνητρα, η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη έχει μία πολύ καθαρή εικόνα και ξέρει τι θα μπορούσε να ξεκλειδώσει τη διαδικασία», είπε συγκεκριμένα η απεσταλμένη του κ. Γκουτέρες σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» της Κύπρου. Τι εννοεί; Για παράδειγμα, να βρεθεί φόρμουλα για διεξαγωγή απευθείας εμπορίου κατεχομένων και διεθνών αγορών. Κατεχομένων και τρίτων χωρών.

Τα τρία Άλφα του Τατάρ

Ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, αναφέρεται όπως είναι γνωστό σε τρία Άλφα, τα οποία κωδικοποιούν τις κατοχικές αξιώσεις: Απευθείας πτήσεις, Απευθείας εμπόριο και Απευθείας διεθνείς σχέσεις και επαφές του κατοχικού καθεστώτος. Είναι σαφές πως εάν αυτά γίνουν αποδεκτά, θα συνιστούν αναγνώριση του ψευδοκράτους. Ως εκ τούτου, δεν θα υπάρχει λόγος για οποιαδήποτε συζήτηση εάν εξασφαλίσουν τα τρία Άλφα ή μέρος αυτών.

Σημειώνεται πως η κατοχική πλευρά ζητά εκ προοιμίου και προκαταβολικά αναγνώριση για να εισέλθει σε μια συζήτηση, που θα οδηγήσει κατά τη δική τους επιδίωξη σε μια «Συμφωνία Συνεργασίας» μεταξύ των «δύο οντοτήτων» που βρίσκονται και λειτουργούν στο νησί. Δηλαδή το αναγνωρισμένο διεθνές κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία, και η αποσχιστική οντότητα να συνάψουν συμφωνία για συνεργασία πλάι-πλάι. Συμφωνία δύο κρατών!

Η Άγκυρα διαμηνύει πως εάν δεν γίνουν αποδεκτοί οι όροι της, τότε θα ενισχυθεί η ένταση και τίποτε δεν θα είναι όπως προηγουμένως. Αφήνει δε να εννοηθεί πως θα γίνουν κινήσεις σε θάλασσα και επί του εδάφους. Ήδη, παρόλο που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, εντάσεις υπάρχουν στη νεκρή ζώνη.

50χρονα κατοχής!

Πενήντα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το πραξικόπημα της χούντας και της ΕΟΚΑ Β, την εισβολή της Τουρκίας στο νησί και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Οι διαδικασίες και οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν αποδείχθηκαν αδιέξοδες. Αποδείχθηκαν ζημιογόνες, καθώς πρόσφεραν χρόνο και πεδίο στους τουρκικούς σχεδιασμούς για να εδραιωθούν τετελεσμένα. Με την πολιτική των συνεχών υποχωρήσεων, τακτική που ενθάρρυναν οι τρίτοι διεθνείς παίκτες (Αγγλοαμερικανοί και Ευρωπαίοι) με τον ισχυρισμό ότι έτσι θα συνεργασθεί η τουρκική πλευρά, το Κυπριακό έχει διολισθήσει σε σημείο που μόνο οι όροι του κατακτητή βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων.

Η πολιτική του «καλού παιδιού» έχει αποτύχει. Η πολιτική του κατευνασμού έχει αναδείξει την έλλειψη ολοκληρωμένης πολιτικής και την αδυναμία να τεθεί το Κυπριακό σε μια σωστή βάση. Τι σημαίνει σωστή βάση; Μια πολιτική που στόχο θα έχει την αποκατάσταση της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας διά της άρσης των κατοχικών δεδομένων. Έχουν φθάσει στο σημείο διαχειριστές του Κυπριακού να μην αρθρώνουν τη λέξη απελευθέρωση. Έχει σερβιριστεί τεχνηέντως η λέξη «επανένωση», η οποία αποκρύβει το μείζον, που είναι η συνεχιζόμενη κατοχή εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Στην Κύπρο θα πρέπει να ισχύσουν τα αυτονόητα. Δυστυχώς δεν είναι καθόλου εύκολο! Αυτό το οποίο στις άλλες χώρες θεωρείται δεδομένο, δεν αμφισβητείται, για την περίπτωση της Κύπρου δεν είναι. Και γι’ αυτό πρέπει να διεκδικηθούν τα αυτονόητα, δηλαδή η πλήρης εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των ελευθεριών και της δημοκρατίας.

Το Κυπριακό οδηγείται από αδιέξοδο σε αδιέξοδο, και κάθε φορά η Τουρκία κερδίζει έδαφος στη στρατηγική της προσπάθεια για πλήρη έλεγχο του νησιού. Είτε με συμφωνία είτε χωρίς, η Άγκυρα επιδιώκει να ελέγξει στρατηγικά και πλήρως την Κύπρο. Το ζητούμενο είναι τι κάνει ο ελληνισμός στο σύνολό του. Αυτό είναι το μόνιμο ερώτημα, που αναζητεί απαντήσεις εδώ και δεκαετίες.


Εκλογές για πρωτιά, τρίτη θέση και «πρώτη φορά» ακροδεξιά

Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου έχουν μια ιδιαιτερότητα. Θα διεξαχθούν ταυτόχρονα εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και για τοπική αυτοδιοίκηση, που εφεξής θα λειτουργεί με ένα διαφορετικό μοντέλο, με ενοποιήσεις δήμων και περιφέρειες. Είναι προφανές, και ενόψει του ότι στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν γίνει συνεργασίες, η δύναμη των κομμάτων θα μετρηθεί στις ευρωπαϊκές εκλογές. Ως εκ τούτου η προσοχή είναι στραμμένη σε αυτή την αναμέτρηση. Θα κριθεί η πρωτιά, καθώς ο ΔΗΣΥ ταλανίζεται από τις προεδρικές και εντεύθεν με εσωτερικά προβλήματα, ενώ πρόδηλη είναι η αμφισβήτηση της νέας ηγεσίας. Το ΑΚΕΛ προσδοκά στην πρωτιά ενόψει και του γεγονότος ότι στις ευρωεκλογές ψηφίζουν και οι Τουρκοκύπριοι, και ως εκ τούτου υπολογίζει στο γενικό ποσοστό του να προστεθεί και ένα περίπου 3% από τους Τουρκοκύπριους ψηφοφόρους. Αυτό θα κριθεί, ωστόσο, από τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων, για τους οποίους θα στηθούν χωριστές κάλπες σε περιοχές που γειτνιάζουν με τα κατεχόμενα.

Το δεύτερο στοιχείο αυτής της εκλογής είναι η άνοδος του ακροδεξιού ΕΛΑΜ, πολιτικού υποκαταστήματος της Χρυσής Αυγής. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, το ΕΛΑΜ φέρεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση, εκτοπίζοντας το ΔΗΚΟ στην τέταρτη. Αν και το παιχνίδι της τρίτης θέσης αναμένεται να είναι ντέρμπι, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το ακροδεξιό κόμμα θα εξασφαλίσει, για πρώτη φορά, έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Από εκεί και πέραν τη μάχη της παρουσίας, που θα φθάνει και στα όρια της επιβίωσης, θα δώσουν κάποια από τα υπόλοιπα κόμματα. Ενισχυμένο από τις συνεργασίες που έχει συνάψει αναμένεται να είναι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών: συνεργάζεται με την Κίνηση «Αιχμή», του διαγραφέντος από την ΕΔΕΚ ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, και με την Ένωση Κυπρίων, που εκπροσωπείται στο ψηφοδέλτιο με τον Τουρκοκύπριο Οζ Καραχάν. Θα μετρήσουν δυνάμεις το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, που ταλανίζεται από εσωτερικά προβλήματα, διαγραφές κ.λπ., αλλά και η ΔΗΠΑ (που είναι αποτέλεσμα διάσπασης από το ΔΗΚΟ και έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση). Στο προσκήνιο εμφανίσθηκε και το Βολτ.

Οι έξι έδρες της Κύπρου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα αναμένεται ότι θα κατανεμηθούν ως εξής: ΔΗΣΥ 2, ΑΚΕΛ 2, ΔΗΚΟ 1 και ΕΛΑΜ 1. Δεν θα εκπροσωπείται η ΕΔΕΚ, η οποία ειρήσθω εν παρόδω έξι μήνες μετά τις προηγούμενες ευρωεκλογές διέγραψε τον ευρωβουλευτή της (Δημήτρη Παπαδάκη).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!