Αρχική κοινωνία Γιαννιτσά: Όρος επιβίωσης για την πόλη η 34η Ταξιαρχία

Γιαννιτσά: Όρος επιβίωσης για την πόλη η 34η Ταξιαρχία

Αντιδρούν οι κάτοικοι της περιοχής στην μετεγκατάσταση των στρατοπέδων στην Θεσσαλονίκη

Το εισόδημα μεγάλου τμήματος της κοινωνίας των Γιαννιτσών αναμένεται να πλήξει η απομάκρυνση της 34ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας που μεταφέρεται στην Άσσηρο Θεσσαλονίκης. Η ταξιαρχία που εγκαταστάθηκε στην περιοχή το 2003, ως «αντάλλαγμα» για τη μη ίδρυση στην πόλη ΤΕΙ και την εγκατάσταση στην Έδεσσα του παραρτήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, εδρεύει σε τέσσερα στρατόπεδα: σε Γιαννιτσά, Σκύδρα και Πολύκαστρο και η απομάκρυνσή της θα σημάνει, όπως υπολογίζεται, απώλεια εισοδήματος της τάξης των 7 εκατ. ευρώ, που προέρχεται από τις 600 οικογένειες των μονίμων αξιωματικών και τους εκατοντάδες φαντάρους. Κι αυτό, σε περίοδο κρίσης και συνολικής επίθεσης σε μισθούς και συντάξεις, και σε μια περιοχή που οι αντιαγροτικές πολιτικές έχουν διαλύσει την αγροτική παραγωγή. Μόλις πριν από λίγες ημέρες οι παραγωγοί κατέλαβαν τη νομαρχία, ζητώντας αξιοπρεπή τιμή για τα ροδάκινα που πουλήθηκαν, πέρυσι, στην εξευτελιστική τιμή των 18 λεπτών. Επίσης, μια σειρά μικρές βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες προχωρούν σε απολύσεις και κλείνουν η μία μετά την άλλη, ανεβάζοντας κατακόρυφα τα ποσοστά της ανεργίας.
Το ζήτημα της μετεγκατάστασης, σύμφωνα με κάτοικους της περιοχής, είχε ανοίξει εδώ και πολύ καιρό, και το τελευταίο διάστημα φούντωναν οι φήμες, αλλά κανείς δεν έκανε τίποτα.
Παρ’ ότι το σήμα για τη μετεγκατάσταση έφτασε στις 22 του περασμένου μήνα και λίγες μέρες μετά οριστικοποιήθηκε η απόφαση και ξεκίνησαν οι εργασίες μετεγκατάστασης, και ενώ για τρεις εβδομάδες η κοινωνία των Γιαννιτσών βοούσε, χρειάστηκε να φτάσει το «παρά πέντε» για να εγκαταλείψει η δημοτική Αρχή την τακτική «στέλνουμε επιστολές στον υπουργό» και να οργανώσει κινητοποίηση, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, το Εργατικό Κέντρο και άλλους φορείς, την Τετάρτη 7 Ιούλη.
Για δύο ώρες, μηχανήματα και απορριμματοφόρα του δήμου απέκλεισαν την εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Έδεσσας, στην ανατολική είσοδο της πόλης, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα κλειστό παρέμεινε το δημαρχείο και τα εμπορικά καταστήματα της πόλης, καθώς μόνο 4 καταστηματάρχες αγνόησαν την απόφαση. Ιδιαίτερο χρώμα στην κινητοποίηση έδωσε η συμμετοχή αγροτών, ενώ προσπάθεια να αποκλειστούν από μηχανήματα του δήμου και οι είσοδοι των στρατοπέδων, προκάλεσε την παρέμβαση εισαγγελέα ο οποίος κάλεσε το δήμαρχο Γιαννιτσών, για εξηγήσεις, στο γραφείο του.
Πέρα από τις παλινωδίες των Αρχών, η κοινωνία των Γιαννιτσών φαίνεται αποφασισμένη να αντιδράσει, ενώ το υπουργείο, από την πλευρά του, αιτιολογεί την απόφαση ως μέρος συνολικότερου σχεδίου συγκέντρωσης όλων των ταξιαρχιών σε πολυδύναμα στρατόπεδα, για λόγους εξοικονόμησης πόρων και στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης που επιβάλει η νέα δομή του στρατού. Όμως, οι «κακές γλώσσες» και η ώς τώρα πείρα υποδεικνύουν πως οι μετακινήσεις στρατοπέδων, συνήθως, αφορούν εκλογική πελατεία στους τόπους υποδοχής και πως διόλου άσχετο δεν είναι το γεγονός πως η Θεσσαλονίκη αποτελεί εκλογική περιφέρεια του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ε. Βενιζέλου.

Ρ.Μ.
Σχόλια

Exit mobile version