Έδιωξαν 1.516 με εθελούσια – προσέλαβαν 500 μέσω θυγατρικής
Ο ιδιωτικοποιημένος ΟΤΕ πανηγύρισε πρόσφατα την επιτυχή έκβαση του προγράμματος «εθελούσιας εξόδου» που οδήγησε σε πρόωρη προ-συνταξιοδότηση 1.516 εργαζόμενους. Κάποιοι από αυτούς όμως φαίνεται ότι είναι απαραίτητοι, αφού μετά την «εθελούσια» επανέρχονται σε τμήματα του ΟΤΕ, με αδιευκρίνιστο καθεστώς εργασίας και αμοιβής.
Η καταγγελία αυτή έχει τεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες του Δρόμου, τόσο στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (ΟΜΕ-ΟΤΕ), όσο και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Τεχνικών (ΠΕΤ-ΟΤΕ), αλλά δεν έχει κατορθώσει να αφυπνίσει το συνδικαλιστικό κατεστημένο του οργανισμού. Πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού τα συνδικαλιστικά στελέχη του οργανισμού συμμετείχαν σε γλέντι που έγινε στο Πολιτιστικό Κέντρο του ΟΤΕ μαζί με τη Διοίκηση, γιορτάζοντας την… επιτυχία του προγράμματος που οδήγησε εκτός εργασίας εκατοντάδες εργαζόμενους.
Όπως μας καταγγέλλει το μέλος της διοίκησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ, Θανάσης Φωλιάς, αδιευκρίνιστος αριθμός αποχωρησάντων τεχνικών του ΟΤΕ στη Βόρεια Ελλάδα, επανήλθαν με σκοπό να εκπαιδεύσουν τους νέο-προσλαμβανόμενους. Με την «εθελούσια» τα τεχνικά τμήματα του ΟΤΕ στη Βόρεια Ελλάδα έμειναν με το 50% της δύναμής τους, κάποια ακόμα και με το 30%. Στη θέση των περίπου 400 που αποχώρησαν, προσλήφθηκαν 110 από την θυγατρική OTE Plus, ανάμεσά τους και κάπου 50 «ημέτεροι» αποχωρήσαντες. Οι εργαζόμενοι αυτοί, με αμοιβές που εξασφαλίζονται μέσω των θυγατρικών του ΟΤΕ (ΟΤΕ Plus και Hellas Com), εργάζονται κανονικά σε τεχνικές εργασίες.
Όπως τονίζει ο κ. Φωλιάς, πέρα από τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την πρόσληψη αυτή με άγνωστα κριτήρια και με κλήση σε συνέντευξη μόνο όσων ήθελαν τα στελέχη, υπάρχει ένα τεράστιο θέμα με την παράνομη χρησιμοποίηση εργαζομένων σε τρίτες εταιρίες για εργασίες του ΟΤΕ. Πρόκειται, στην ουσία, για τις γνωστές δουλεμπορικές σχέσεις της δανειζόμενης εργασίας και μάλιστα για εργασίες όπου απαιτείται τήρηση απορρήτου και υψηλά κριτήρια ασφαλείας. Όπως έχει γράψει και παλαιότερα ο Δρόμος, υπάρχει ακόμα και απόφαση της αρμόδιας Αρχής (ΑΔΑΕ Αρ. Πρωτ. ΕΜΠ 231/22-7-2009) που θεωρεί παράνομη τη χρησιμοποίηση αυτού του (ενοικιαζόμενου) προσωπικού σε τεχνικές εργασίες συντήρησης του τηλεπικοινωνιακού δικτύου. Κι όμως, οι εργαζόμενοι αυτοί φορούν στολές του ΟΤΕ και εργάζονται κανονικά, οδηγώντας μάλιστα και αυτοκίνητα της εταιρίας.
Το καθεστώς αυτής της παράλληλης εργασίας μέσα σε έναν τεράστιο οργανισμό, συντηρείται με τη χαρακτηριστική ανοχή των κυρίαρχων συνδικαλιστικών παρατάξεων, στελέχη των οποίων έχει καταγγελθεί ότι επωφελούνται διορίζοντας μέλη των οικογενειών τους. Αποτέλεσμα της ύπαρξης των θυγατρικών επιχειρήσεων είναι να υπάρχει διαφορετικό καθεστώς εργασίας και αμοιβών και να διασπάται η ενότητα των εργαζομένων.
Όπως καταγγέλλεται, ενώ ο ΟΤΕ με τα 520 εκατομμύρια ευρώ κέρδη το πρώτο 9μηνο του 2012 (αυξημένα κατά 164% σε σχέση με το 2011) μπορούσε να προσλάβει προσωπικό, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μείωση της ανεργίας, προχώρησε σε μείωση προσωπικού που αγγίζει το 15%. Την ίδια στιγμή συντηρεί το απαράδεκτο καθεστώς της ενοικιαζόμενης εργασίας με αδιαφανείς και ρουσφετολογικές προσλήψεις μέσω των θυγατρικών του.
Γιώργος Κατερίνης