Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της θριαμβολογούν για την πορεία της οικονομίας. Έχουν το θράσος να λένε ότι αυτά που αναφέρουν βασίζονται στους αριθμούς! Μόνο που η λαθροχειρία γίνεται ακριβώς στο πως «χρησιμοποιούνται» οι αριθμοί. Ανάπτυξη / αύξηση της παραγωγής υπάρχει αλλά αυτή δεν αφορά τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία που κάθε χρόνο γίνεται όλο και φτωχότερη. Αφορά μόνο τους ολίγους και όσους κινούνται γύρω τους. Μετά από 15 χρόνια μνημονίων, στο ελληνικό μοντέλο, στο 1/3 που ζει στην απόλυτη φτώχεια προστίθεται σταδιακά (χρόνο με το χρόνο) ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα του 1/3 που στο παρελθόν είχε ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης. Φυσικά το 1/3 της ανώτερης οικονομικής θέσης συνεχίζει να αυξάνει το μερίδιό του στον παραγόμενο πλούτο σε βάρος των υπολοίπων 2/3.
Το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής για το πως βλέπει τα πράγματα καταγράφεται από τον Υπουργό Οικονομικών & Εθνικής Οικονομίας κ. Χατζηδάκη: «Σουηδία δεν γίναμε. Αλλά η Ελλάδα ανεβαίνει!». Ο κ. Υπουργός δεν κάνει την ποιοτική αποσαφήνιση «ποια Ελλάδα ανεβαίνει»; Γιατί όλοι δεν ανήκουμε στην ίδια Ελλάδα, όπως την εννοεί η κυβέρνηση με την πολιτική της.
Όπως έχουμε αναλύσει και τεκμηριώσει σε προηγούμενα άρθρα στην περίοδο διακυβέρνησης Μητσοτάκη το πραγματικό εισόδημα για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού έχει μειωθεί. Αυτό άλλωστε το τεκμηριώνει και η Eurostat, που φυσικά δεν στηρίζει κάποια αντικυβερνητική άποψη.
Ενδεικτικά για την κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων:
Εργαζόμενοι Ιδιωτικού Τομέα: Η μέση αμοιβή για 2.741.922 μισθωτούς και εργάτες είναι 1.128,97 μεικτά (στοιχεία Απριλίου 2024 από e-ΕΦΚΑ). Επιπλέον πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι α) 661.440 από αυτούς απασχολούνται με μερική απασχόληση και έχουν μέσο μισθό 505,70 ευρώ, β) ένα μέρος από τους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης (30%) αμείβεται με κατά 50% υψηλότερες του μέσου όρου αποδοχές οπότε ο μέσος μισθός ανά εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης κινείται λίγο παραπάνω από τα 1.000 ευρώ, στην ακρίβεια είναι στα 1.040 όταν ο κατώτατος μισθό είναι στα 860 ευρώ.
Εργαζόμενοι στο Δημόσιο Τομέα: Σε αντίστοιχα με τον ιδιωτικό τομέα κινείται ο μέσος μισθός στο δημόσιο τομέα (αφορά πλέον των 700.000 εργαζόμενων) με τις διαφορές ότι εδώ όλοι είναι πλήρους απασχόλησης αλλά οι μισθοί είναι επί 12 μήνες ενώ στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζουν να ισχύουν τα δώρα εορτών και το επίδομα άδειας. Αν λάβουμε υπόψη ότι κάποιοι είναι υψηλότερα αμειβόμενοι λόγω θέσης ο μέσος μισθός για τους υπόλοιπους κινείται στα 1.050-1.100 ευρώ και αφορά πάνω από 500.000 εργαζόμενους.
Συνταξιούχοι: Σε ένα σύνολο συντάξεων 2.500.025 οι 1.428.918 (57,2%) λαμβάνουν σύνταξη έως 1.000 ευρώ μεικτά δηλαδή 940 € μετά την εισφορά υπέρ υγείας (στοιχεία Νοεμβρίου 2024, από Υπουργείο Εργασίας – ΗΔΙΚΑ).
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Επί συνόλου 1.417.911 το 74,6% είχαν δηλώσει για το 2024 την τελευταία κατηγορία όσον αφορά την ασφαλιστική τους βαθμίδα. Συνολικά το 96,7% βρίσκεται στις τρεις τελευταίες βαθμίδες που οδηγούν σε σύνταξη σημαντικά κάτω από τα 1.000 ευρώ μηνιαία. Αυτά καταγράφουν την πραγματική οικονομική τους κατάσταση.
Αγρότες: Ανάλογα συμβαίνουν και εδώ. Επί συνόλου 419.915 το 95,2% (399.935 ασφαλισμένοι) επέλεξαν την κατώτερη βαθμίδα.
Αυτά είναι τα νούμερα και τα αποτελέσματα της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη όσον αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία του ενεργού πληθυσμού συν τους απόμαχους της εργασίας. Ουσιαστικά περίπου τα 2/3 του πληθυσμού, όπως προαναφέραμε, κινούνται σε επίπεδο φτώχειας ή στο φόβο της φτώχειας αν τους συμβεί κάτι. Αυτά είναι τα πραγματικά νούμερα και ας τα αμφισβητήσει ο κ. Γεωργιάδης που έβγαλε τη θεωρία ότι «αισθανόμαστε φτωχοί» χωρίς να είμαστε, λες και το θέμα της φτώχειας είναι ψυχολογικό!
Ποιοι κερδίζουν
Όταν αυξάνεται το παραγόμενο στη χώρα προϊόν, όταν υπάρχουν και οι καθαρές εισροές από την Ε.Ε. μπαίνει το ερώτημα που πηγαίνουν αυτά τα χρήματα. Η απάντηση είναι απλή και γνωστή. Σε αυτούς που υπηρετεί η παρούσα κυβέρνηση και όλο το κυβερνητικού προσανατολισμού πολιτικό σύστημα. Στον ιδιωτικό τομέα με έμφαση στην οικονομική ελίτ.
Για το 2024 τα καθαρά κέρδη των τραπεζών θα είναι 4,5 δισ. ευρώ τελείως αφορολόγητα. Από αυτά τα μισά θα μοιραστούν στους μετόχους με φόρο μόλις 5%!
Γενικά οι επιχειρήσεις συνέχισαν την αύξηση της κερδοφορίας τους και το 2023. Αν αφαιρεθούν τα στοιχεία των εταιρειών πετρελαιοβιομηχανίας, εμπορίου καυσίμων και ενέργειας καθώς υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στην κερδοφορία τους τα έτη 2022 και 2023 λόγω των διεθνών εξελίξεων, το σύνολο των λοιπών επιχειρήσεων το 2023 κατέγραψαν αύξηση στον κύκλο εργασιών κατά 7,6% και 5,8% στα καθαρά κέρδη. Η ενίσχυση των οικονομικών μεγεθών των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι συνεχίστηκε και το 2024 αλλά με μικρότερους ρυθμούς.
Αν δούμε τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις εκεί τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά συγκριτικά με το σύνολο των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP, «Τα συνολικά κέρδη προ φόρου για τις 500 ήταν 17,5 δισ. ευρώ το 2023, καλύπτοντας το 80,0% των αντίστοιχων κερδών (τελικό καθαρό αποτέλεσμα) που προέρχονται από το σύνολο των 30.296 εταιρειών με διαθέσιμους ισολογισμούς.»
Την ίδια στιγμή οι μεγάλες επιχειρήσεις ευνοούνται και από μια σειρά μέτρα που λαμβάνει καθημερινά η κυβέρνηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη μείωση της εισφοράς κατά 1% για την κοινωνική ασφάλιση, από 0,5% για εργαζόμενο και εργοδότη. Αυτή η μείωση αντιπροσωπεύει 440 εκατ. ευρώ ετησίως. Τα 220 θα μοιραστούν αναλογικά σε 2.741.922 μισθωτούς ανάλογα με το μισθό τους που έχει σαν συνέπεια μια μηνιαία αύξηση στις καλύτερες περιπτώσεις της τάξης των 10 ευρώ. Όμως για τις επιχειρήσεις με τους χιλιάδες εργαζόμενους τα άλλα 220 εκατ. είναι ένα πολύ σημαντικό έσοδο, ουσιαστικά κέρδος. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι από το 2019, που ξεκίνησε αυτή η διαδικασία έχουμε ήδη μειώσεις συνολικά 3,03% για τους εργοδότες και 2,36% για τους εργαζόμενους, σημαίνει ότι σωρρευτικά κατ΄έτος το bonus των επιχειρήσεων φτάνει για το 2025 τα 1,3 δισ. ευρώ (!) στο όνομα της μείωσης του εργασιακού κόστους.
Αλλά και στον τομέα των δημόσιων δαπανών τα πράγματα κινούνται με ανάλογο τρόπο υπέρ των επιχειρήσεων. Οι δημόσιες συμβάσεις, με τον τρόπο που τις διαχειρίζεται η κυβέρνηση, καταλήγουν πάντοτε, πολλές φορές χωρίς διαγωνισμούς, στους εκάστοτε εκλεκτούς της. Ακολουθεί ο τρόπος που τιμολογούνται που οδηγούν σε πολλαπλάσια από την αρχικά προβλεπόμενη δαπάνη. Σε αυτό το πλαίσιο το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ύψους 14 δισ. ευρώ το 2025 δεν θα πάει για την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, όπως καταγράφονται καθημερινά σε όλους τους τομείς. Ειδικά στην παρούσα περίοδο στο όνομα της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης συγκεκριμένοι όμιλοι έχουν στήσει πάρτι γύρω από τα σχετικά έργα αλλά και τις επιδοτήσεις / επιχορηγήσεις κράτους και Ε.Ε. Συνεπώς και αυτά τα χρήματα είναι μια ενίσχυση έμμεσα ή ακόμα και άμεσα του επιχειρηματικού κεφαλαίου.
Το σύνολο της πολιτικής της κυβέρνησης Ν.Δ.-Μητσοτάκη υπηρετεί τις ανάγκες και τα συμφέροντα του επιχειρηματικού τομέα και ιδιαίτερα του μεγάλου κεφαλαίου που διαπλέκεται, όπως προκύπτει από τα εκάστοτε δημοσιοποιούμενα στοιχεία, με την «οικογένεια». Ενδεικτικό στοιχείο της πολιτικής αυτής, που ενισχύσει τα επιχειρηματικά κέρδη σε βάρος του λαού, είναι η αύξηση της συμμετοχής των κερδών στο ΑΕΠ. Μόνο το 2022, σύμφωνα με τον οργανισμό Greece in Figures, οι μισθοί στην Ελλάδα μείωσαν τη συμμετοχή τους κατά 2,1 εκατοστιαίες μονάδες στο ΑΕΠ ενώ αντίθετα τα κέρδη την αύξησαν κατά 1,8 μονάδες. Σύμφωνα με συγκρίσιμους υπολογισμούς του Οργανισμού, τα κέρδη στην Ε.Ε. στο διάστημα 2019-2023 αυξήθηκαν κατά 33% έναντι 30% των μισθών ενώ στην Ελλάδα τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 35% έναντι μόλις 14%.