Η πρόσφατη απόφαση χωρών μελών του ΝΑΤΟ να αποστείλουν βαριά τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη ότι η Δυτική συμμαχία επιθυμεί διακαώς τη συνέχιση της αιματοχυσίας στην Ουκρανία. Ανεξάρτητα από τις αντικρουόμενες εκτιμήσεις περί των εξελίξεων στα στρατιωτικά μέτωπα, η κοινή λογική θα απαιτούσε την άμεση κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διπλωματικών επαφών για την υπέρβαση του αδιεξόδου πριν είναι πολύ αργά – όχι μόνο για την Ουκρανία και την Ευρώπη, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο. Όμως οι γεωπολιτικές επιδιώξεις των ΗΠΑ, περιλαμβανομένης της άσκησης απόλυτου ελέγχου επί των ευρωπαϊκών χωρών, δεν εντάσσονται στα σχήματα λογικής.

Η επίτευξη της συμφωνίας παράδοσης προηγμένων αμερικάνικων και γερμανικών τανκς υπήρξε προϊόν ισχυρότατων πιέσεων που ασκήθηκαν επί του Γερμανού καγκελάριου Σολτς για να υπαναχωρήσει από τις δημόσια διατυπωμένες επιφυλάξεις του. Επιστρατεύθηκε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας στη διάσκεψη του Ράμσταϊν για να πειστεί η Γερμανία να υπαναχωρήσει. Και όταν αυτό δεν έγινε δυνατό, ακολούθησε ο εκβιασμός της Πολωνίας και της γνωστής τριάδας της Βαλτικής, ότι θα αποστείλουν τα δικά τους άρματα Leopard ακόμα και χωρίς την έγκριση του Βερολίνου. Στο εσωτερικό της χώρας και οι κυβερνητικοί εταίροι του Σολτς πίεζαν ασφυκτικά να γίνει αποδεκτό το αμερικανικό αίτημα και να εγκαταλειφθεί οριστικά η ειδική πολιτική και οικονομική συμπεριφορά που διαπερνούσε τις σχέσεις Ρωσίας-Γερμανίας επί δεκαετίες.

Ο «συμβιβασμός» ολοκληρώθηκε με την ταυτόχρονη «υποχώρηση» των ΗΠΑ, να στείλουν και αυτές τα δικά τους βαρέα άρματα μάχης Abrams – κάτι που ως τώρα αρνούνταν πεισματικά. Η τελική απόφαση ξεσήκωσε θύελλα επιδοκιμασιών μεταξύ όλων των γνωστών πολεμοκάπηλων ηγετών της Δύσης. Άνοιξε ταυτόχρονα την όρεξη του καθεστώτος Ζελένσκι που, πριν καν καθαρογραφτεί η συμφωνία, διατύπωσε νέες επιθυμίες: πολεμικά αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια, πυραυλικά συστήματα και πυρομαχικά. Ο Όσκαρ Λαφοντέν, πρώην ηγέτης της γερμανικής Αριστεράς και νυν αποσυνάγωγος του γερμανικού πολιτικού συστήματος, εκτιμά ότι «η συνεχής προμήθεια νέων όπλων στην Ουκρανία καθιστά πιο πιθανή την εξάπλωση του πολέμου στη Γερμανία και την Ευρώπη».

Η επιβεβαίωση αυτής της εκτίμησης έρχεται από τον Κονσταντίν Γκαβρίλοφ, επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες της Βιέννης για τη στρατιωτική ασφάλεια και τον έλεγχο των όπλων: «Προειδοποιούμε τους Δυτικούς χορηγούς του Κιέβου να μην ενθαρρύνουν πυρηνικές προκλήσεις και εκβιασμούς. Γνωρίζουμε ότι το άρμα Leopard 2, καθώς και τα Bradley και Marder, είναι οπλισμένα με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου. Εάν το Κίεβο εφοδιαστεί με τέτοια πυρομαχικά, θα το θεωρήσουμε ως χρήση βρώμικων πυρηνικών βομβών κατά της Ρωσίας, με όλες τις επακόλουθες συνέπειες»…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!