► «Διώξαμε την κομμουνιστική Κίνα από τον Παναμά και ανακτήσαμε τη Διώρυγα» πανηγυρίζει ο Χέγκσεθ, ενώ ο Τραμπ δήλωσε πως «μετακινήσαμε ήδη εκεί αμερικανικά στρατεύματα». Η κυβέρνηση του Παναμά από την πλευρά της νιώθει άβολα, καθότι οι Παναμέζοι δεν φημίζονται και για τη συμπάθειά τους προς τις ΗΠΑ… Οπότε δηλώνει ότι δεν θα αποδεχθεί «μόνιμες στρατιωτικές βάσεις». Πλωτές ίσως;

► Όταν το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών καταφεύγει σε παλιά κινηματογραφικά στιγμιότυπα με τον Μάο να δηλώνει «δεν θα υποκύψουμε ποτέ», σημαίνει ότι η σούπα έπηξε υπεράνω του δέοντος. Τουτέστιν, για να σφίξουν τα δόντια οι Κινέζοι και να αντέξουν την πίεση μάλλον χρειάζονται κάτι πιο στιβαρό από τη Σκέψη Σι Τζινπίνγκ και τους χίλιους τόσους δισεκατομμυριούχους-μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος…

► Η σύγκρουση μεταξύ δύο αντιδραστικών στρατιωτικών φραξιών στο Σουδάν έχει προκαλέσει δεκάδες χιλιάδες θανάτους μεταξύ των αμάχων, και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια από τα σπίτια τους. Ο πόλεμος αυτός έπνιξε και τη λαϊκή εξέγερση για δημοκρατία, στην οποία έπαιζαν βασικό ρόλο οι Σουδανέζοι κομμουνιστές. Τώρα οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία «ενθαρρύνουν» τους αντιμαχόμενους να διαπραγματευθούν, ώστε να μην επωφεληθούν «εχθρικές δυνάμεις» από τη μεταξύ τους σύρραξη…

► Από την πλευρά του το Σουδανέζικο Κ.Κ. επισημαίνει ότι οι αντιμαχόμενες ένοπλες φράξιες είναι εξίσου υπεύθυνες για τις αιματοβαμμένες στρατιωτικές χούντες του παρελθόντος, και καλεί σε «ευρύ λαϊκό μέτωπο που θα υπερασπιστεί την ενότητα του έθνους και θα στείλει τον τακτικό στρατό και τις Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης πίσω στους στρατώνες». Ταυτόχρονα επικροτεί τη δράση των χιλιάδων Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης, που αποτελούν «κληρονομιά» της δημοκρατικής εξέγερσης του 2019, και εν μέσω του συνεχιζόμενου βάρβαρου πολέμου καλύπτουν το κενό του κράτους προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες, φάρμακα και τρόφιμα στους αμάχους…

► Υπό λαϊκή πίεση, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Νότιας Κορέας ενέκρινε επιτέλους την καθαίρεση του διεφθαρμένου φιλοαμερικάνου Γιουν Σοκ-γιολ από το προεδρικό αξίωμα, μήνες μετά την απόπειρα του τελευταίου να επιβάλει στρατιωτικό νόμο. Πρόκειται για σημαντική επιτυχία του μαζικού δημοκρατικού κινήματος, που όμως σκιάζεται από την ανασυγκρότηση της νοτιοκορεάτικης ακροδεξιάς – στην οποία πρωτοστατούν οι φανατικοί ευαγγελιστές ιεροκήρυκες, που χρηματοδοτούνται από δισεκατομμυριούχους με έδρα τη Νότια Κορέα αλλά και τις ΗΠΑ.

► Στα θετικά της υπόθεσης καταγράφεται η εκ νέου μαζικοποίηση της ανεξάρτητης εργατικής συνομοσπονδίας KCTU, που είχε δεχτεί άγρια καταστολή επί της προεδρίας του Γιουν Σοκ-γιολ. Τώρα, μετά τη μαχητική συμμετοχή της στις λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στην απόπειρα πραξικοπήματος, βιώνει την «εισβολή» στις τάξεις της εκατοντάδων χιλιάδων ριζοσπαστικοποιημένων εργαζόμενων νεαρής ηλικίας.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!