του Ιάσονα Κωστόπουλου
Μια ακόμη πρωτιά καταγράφει η χώρα μας, αποφασίζοντας την άρση των περιοριστικών μέτρων χωρίς ουσιαστικά μέτρα προστασίας, τη στιγμή που καθημερινά καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων και διασωληνωμένων συμπολιτών μας. Όλα αυτά, χωρίς καμία αυτοκριτική από μεριάς της κυβέρνησης, που κράτησε επί μήνες την χώρα «κλειστή» με πολύ λιγότερα κρούσματα. Ενώ τώρα, προχωρά στην απόλυτη αναίρεση όλης της ρητορικής που είχε τους προηγούμενους μήνες, φτάνοντας σε σημείο αυτογελοιοποίησης. Παράλληλα, λέγεται ανερυθρίαστα ότι το άνοιγμα θα μειώσει τα κρούσματα (!), αφού έτσι κι αλλιώς τα μέτρα δεν είχαν αποτέλεσμα γιατί οι πολίτες δεν τα τηρούσαν. Τι και αν τα δεδομένα του Google Mobility λένε άλλα; Τι και αν επιδημιολόγοι και υγειονομικοί «βρίσκονται στα κάγκελα» μήνες τώρα, ζητώντας ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ και όχι άσκοπα λοκντάουν; Άλλωστε, πως αλλιώς να δικαιολογηθεί το αναγκαστικό άνοιγμα για την έναρξη της τουριστικής σεζόν, τη στιγμή μάλιστα που τα πρώτα τσάρτερ ξεκίνησαν να έρχονται ενώ εμείς δεν μπορούμε ακόμα να αλλάξουμε δήμο.
Κανένα σχέδιο
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας από εδώ και πέρα, το σχέδιο είναι απλό: Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο. Θα ανοίξουμε με το ΕΣΥ να βρίσκεται υπό τρομερή πίεση, με τις ΜΕΘ να είναι σχεδόν εξαντλημένες και περίπου 180 συμπολίτες μας διασωληνωμένους σε κοινούς θαλάμους ‒ γεγονός εγκληματικό. Μοναδική κυβερνητική απάντηση στο πρόβλημα είναι η μετατροπή των περισσότερων νοσοκομείων της χώρας σε κλινικές Covid, δηλαδή αφήνονται ολόκληρες περιοχές χωρίς νοσοκομείο και άρα επιβαρύνεται ο πληθυσμός σε ό,τι αφορά όλες τις υπόλοιπες ασθένειες. Χαρακτηριστική είναι η παραπομπή σχεδόν του συνόλου των έκτακτων καρδιοχειρουργικών περιστατικών όλης της Νότιας Ελλάδας στο Ωνάσειο, αλλά και η μετατροπή του Θριασίου, του μοναδικού νοσοκομείου στη Δυτική Αττική, σε Covid κλινική. Άλλωστε, όποιος νοσήσει από κάτι άλλο μπορεί να απευθυνθεί στις ιδιωτικές κλινικές που όχι μόνο δεν επιτάσσονται αλλά πληρώνονται αδρά για τις υπηρεσίες τους. Επιπρόσθετα, πέρα από τη δύσκολη κατάσταση της Αττικής, τόσο η Θεσσαλονίκη όσο και άλλες πόλεις βρίσκονται σε συναγερμό μπροστά σε νέα αύξηση των κρουσμάτων.
Η κυβέρνηση να παραδίδει την ευθύνη διάγνωσης και απομόνωσης στους πολίτες, ενώ ουσιαστικά σαμποτάρει στην πράξη την όποια επιδημιολογική επιτήρηση υπάρχει ως σήμερα. Φτάνοντας έτσι στο σημείο η διαχείριση της πανδημίας στη χώρα να είναι ατομική ευθύνη των πολιτών
Για την κυβέρνηση η λύση της εξίσωσης είναι απλή: Ταχυδακτυλουργικά με εμβόλια και self-test από τη μία και χαρτζιλίκωμα από την άλλη. Πέρα των όποιων προβληματισμών για τα ίδια τα εμβόλια, είναι γεγονός πως η διαδικασία του εμβολιασμού στη χώρα προχωρά πολύ αργά για να ελπίζει κανείς στην πολυπόθητη ανοσία του 60%. Αρκεί να αναλογιστούμε πως μέσα σε 3 μήνες εμβολιάστηκε μόλις το 10% του πληθυσμού (όχι και με τις δύο δόσεις), πράγμα που σημαίνει ότι με αυτό τον ρυθμό θα χρειαστούμε 1,5 χρόνο για το απαραίτητο ποσοστό (!). Τη στιγμή μάλιστα που οι φαρμακευτικές κάνουν λόγο για διάρκεια προστασίας των εμβολίων στους 11-14 μήνες. Έτσι, αφού τα μαθηματικά δεν βγαίνουν ούτε καν για το 30% πριν το τέλος του καλοκαιριού, επιστρατεύονται τα self-test για να λύσουν το πρόβλημα. Ωστόσο, και εδώ ανακύπτουν προβλήματα, τόσο για την επιτήρηση της επιδημίας στη χώρα, όσο και για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Καθώς, η πιθανότητα ψευδώς αρνητικών τεστ, σε συνδυασμό με την «ασφάλεια» που απορρέει από τη χρήση τους, μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω διασπορά. Αλλά ακόμη και αν υποθέσουμε, ότι θα γίνουμε όλοι με επιτυχία ολίγων μικροβιολόγοι, η ελλιπής ιχνηλάτηση και η ανύπαρκτη απομόνωση των κρουσμάτων θα είναι αναπότρεπτες. Με αποτέλεσμα, η κυβέρνηση να παραδίδει την ευθύνη διάγνωσης και απομόνωσης στους πολίτες, ενώ ουσιαστικά σαμποτάρει στην πράξη την όποια επιδημιολογική επιτήρηση υπάρχει ως σήμερα. Φτάνοντας έτσι στο σημείο η διαχείριση της πανδημίας στη χώρα να είναι ατομική ευθύνη των πολιτών (!).
Τουριστική σεζόν
Είπαμε όμως, έρχεται τουριστική σεζόν και ο καιρός ανοίγει άρα δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Πρέπει άλλωστε, κάποιος να υποδεχτεί τους τουρίστες που το μόνο που χρειάζονται είναι η Ελλάδα, όπως λέει και το φετινό σλόγκαν. Οπότε, δίνεται άρον-άρον μποναμάς στην εστίαση που έχει γονατίσει όντας κλειστή όλους τους προηγούμενους μήνες, ώστε να μην βρουν μόνο λουκέτα οι φετινοί επισκέπτες της αποικίας. Όσο για την πανδημία, είναι γνωστό ότι ο κορωνοϊός δεν κάνει τουρισμό, αυτό άλλωστε το επιβεβαίωσε και η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας σε έρευνά της, αποδίδοντας το 21% των εισαγόμενων κρουσμάτων εκείνης της περιόδου στους τουρίστες που επέστρεφαν από την Ελλάδα. Φέτος όμως τα πράγματα θα είναι αλλιώς, αφού οι εργαζόμενοι στην εστίαση και τον τουρισμό θα κάνουν έως και τρία τεστ την εβδομάδα, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια υγειονομική φούσκα για τους τουρίστες μας.
Όσο για τους ντόπιους, είπαμε, ατομική ευθύνη με self test και γιατί όχι, ένα ακόμη κλείσιμο προκειμένου να μην διαταραχθεί η βαριά βιομηχανία της χώρας. Άλλωστε το είπε και ο πρωθυπουργός: «Δεν μιλάμε για άνοιγμα […] οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν» ‒ το ερώτημα είναι για ποιους.