Δύο παραδείγματα διάλυσης
Παρ’ όλα τα κολακευτικά λόγια της τρόικας για την πορεία της οικονομίας που κάνουν το επιτελείο του Παπανδρέου να ανατριχιάζει από περηφάνια, δύο ειδήσεις έδειξαν την πραγματική εικόνα διάλυσης: Οι περικοπές δαπανών έπληξαν και τους ψεκασμούς. Έτσι, ο ιός του Νείλου έπληξε πολλούς ηλικιωμένους ανθρώπους και στοίχισε τη ζωή σε 12 από αυτούς. Μετά το σάλο που έγινε οι ψεκασμοί ξανάρχισαν. Το σύστημα επικοινωνίας του αεροδρομίου με τα αεροσκάφη κατάρρευσε για μερικές ώρες. Μπλακ-άουτ από την έλλειψη συντήρησης και τις περικοπές που βάζουν σε κίνδυνο την ζωή εκατοντάδων ταξιδιωτών και φυσικά πλήττουν τη «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού… Να δούμε πότε και πώς θα σπάσει η αλαζονεία της κυβέρνησης…

Αυξήσεις σε ήδη πρώτης ανάγκης
Η κυβέρνηση για να εφαρμόσει πειθήνια ότι έχει υποσχεθεί στην τρόικα οδηγείται στην αύξηση του ΦΠΑ σε ορισμένα (μόνο;) ήδη πλατιάς κατανάλωσης. Ένα από αυτά που θα έχει ΦΠΑ 23% είναι και το χαρτί υγείας. Δικαιολογημένα, λοιπόν, αναρωτιούνται μερικοί αν θα ξαναγυρίσουμε στην εποχή που οι πλούσιοι χρησιμοποιούσαν χαρτί υγείας και οι πολλοί τις κοινές εφημερίδες. Θυμήθηκα πως στο Ιράκ γίνεται ανάρπαστο ένα περιοδικό του αμερικανικού στρατού που τυπώνεται σε ένα έξτρα λεπτό και ανθεκτικό χαρτί που οι εκεί ιθαγενείς το προτιμούν από όλες τις υπόλοιπες επιλογές. Θα ‘ρθει και η σειρά μας;

Ο καλός δεν χάνεται
Θυμάστε τον Τόνι Μπλερ, πρώην πρωθυπουργό, ηγέτη των Άγγλων Εργατικών και πιστό συνεταιράκι της αμερικάνικης πολιτικής;
Μετά την αποχώρησή του από την Ντάουνινγκ Στριτ το 2007, φρόντισε να κάνει τα κουμάντα του.
Διαλέξεις, εγκαίνια, παρουσίες, όλα επί πληρωμή με καθόλου ευκαταφρόνητα ποσά και τελικά προσελήφθη σύμβουλος της γνωστής JP Morgan.
Κατάφερε έτσι να φτιάξει ο άνθρωπος σε 2 χρόνια μια περιουσία που λένε πως ξεπερνάει τα 24 εκατομμύρια ευρώ. Αποφάσισε λοιπόν να ιδρύσει επενδυτική τράπεζα που θα προσφέρει τις υπηρεσίες της σε υπέρ-πλούσιους που θέλουν να κάνουν επενδύσεις.
Η εταιρία του Τόνι Μπλερ θα «κλείνει συμφωνίες για επενδύσεις», πουλώντας και αγοράζοντας μετοχές, ομόλογα και γενικότερα πολύπλοκα οικονομικά προϊόντα, στους φορολογικούς παραδείσους του Λουξεμβούργου, του Λιχτενστάιν και του Γιβραλτάρ.
Αυτοί είναι οι «παράγοντες της αγοράς» που επικαλείται η κυβέρνηση.

Φονιάδες των λαών
Κατά μια τραγική σύμπτωση, τις μέρες της επετείου του ολοκαυτώματος στη Χιροσίμα και των πανηγυρισμών για αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ, δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα έρευνας από μία ομάδα 11 ερευνητών, τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2010, σχετικά με τις επιπτώσεις από τις επιθέσεις στην ιρακινή πόλη Fallujah, η οποία βομβαρδίστηκε από Αμερικανούς πεζοναύτες το 2004.
Η έρευνα έδειξε τετραπλάσια αύξηση σε όλους τους καρκίνους και δωδεκαπλάσια αύξηση στους καρκίνους σε παιδιά κάτω των 14 ετών.
Η θνησιμότητα νεογνών στην πόλη είναι τέσσερις φορές υψηλότερη από τη γειτονική Ιορδανία και οχτώ φορές υψηλότερη από το Κουβέιτ.
Οι ερευνητές βρήκαν αύξηση στη λευχαιμία κατά 38 φορές, 10 φορές στον καρκίνο του στήθους, και σημαντικές αυξήσεις στα λεμφώματα και στους εγκεφαλικούς όγκους στους ενήλικες. Οι «παράπλευρες απώλειες» του ιμπεριαλισμού;
Όπου φύγει-φύγει
«Από πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι έχει ήδη αποχωρήσει πάνω από το 10% των μεταναστών. Οι μεμονωμένοι θα φύγουν σχεδόν όλοι. Όσοι έχουν οικογένειες και προέρχονται από γειτονικές χώρες θα πηγαινοέρχονται. Τα ορεινά χωριά θα ερημώσουν σιγά-σιγά και πάλι.»
Αυτά δήλωσε ο υπεύθυνος μεταναστών της ΓΣΕΕ και προκύπτουν από μελέτη τριών καθηγητών-ερευνητών.
Αλβανοί που απασχολούνταν κυρίως στις κατασκευές, αρχίζουν να επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους, Βούλγαροι μεταναστεύουν σε άλλα κράτη της Ε.Ε. ενώ η πλειονότητα των Πολωνών έχει εγκαταλείψει ήδη τη χώρα και οι Ασιάτες αναζητούν εργασιακές διόδους σε άλλες χώρες της Δύσης. Η έρευνα διαπιστώνει πως οι μετανάστες που πληρώνονταν 40% χαμηλότερα από τους γηγενείς, έφτασαν τον Φεβρουάριο του 2010 να πληρώνονται 60% λιγότερα και η ανεργία τους πλήττει σε μεγαλύτερο βαθμό από τους ημεδαπούς.
Οι γηγενείς θα καταφέρουν να μείνουν;

Αναίσχυντη κοροϊδία
Βρήκαν καινούργιο κόλπο για να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους και κυρίως για την ενίσχυση της «κοινωνικής συνοχής».
Πρόκειται για την πρόταση «ίδρυσης και λειτουργίας κοινωνικών επιχειρήσεων» που θα νομοθετηθεί άμεσα.
Περί τίνος πρόκειται;
Για παράδειγμα, σε περιοχές που μαστίζονται από την ανεργία, άτομα ευπαθών ομάδων θα προτιμηθούν για να συστήσουν τέτοιες «κοινωνικές επιχειρήσεις» με σκοπό την απασχόλησή τους. Αυτές θα έχουν έναν κοινωφελή σκοπό, όπως τη φροντίδα ηλικιωμένων ή παιδιών.
Από πού θα έχουν έσοδα μόλις λήξει η όποια κρατική ή κοινοτική επιχορήγηση;  Όπως ειπώθηκε, από όπου μπορεί να αντλήσει πόρους ο καθένας. Από δωρεές, επιχορηγήσεις επιχειρήσεων στα πλαίσια της «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης», από τη στήριξη των δήμων και ιδιωτών. Βέβαια και το μεροκάματο των εργαζόμενων στις «κοινωνικές επιχειρήσεις» θα εξαρτάται από το αν θα βρουν χρηματοδότη.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!