Οι εκλογές της Τρίτης στο Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκαν μόλις 5 μήνες μετά την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, δεν έλυσαν το πρόβλημα διακυβέρνησης του κατοχικού κράτους. Και οι δύο βασικοί ανταγωνιστές, ο απερχόμενος ακροδεξιός πρωθυπουργός Νετανιάχου και ο απόστρατος σιωνιστής στρατηγός Γκαντζ, σημείωσαν ελαφρά πτώση, με την Μπλε-Άσπρη συμμαχία του Γκαντζ να βγάζει 33 έδρες (-2) και το Λικούντ του Νετανιάχου 31 (-4) σε σύνολο 120. Τώρα και οι δύο μιλούν για σχηματισμό «κυβέρνησης εθνικής ενότητας», αλλά ταυτόχρονα έχουν αρπαχτεί, αφού αμφότεροι διεκδικούν την πρωθυπουργία. Τον διαιτητή θα κάνουν ίσως τα οικονομικά, σεξουαλικά κ.ά. σκάνδαλα που ταλανίζουν σταθερά την ισραηλινή πολιτική τάξη: όποιος βγάλει στη φόρα ακόμη περισσότερα άπλυτα για τον αντίπαλό του, θα κερδίσει πόντους…
Για τους Παλαιστίνιους πάντως όλα αυτά έχουν μικρή σημασία: τόσο ο Γκαντζ όσο και ο Νετανιάχου συναγωνίζονται στην επίδειξη ρατσιστικού πνεύματος εναντίον των «βρωμοαράβων» και σε υποσχέσεις για την οριστική καθυπόταξή τους. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα υπόλοιπα κόμματα που ψηφίζονται από μια ισραηλινή κοινωνία η οποία βαυκαλίζεται ότι θα μπορεί εσαεί να κρατά υπόδουλους και περιορισμένους σε όλο και στενότερα εδάφη τους γηγενείς κατοίκους της Παλαιστίνης: από τις σιωνιστικές οργανώσεις των φανατικών ραβίνων και την «κοσμική» ακροδεξιά του Λίμπερμαν και της Σακέντ ως την ισραηλινή σιωνιστική «αριστερά». Η τελευταία πάντως πνέει τα λοίσθια, όντας πλέον πολύ μετριοπαθής για τα γούστα του μέσου ισραηλινού: χαρακτηριστικά, το ιστορικό Εργατικό Κόμμα (που κάποτε σχημάτιζε κυβερνήσεις) βρίσκεται σταθερά, εδώ και χρόνια, κάτω από το 5%.
Ανάμεσα πάντως στους Γκαντζ-Νετανιάχου και στα υπόλοιπα 6 ισραηλινά κόμματα που ανέδειξαν βουλευτές μεσολαβεί η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη, που λείπει από τις περισσότερες αναλύσεις: πρόκειται για την Ενιαία Λίστα, στην οποία συμμετέχουν όλα τα αριστερά παλαιστινιακά κόμματα των «Αράβων Ισραηλινών» – όπως ονομάζει το κατοχικό κράτος την μειοψηφία των Παλαιστινίων που δεν διώχθηκε το 1948 και ζει εντός των ισραηλινών συνόρων με καθεστώς πολίτη Β΄ κατηγορίας. Η Ενιαία Λίστα πήρε 10,6% και έβγαλε 13 έδρες. Σημαντική επιτυχία, που όμως καμιά επίδραση δεν θα έχει στις ενδοϊσραηλινές πολιτικές εξελίξεις: οι Παλαιστίνιοι που παρέμειναν εντός του ισραηλινού κράτους θεωρούνται απόβλητοι, οι βουλευτές και τα στελέχη των κομμάτων τους διώκονται ανηλεώς, οπότε δεν υπάρχει γι’ αυτούς μετεκλογικός ρόλος. Άλλωστε τα αισθήματα είναι αμοιβαία…