Την κατάργησή του ζητούν από την επόμενη κυβέρνηση σειρά φορέων και συλλογικοτήτων
Του Ζαχαρία Ρουστάνη
Το πρώτο βήμα προς την ανάσχεση και την αποτροπή ενός «πολυεγκλήματος» έγινε την περασμένη Δευτέρα, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου της Αθήνας. Παρουσιάστηκαν εκτενώς τα «τεκμήρια» του «εγκληματικού οργανισμού», όπως το αποκάλεσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Γιώργος Κασιμάτης, «καθώς η σύσταση και οι αρχές λειτουργίας του, που θεσπίστηκαν με τον εφαρμοστικό του μνημονίου νόμο 3896/2011, έρχονται σε αντίθεση με το Σύνταγμα, αλλά και το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο».
Στη συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας, το Ελληνικό Δίκτυο Φίλοι της Φύσης και η Πρωτοβουλία Πολιτών για την Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, συμμετείχαν επίσης δεκάδες συλλογικότητες και πολίτες που αντιστάθηκαν τα τελευταία χρόνια στη λεηλασία, και οι οποίοι προσυπογράφουν το αίτημα «να καταργηθεί κατεπειγόντως αυτό το εργαλείο υφαρπαγής της δημόσιας περιουσίας και να επιστραφούν στο κράτος τα μεταβιβασθέντα περιουσιακά στοιχεία».
«Την εκποίηση της έκτασης του Ελληνικού συνοδεύει το αδίκημα της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, καθώς το τίμημα είναι εξευτελιστικό, ενώ δεν προηγήθηκε διεθνής διαγωνισμός, αλλά πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής κ. Κασιμάτης. «Είναι το όργανο με το οποίο αυτοκτονεί το Ελληνικό Δημόσιο, αποτελεί το μέσον για την κατάλυση της εθνικής κυριαρχίας και του κράτους», δήλωσε και ο Γιώργος Χριστοφορίδης από το Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και προσέθεσε ότι «με τον θεσμό του ΕΣΧΑΔΑ ανατράπηκε πλήρως η πολεοδομική νομοθεσία στο όνομα των επενδύσεων».
Εκτροφείο διαφθοράς και διαπλοκής
Η Ελένη Πορτάλιου, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Πολιτών, συνόψισε τους λόγους για τους οποίους είναι επιβεβλημένη η κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ. Μεταξύ άλλων: Η λειτουργία του προσβάλλει τις διεθνείς συμβάσεις και τις συνταγματικές διατάξεις που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι εκποιήσεις διενεργούνται κατά παράβαση της κείμενης εθνικής νομοθεσίας, αλλά και η εκμετάλλευση των εκποιούμενων ακινήτων γίνεται με όρους ειδικών καθεστώτων εξαίρεσης. Το τίμημα των ακινήτων στις εν εξελίξει εκποιήσεις από το ΤΑΙΠΕΔ ή αυτές που ήδη προχώρησαν, είναι εξευτελιστικό, π.χ. η εκποίηση των 28 ακινήτων του Δημοσίου και του ΟΠΑΠ, καθώς και η ελεγχόμενη από το δικαστήριο -για απιστία σε βαθμό κακουργήματος ως προς το τίμημα- διαδικασία εκποίησης του Ελληνικού. Στο ΤΑΙΠΕΔ περιέρχονται ακίνητα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τους θεμελιώδεις δημόσιους σκοπούς της εθνικής κυριαρχίας και της βιώσιμης ανάπτυξης (άμυνα, ασφάλεια, ουσιώδη στοιχεία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, βασικές ενεργειακές και συγκοινωνιακές υποδομές κ.λπ.) ή εξυπηρετούν δημόσιους σκοπούς και την αναγκαία υποδομή για την παροχή δημόσιων υπηρεσιών (νοσοκομεία, σχολεία, δημόσια κτίρια κ.λπ.).
Εκ μέρους του Δικτύου Φίλοι της Φύσης, ο Κώστας Φωτεινάκης ανέφερε ότι «το ΤΑΙΠΕΔ έχει χαρακτηριστεί εκτροφείο διαφθοράς και διαπλοκής που επιχειρεί το μεγαλύτερο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας που έχει δει η Ευρώπη από την εποχή της Ανατολικής Γερμανίας. Αυτό το εκτροφείο διαφθοράς δεν εκσυγχρονίζεται, δεν βελτιώνεται, δεν δημοκρατικοποιείται, δεν μεταρρυθμίζεται – καταργείται με νόμο, όπως και επιβλήθηκε».
1,3 τρισ. ευρώ!
Αίσθηση προκάλεσε και η αποκαλυπτική έκθεση ενός δικηγόρου που δραστηριοποιείται για τη διάσωση του Ελληνικού, ότι «στην πράξη το ΤΑΙΠΕΔ διαχειρίζεται δημόσια φιλέτα συνολικού ύψους 1,3 τρισ. ευρώ!»… Στο ΤΑΙΠΕΔ έχουν, μέχρι στιγμής, περιέλθει πάσης φύσεως περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου, ακόμα δηλαδή και εκείνα τα οποία δεν αποτελούν ιδιωτική του περιουσία, αλλά εξυπηρετούν θεμελιώδεις και πάγιους δημόσιους σκοπούς: παραλίες-αιγιαλοί, υγρότοποι-υγροβιότοποι, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα, ιδίως σε νησιά και παραλιακές περιοχές, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, φυσικό αέριο (ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ κ.λπ.), λιμάνια (Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηρακλείου και πλήθος άλλων), εθνικές οδοί (Εγνατία, τμήματα Εθνικής οδού κ.λπ.), αεροδρόμια («Ελευθέριος Βενιζέλος» και πλήθος περιφερειακών αεροδρομίων), στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αμυντική βιομηχανία (ΕΑΣ, ΕΛΒΟ), πετρέλαια (ΕΛΠΕ), ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), σιδηρόδρομοι (ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.λπ.), χιλιάδες ακίνητα εσωτερικού και δεκάδες ακίνητα εξωτερικού, πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά, Αστέρας Βουλιαγμένης, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, πλήθος ιαματικών πηγών, Ξενία, ακίνητα στην Πλάκα κ.ά., κερδοφόρες επιχειρήσεις όπως ο ΟΠΑΠ κ.λπ.
Ο Ζοζέ Σαραμάγκου για τις ιδιωτικοποιήσεις
Ένα μικρό κείμενο του νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου Περί ιδιωτικοποιήσεων (1998) τα… λέει όλα:
«Aς ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, ας ιδιωτικοποιηθεί η θάλασσα και ο ουρανός, ας ιδιωτικοποιηθεί το νερό και ο αέρας, ας ιδιωτικοποιηθεί η Δικαιοσύνη και ο Νόμος, ας ιδιωτικοποιηθεί και το περαστικό σύννεφο, ας ιδιωτικοποιηθεί το όνειρο, ειδικά στην περίπτωση που γίνεται την ημέρα και με τα μάτια ανοιχτά. Και σαν κορωνίδα όλων των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιωτικοποιήστε τα Κράτη, παραδώστε επιτέλους την εκμετάλλευση υμών των ιδίων σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα με διεθνή διαγωνισμό. Διότι εκεί ακριβώς βρίσκεται η σωτηρία του κόσμου… Και μιας και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την πουτάνα τη μάνα που σας γέννησε».
Το κείμενο ανέγνωσε στη συνέντευξη Τύπου φορεών που ζητούν την κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, ο Κ. Φωτεινάκης εκ μέρους του Δικτύου Φίλοι της Φύσης.
Συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες για το ξεπούλημα στην Ελαφόνησο
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Επιστημόνων της Ελαφονήσου εξέδωσε ανακοίνωση διαμαρτυρίας για την αρπαγή του σπάνιου φυσικού πλούτου της Ελαφονήσου από το ΤΑΙΠΕΔ και τη συγκυβέρνηση. Όπως αναφέρουν, το Νοέμβριο του 2013 η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων μεταβίβασε χωρίς αντάλλαγμα στο ΤΑΙΠΕΔ πλήθος ακινήτων κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου. Ανάμεσά τους, όλη την έκταση του Σίμου-Σαρακήνικου Ελαφονήσου, της ομορφότερης παραλίας της Μεσογείου. Οι υπεύθυνοι του ΤΑΙΠΕΔ προτείνουν στους υποψήφιους επενδυτές να αξιοποιήσουν μια περιοχή υψηλής περιβαλλοντικής αξίας, μοναδικού φυσικού πλούτου, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, που είναι χαρακτηρισμένη ως Τόπος Κοινοτικής Σημασίας του δικτύου NATURA 2000 (GR2540002), ανεγείροντας… εξοχικές κατοικίες και ξενοδοχεία! Πού; Μα μέσα στο μοναδικό κεδρόδασος και τους αμμόλοφους του Σίμου και του Σαρακήνικου!
Ακολούθησε βομβαρδισμός δημοσιευμάτων και διαμαρτυριών, οι φορείς, οι σύλλογοι και οι φίλοι της Ελαφονήσου ξεκίνησαν ανένδοτο αγώνα. Έγινε σάλος στα ΜΜΕ και τα γαλλικά, γερμανικά κ.ά. κανάλια (πλην των γνωστών ελληνικών) κάλυψαν τη διαμαρτυρία. Το ΤΑΙΠΕΔ αναδιπλώθηκε, αναζητώντας προφανώς τον κατάλληλο χρόνο για να εκπληρώσει το θεάρεστο έργο του!
Παράλληλα, όμως, ενισχύθηκε η… αδιαφορία του κράτους για τα χρόνια προβλήματα της τοπικής κοινωνίας. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, «δεν υπάρχει ούτε ένα νησί στην Ελλάδα με τις προδιαγραφές της Ελαφονήσου που να διαθέτει αυτή την άθλια υποδομή. Η Ελαφόνησος έχει μόνιμο πληθυσμό 1.169 κατοίκους και η υψηλή επισκεψιμότητά της ξεπερνά σε ετήσια βάση ολόκληρο τον πληθυσμό της Δυτικής Μακεδονίας ή των Ιονίων Νήσων».
Οι επιστήμονες καλούν όλα τα κόμματα να μην προχωρήσουν στη σπίλωση και στην κατακρεούργηση του Σπάνιου Ευρωπαϊκού Μνημείου Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος και να δεσμευτούν για την άμεση διαγραφή της Ελαφονήσου από το χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και για τη μη εκποίηση των ελληνικών παραλιών.