Τη στιγμή που ακόμα και δυτικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η Ρωσία προελαύνει σταθερά στο μέτωπο της Ανατολικής Ουκρανίας, και ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποιεί ότι η Ουκρανία «θα αντιμετωπίσει τον πιο δύσκολο χειμώνα» από την αρχή του πολέμου, η διεθνής προσοχή στράφηκε σε δηλώσεις Ουκρανών ιθυνόντων, ότι πλησιάζει ο καιρός για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών. Η αρχή έγινε από τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Τουρκία, ο οποίος δήλωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να διοργανώσει μια νέα Σύνοδο Κορυφής «για την ειρήνη» μέχρι το τέλος του έτους – με τη συμμετοχή και της Ρωσίας αυτή τη φορά.

Στη συνάντησή του με τον Ζελένσκι στο Βερολίνο, ο παραπαίων Γερμανός καγκελάριος Σολτς υποσχέθηκε πρόσθετη βοήθεια στο Κίεβο, ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και δήλωσε ότι «κανένα κράτος στον κόσμο δεν έχει το δικαίωμα να εισβάλλει σε άλλη χώρα, και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δολοφονεί παιδιά». Προς Θεού, δεν εννοούσε το Ισραήλ!

Έχει ιδιαίτερη σημασία ότι η δήλωση αυτή έγινε αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι η δεύτερη σύνοδος κορυφής «για την ειρήνη στην Ουκρανία», που επρόκειτο να γίνει στη Γερμανία, αναβλήθηκε. Λίγο νωρίτερα, δεν είχε τύχει θερμής υποδοχής το αντίστοιχο ουκρανικό σχέδιο που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ από τον Ζελένσκι. Έτσι ο Ζελένσκι δήλωσε, από τη σύνοδο κορυφής των χωρών της Ν.Α. Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στο Ντουμπρόβνικ στις αρχές της εβδομάδας: «Τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο έχουμε την ευκαιρία να κινήσουμε τα πράγματα προς την κατεύθυνση της ειρήνης και τη διαρκή σταθερότητα. Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης δημιουργεί την ευκαιρία να κάνουμε την επιλογή για αποφασιστική δράση ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος το αργότερο το 2025».

Στη σύνοδο, όπου πήραν μέρος ηγέτες ή υπουργοί Εξωτερικών 12 χωρών (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Ελλάδα, Κόσοβο, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία), επαναλήφθηκε όλη η δυτική επιχειρηματολογία για στήριξη της Ουκρανίας μέχρι την οριστική νίκη της σε βάρος της Ρωσίας. Δηλώθηκε επίσης η στήριξη των 12 στην ένταξη της Ουκρανίας σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε., και απαιτήθηκε η πλήρης αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από τα εδάφη της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. Η Ρωσία είχε απορρίψει ήδη κάθε σχετική ιδέα, ενώ μόλις χθες διαμήνυσε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε καμιά διαπραγμάτευση που δεν εστιάζει πάνω σε μια «ρεαλιστική» βάση.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!