Πάρα πολλοί πολίτες οδηγήθηκαν να νομίζουν ότι έχει γίνει μια θηριώδης νοθεία και ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του 40,8% της Ν.Δ. έχει τη ρίζα του σε τέτοιες μεθοδεύσεις. Όμως το αποτέλεσμα δεν είναι προϊόν νοθείας: είναι εξηγήσιμο και διέπεται από μια λογική. Μπορεί να ξάφνιασε η έκταση της διαφοράς, αλλά αυτή δεν επιτεύχθηκε μέσα από μια ευρεία νοθεία.
Πριν μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα, να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα ζητήματα. Πρώτον, υπάρχει πρόβλημα με την εταιρεία Singular Logic, την αδιαφάνεια και την έλλειψη κάθε ελέγχου στο λογισμικό. Υφίστανται συγκεκριμένες νύξεις και καταγγελίες, και φυσικά πρέπει να υπάρξει έλεγχος και εξέταση. Δεύτερον, δεν αποκλείονται περιπτώσεις μικρής έκτασης νοθείας είτε με διπλοψηφίσαντες, είτε με συστηματική ακύρωση ορισμένων ψηφοδελτίων, είτε με απουσία ψηφοδελτίων ορισμένων κομμάτων (συνήθως μικρών) στα εκλογικά τμήματα. Ακόμα, υπάρχει πρόβλημα στο πώς ελέγχονται ή πότε μπορούν να επανακαταμετρηθούν οι ψήφοι κομμάτων που πιθανώς υποβάλλουν ενστάσεις ή κάνουν καταγγελίες. Ίσως αυτά να έχουν σημασία σε περιπτώσεις μικρών κομμάτων που πλησιάζουν το 3%, που υπολείπονται λίγων ψήφων κ.λπ. Παλιότερα γίνονταν επανακαταμετρήσεις και στους σταυρούς που έπαιρνε ένα ψηφοδέλτιο, όταν κάποιος συνυποψήφιος ένοιωθε ότι αδικήθηκε. Τέλος, πρέπει να πούμε ότι σε όλες τις «πολιτισμένες» χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ, φαίνεται ότι υπάρχουν τρόποι (ιδιαίτερα όταν είναι οριακές οι διαφορές) να γίνουν «κλοπές» εδρών, ψήφων κ.λπ.
Πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι ο πολιτικός χάρτης καθορίστηκε σε έναν βαθμό και από την αντισυνταγματική απαγόρευση 14 κομμάτων με δικαιολογίες που δεν έστεκαν, με σαφή πολιτική υπόδειξη από την κεντρική εξουσία. Με πρόσχημα την απαγόρευση στο κόμμα Κασιδιάρη, με διαδικασίες εξπρές κόπηκαν πολλά κόμματα που ίσως να έκοβαν ψήφους από τη Ν.Δ. Αυτή η «παρέμβαση» ήταν πιο αποτελεσματική από την υποτιθέμενη νοθεία για την οποία τόσος λόγος γίνεται, στο διαδίκτυο κυρίως.
Ένα επιχείρημα που διατυπώνεται, υπονοώντας ευρύτατη νοθεία του αποτελέσματος, είναι το ότι δεν μπορεί μια χώρα με 10 εκατομμύρια κατοίκους να έχει 9,8 εκατομμύρια εγγεγραμμένους ψηφοφόρους. Άρα υπάρχει κάτι μυστήριο και ύποπτο με το αποτέλεσμα. Προφανώς οι εκλογικοί κατάλογοι έχουν «πολύ υλικό» που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα, και δεν έχουν εκκαθαριστεί εδώ και καιρό. Αυτό σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός εγγεγραμμένων θα έπρεπε να είναι μικρότερος, και παράλληλα σημαίνει ότι η αποχή που προσμετρείται είναι πλασματική και διογκωμένη.
Αναφέρουμε ενδεικτικά ορισμένα στοιχεία για τις 4 τελευταίες βουλευτικές αναμετρήσεις (Ιανουάριος 2015, Σεπτέμβριος 2015, Ιούλιος 2019 και Μάιος 2023) για να φανεί ότι τόσο οι εγγεγραμμένοι όσο και η συμμετοχή που καταγράφεται είναι σε μεγάλο βαθμό πλασματικοί αριθμοί. Η πραγματική αποχή είναι μικρότερη από αυτήν που δηλώνεται ή νομίζουμε: