Κατάργησαν πριν από 11 χρόνια το ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) κι έτσι η Ελλάδα έγινε η μόνη χώρα που δεν έχει Δημόσιο Φορέα για το βιβλίο. Λογικό!

Τώρα αποφάσισαν να το «αναστήσουν» δημιουργώντας έναν αμιγώς ρουσφετολογικό/ κυβερνητικό φορέα, με προφανείς στόχους.

Και μόνο ο τρόπος συγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, τα λέει όλα:

Από τα 11 μέλη, πρόεδρος και αντιπρόεδρος θα επιλέγονται από όσους εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη θέση. Γνωρίζουμε ήδη πώς έχει γίνει η επιλογή σε όλους τους φορείς που ακολουθούν τις σχετικές διατάξεις (διαδικασίες του Μέρους Α΄ του ν. 5062/2023 [Α΄ 183] περί επιλογής διοικήσεων στο δημόσιο τομέα).

Τα υπόλοιπα 9 μέλη θα επιλεγούν ως εξής:

  • Τρία (3) μέλη επιλέγονται από τον εποπτεύοντα υπουργό μεταξύ προσωπικοτήτων αναγνωρισμένου κύρους στον χώρο των τεχνών, των γραμμάτων και των επιστημών, νομικούς και οικονομολόγους,
  • Ένα (1) μέλος υποδεικνύεται από τον υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού,
  • Ένα (1) μέλος υποδεικνύεται από τον υπουργό Εξωτερικών,
  • Ένα (1) μέλος υποδεικνύεται από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος,
  • Ένα (1) μέλος υποδεικνύεται από τους επαγγελματικούς φορείς των εκδοτών,
  • Ένα (1) μέλος υποδεικνύεται από τους επαγγελματικούς φορείς των συγγραφέων και των μεταφραστών και
  • Ένα (1) μέλος υποδεικνύεται από τους επαγγελματικούς φορείς των βιβλιοπωλών.

Καταλαβαίνουμε πως από τα 11 μέλη τα 7 θα είναι άμεσες κυβερνητικές επιλογές, ενώ για τον ρόλο του… μαϊντανού –αφού θα είναι περιττή η ψήφος τους για κάθε είδους απόφαση, με μια τέτοια ήδη σχηματισμένη πλειοψηφία– θα υπάρχουν και κάποιοι εκπρόσωποι του χώρου του βιβλίου.

Κέντρο βιβλίου χωρίς ανθρώπους του βιβλίου – παγκόσμια πρωτοτυπία!

Κι εδώ ακόμα υπάρχει μια… πονηριά. Πέρα από το μέλος που θα προταθεί από την Εθνική Βιβλιοθήκη, δηλώνεται από ένα μέλος θα υποδείξουν οι επαγγελματικοί φορείς των εκδοτών, των συγγραφέων και μεταφραστών και των βιβλιοπωλών.

Μόνο που δεν υπάρχει επαγγελματικός φορέας των συγγραφέων-μεταφραστών, ενώ υπάρχουν διάφοροι φορείς των εκδοτών και των βιβλιοπωλών.

Άρα και πάλι η Κυβέρνηση θα επιλέξει αυτούς που… προτιμά!

ΗΔΗ ΜΕ έντονο τρόπο έχουν αντιδράσει οι εκδότες. Μεταφέρω αποσπάσματα της σχετικής ανακοίνωσης της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου (ΕΝΕΛΒΙ): «Τον Φεβρουάριο του 2023, ο τότε υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης μαζί με την υπουργό Λίνα Μενδώνη κάλεσαν όλα τα σωματεία εκδοτών και τους ζήτησαν τις θέσεις τους για τον νέο φορέα βιβλίου, τις οποίες και κατέθεσαν σε κοινή τους επιστολή στις 6 Μαρτίου 2023.

Σε αυτή την επιστολή, όλα τα σωματεία εκδοτών ζητούν εκπροσώπηση του κλάδου των εκδοτών στο ΔΣ του νέου φορέα βιβλίου σε ποσοστό 40%.

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, ο κύριος Δήμας σε πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή στον ΣΚΑΪ, απαντώντας σε τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου που έγινε νωρίτερα στην ίδια εκπομπή αναφορικά με το αίτημα των εκδοτών για αυξημένη εκπροσώπηση στον νέο φορέα βιβλίου, ισχυρίστηκε ότι οι εκδότες είναι κατακερματισμένοι και δεν θέλουν όλοι το ίδιο. Ο ισχυρισμός του διαψεύδεται από την επιστολή που μας ζητήθηκε από τον προκάτοχό του και την οποία σας επισυνάπτουμε. Ο κ. Δήμας διαψεύδεται επίσης και από τη διαδικασία της διαβούλευσης αφού όλα τα σωματεία, και όχι κάποια, όπως τόνισε στη ραδιοφωνική του συνέντευξη, ζήτησαν εκπροσώπηση 40% των εκδοτών στο ΔΣ.

Είναι δυνατόν να υπάρχει μόνο ένας εκδότης στο ενδεκαμελές ΔΣ του νέου φορέα για το Βιβλίο; Είναι δυνατόν να σχεδιάζεται η πολιτική βιβλίου και οι πολιτικές φιλαναγνωσίας ερήμην των εκδοτών, αυτών δηλαδή που επιλέγουν τα βιβλία, επενδύουν σε αυτά και τα κυκλοφορούν; Δυστυχώς, απ’ ό,τι φαίνεται οι υπόλοιποι θα είναι της αρεσκείας του υφυπουργού.

Ζητούμε μεγαλύτερη εκπροσώπηση του κλάδου των εκδοτών στο καινούργιο ΔΣ του νέου φορέα βιβλίου!»

Δικαίως οι εκδότες ζητούν μεγαλύτερη εκπροσώπηση (αν και υπερβάλλουν με το 40% – κατά τη γνώμη μου).

 ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ εξέδωσε και η Εταιρεία Συγγραφέων εκφράζοντας την «εντονότατη διαμαρτυρία της» γιατί δεν κλήθηκε καν να συμμετάσχει στη διαβούλευση για το Νομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Θεωρούμε ότι στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου φορέα θα πρέπει να διασφαλίζεται η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή συγγραφέων και εκδοτών, οι οποίοι είναι ουσιαστικά οι συνδημιουργοί του βιβλίου, και όχι να περιορίζεται σε έναν και μόνο εκπρόσωπο συγγραφέων/μεταφραστών, σε έναν και μόνο εκπρόσωπο εκδοτών.

Συναφές προς το παραπάνω είναι το γεγονός ότι το Δ.Σ. θα πρέπει να συγκροτείται από πρόσωπα με άριστη γνώση των πολλαπλών θεμάτων του βιβλίου, με επιστημοσύνη και εμπειρική γνώση, που είναι απαραίτητο να εξασφαλίζονται με διαφανείς διαδικασίες και μετρήσιμα κριτήρια…».

Εδώ να σημειώσω πως προβλέπονται και 22 θέσεις υπαλλήλων που θα επιλέγονται από το ΔΣ. Οπότε καταλαβαίνουμε τι ρουσφέτι έχει να γίνει!

(Επιβεβαιώνονται και τα όσα είχαμε γράψει για το θέμα τον Φεβρουάριο του 2023: edromos.gr/kentro-vivlioy-choris-toys-anthropoys-toy-vivlioy)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!