«Η πολιτική εκμετάλλευση οδήγησε σε λογικές σκανδαλωδών διευκολύνσεων για τις αθλητικές εταιρίες»
Τα δεινά που έχει προκαλέσει η εμπορευματοποίηση στο χώρο του αθλητισμού διεθνώς, όλοι πλέον τα έχουν αντιληφθεί. Και ειδικά το ποδόσφαιρο εξελίχθηκε σε μια μπίζνα. Ο φίλαθλος από ενεργό μέλος των σωματείων άρχισε να μετατρέπεται σε… πελάτη!
Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να χτυπήσει κατευθείαν στη ρίζα του… κακού. Η πρόταση (κατατέθηκε από τους Τάσο Κουράκη, Παναγιώτα Δριτσέλη) σχετικά με το ποδόσφαιρο αποτελεί πραγματικά μια τομή, αφού δίνει τη δυνατότητα στα σωματεία να διατηρούν την ερασιτεχνική ταυτότητά τους και να μην γίνονται υποχρεωτικά Α.Ε. στις κορυφαίες κατηγορίες.
Το σκεπτικό στη σχετική τροπολογία αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η βίαιη εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου το 1979 με την ψήφιση του ν.879/79 αποτέλεσε αρνητική εξέλιξη για την ορθολογική ανάπτυξή του. Η πολιτεία δεν προώθησε πολιτικές σαφούς διαχωρισμού του ερασιτεχνικού αθλητισμού από τον επαγγελματικό αθλητισμό. Με τη μεταγενέστερη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τον επαγγελματικό αθλητισμό (ν.2725/1999, ν.3057/2002, ν.3259/2004, ν.3372/2005 κλπ) εκτός του ποδοσφαίρου, συμπαρασύρθηκε και το υπόλοιπο αθλητικό οικοδόμημα και κυρίως τα ομαδικά αθλήματα, μπάσκετ, βόλεϊ κ.λπ., σε μια κατεύθυνση άκρατης εμπορευματοποίησης και εκμετάλλευσης από κερδοσκοπικά συμφέροντα, αλλοιώνοντας τα βασικά του κοινωνικά χαρακτηριστικά.
Το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, η μη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών και η ατιμωρησία επέτρεψαν την δημιουργία ακραίων παράνομων καταστάσεων, αδιαφάνειας και ηθικής κρίσης στον αθλητισμό.
Από την άλλη πλευρά, η πολιτική εκμετάλλευση οδήγησε σε λογικές σκανδαλωδών διευκολύνσεων για τις αθλητικές εταιρίες ή χάρισμα χρεών ακόμα και σε εκείνες τις Α.Ε. που δεν τηρούσαν τις στοιχειώδεις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Όλη αυτή η κατάσταση οδήγησε τα ερασιτεχνικά σωματεία που, μεταξύ άλλων, υποχρεώνονται με την απειλή του υποβιβασμού να ιδρύσουν Α.Ε., στην απαξίωση και ιδιοτελή εκμετάλλευση από τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ, ΚΑΕ και ΤΑΠ, οι οποίοι με διάφορους νόμιμους ή παράνομους τρόπους κερδοσκοπούν εις βάρος τους.
Κι ενώ οι ίδιοι μεγαλομέτοχοι ευημερούν, οι μεν ΠΑΕ και ΚΑΕ βρίσκονται μονίμως με υπέρογκα χρέη, εγείροντας προς τη πολιτεία απαιτήσεις για οικονομικές διευκολύνσεις, τα δε σωματεία βρίσκονται κι αυτά προ της οικονομικής χρεοκοπίας.
Ταυτόχρονα, η θέσπιση και εξέλιξη του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μέχρι σήμερα, οδήγησε στην αποξένωση των μελών των σωματείων και των φιλάθλων από τις ομάδες, αλλοίωσε βασικά χαρακτηριστικά του αθλητισμού και μετέτρεψε τους φιλάθλους σε πελάτες που καταβάλλουν το τίμημα παροχής της υπηρεσίας που προσφέρουν οι ΠΑΕ».