του Γιώργου Κυριακού
Αναμενόμενη ήταν η απόφαση της Ειδικής Εισαγγελίας Τιράνων να παραταθεί η προφυλάκιση του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας Φρέντη Μπελέρη, απορρίπτοντας το αίτημα των συνηγόρων του για αποφυλάκιση με περιοριστικά μέτρα. Γίνεται έτσι σαφές ότι στη Χιμάρα θα συνεχιστεί το όργιο των καταπατήσεων, των αποχαρακτηρισμών δασικών εκτάσεων, της οικοδόμησης, δηλαδή κάθε είδους παρανομιών που μεταξύ άλλων θα ξεπλένουν μαύρο χρήμα, καθώς και των «νόμιμων» επενδύσεων της κυβερνητικής κλίκας. Οι minoritari (μειονοτικοί) μπορούν να έχουν τα σχολεία τους στις περιγεγραμμένες ζώνες και να κάνουν τα φολκλορικά τους ανταμώματα με τα κλαρίνα, μέχρι εκεί… Με τον Μπελέρη να παραμένει έγκλειστος, ο Ράμα στέλνει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες:
– την ελληνική κυβέρνηση, ότι της… επιτρέπει να εκφράζει «βαθύ προβληματισμό», αρκεί να μην τον ενοχλεί πραγματικά,
– την Ε.Ε., ότι η Αλβανία είναι ένας σημαντικός της εταίρος, που επιθυμεί φροντίδα για να μην ολισθήσει προς την Τουρκία,
– τις ΗΠΑ, ότι η Αλβανία είναι το καταλληλότερο εργαλείο της γεωστρατηγικής τους, που… κλιμακώνει ενάντια στη διαφθορά.
Μέσα στο σύνολο θεσμικών παραγόντων και δημάρχων που διώκονται από την κεντρική εξουσία, εντάσσεται και η σκευωρία κατά των Μπελέρη-Κοκαβέση – η οποία ενισχύεται με τις ψευδείς φήμες που εξαπολύουν καθημερινά δημοσιογράφοι του βαθέος κράτους. Είναι σημαντικό να ορθωθεί τείχος από τα σωματεία Βορειοηπειρωτών, τους Ελλαδίτες και τους Κύπριους ενάντια σε αυτήν τη μεθόδευση. Η Χιμάρα (πρέπει να) ενώνει!
«Σκανδαλώδες παράδειγμα δίωξης για πολιτικούς σκοπούς»
Ο Δρόμος ζήτησε από τον Ιλίρ Πάτσο, δημοσιογράφο χιμαριώτικης καταγωγής, που είναι μία από τις ανεξάρτητες φωνές της Αλβανίας, να σχολιάσει τα τεκταινόμενα. Ο Ιλίρ εργάζεται στο αλβανικό Top Channel, ενώ προηγουμένως είχε εργαστεί στο ΑΠΕ, καθώς και στο ελληνικό τμήμα του BBC. Εκτός από δημοσιογράφος, είναι και επίσης ζωγράφος, και ζει στα Τίρανα. Να τι δήλωσε στον Δρόμο:
«Η σύλληψη και η κράτηση του εκλεγμένου Δημάρχου Χιμάρας αποδεικνύει για άλλη μια φορά το ψευδές πρόσωπο και την αποτυχία ενός υποτιθέμενου “νέου συστήματος δικαιοσύνης” στη χώρα, όπως και την έλλειψη βασικών αξιών, της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η υπόθεση Μπελέρη αποτελεί μια άνευ προηγούμενου περίπτωση, τόσο για το γεγονός της προφυλάκισης ενός υποψηφίου δημάρχου, όσο και λόγω των διαδικαστικών παραβάσεων. Η “επ’ αυτοφώρω σύλληψη”, όπως αποκλήθηκε, χωρίς κανένα στοιχείο, η συνέχιση της κράτησης ενός πολίτη που δεν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη, αλλά και γενικά το εντελώς γελοίο κατηγορητήριο που δεν στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία, καθιστά την “υπόθεση Μπελέρη” ένα σκανδαλώδες παράδειγμα δίωξης για πολιτικούς σκοπούς σε μια χώρα που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Ειδικό Δικαστήριο Κατά της Διαφθοράς συνεχίζει να βυθίζεται στον βούρκο των παράνομων ενεργειών, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα ότι τελεί υπό απόλυτο πολιτικό έλεγχο. Η Χιμάρα είναι ένα ζήτημα που έρχεται στην επιφάνεια κατά καιρούς στη διάρκεια της ιστορίας, από την ίδρυση του αλβανικού κράτους το 1912 – και προφανώς θα συνεχίσει να είναι “res nullius”. Αυτό θα πάψει να ισχύει μόνο εάν επικρατήσουν οι βασικές αξίες του σεβασμού των ελευθεριών και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Η σημερινή κυβέρνηση δείχνει να ενδιαφέρεται περισσότερο για την εδραίωση μιας απόλυτης εξουσίας (με σχεδόν ανύπαρκτη αντιπολίτευση, σε ένα πολιτικό σύστημα που μοιάζει περισσότερο από ποτέ με αυτό του Πούτιν), παρά για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Τα αυταρχικά συστήματα δεν μετατρέπονται ποτέ σε δημοκρατικά, το αντίθετο ισχύει: οι δημοκρατίες ολισθαίνουν προς τις απολυταρχίες, όταν η δίψα για απόλυτο έλεγχο του συστήματος πνίγει τα βασικά δικαιώματα και τις ελευθερίες».