Αρχική κοινωνία αθλητισμός Οι κωλοτούμπες και στον αθλητισμό

Οι κωλοτούμπες και στον αθλητισμό

Τι έλεγε και τι έκανε τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ για τους «ημέτερους» που λυμαίνονται το ποδόσφαιρο

Στιγμιότυπο με την επίσημη μπάλα της διοργάνωσης, κατά τη διάρκεια του αγώνα ΟΣΦΠ-ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ για την 13η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ στο Γήπεδο "Γ.Καραϊσκάκης", το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ Π.

του Νίκου Μάλλιαρη*

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτού ο ελληνικός λαός του εμπιστευθεί τη διακυβέρνηση της χώρας, είχε καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις για τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο. Τι υπόσχονταν μεταξύ άλλων;

1 Ότι δεν επιθυμεί και δεν θα επιδιώξει την αναπαλαίωση του πελατειακού καθεστώτος στο ποδόσφαιρο.

Τι έπραξε: Εργάστηκε όχι για να ξηλώσει αυτό το καθεστώς, αλλά για να του αλλάξει διεύθυνση. Είδε κανείς να αξιοποιεί η κυβέρνηση κάποιους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές με αυξημένο κυρός και ήθος; Να συνεργάζεται με τον ΠΣΑΠ; Να αξιοποιεί πρόσωπα και φορείς που διαθέτουν επιστημονική γνώση, εγνωσμένο κύρος, πάλεψαν για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου και αντιστάθηκαν στην ενσωμάτωση με τα συμφέροντα και τη διαπλοκή ανεξαρτήτως χρώματος; Να αξιοποιεί την συσσωρευμένη θετική και αρνητική εμπειρία προηγούμενων κυβερνήσεων, προκειμένου να θέσει το ποδόσφαιρο σε τροχιά ανάπτυξης;

2 Κατάργηση της υποχρέωσης των αθλητικών σωματείων Γ’ Εθνικής να μετατρέπονται σε ΠΑΕ για να συμμετάσχουν στα πρωταθλήματα Β’ και Α’ Εθνικής.

Τι έκανε προκειμένου να εφαρμόσει τη διακηρυγμένη θέση και να ανοίξει τα σωματεία στην κοινωνία (άμεση εγγραφή μελών, δικαίωμα εκλέγειν εκλέγεσθαι στα αθλούμενα μέλη στα 17 τους χρόνια, καθιέρωση απλής αναλογικής); Απολύτως τίποτα. Ειδικά στη Β’ Εθνική όπου τα μίνιμουμ έξοδα κάθε ομάδας ανέρχονται σε 400-500.000 ευρώ και με τα έσοδα να μην ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ, έφερε στις ομάδες με την πολιτική της, κυρίως ανθρώπους της νύχτας και του υποκόσμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς την καθαρότητα των αποτελεσμάτων. Πώς το ξεπέρασε αυτό η κυβέρνηση; Πετώντας επί της ουσίας τους εκατοντάδες φακέλους με ύποπτα παιχνίδια, που στέλνει ετησίως η UEFA, στον κάδο των αχρήστων.

3 Ένταξη του επαγγελματικού αθλητισμού στις οικονομικές ελεγκτικές αρχές και το υπουργείο Ανάπτυξης.

Όχι μόνο δεν το έπραξε αλλά διατήρησε την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού η οποία διορίζεται και συνεχίζει να λειτουργεί υπό τον ασφυκτικό έλεγχο του εκάστοτε υφυπουργού Αθλητισμού, προκειμένου να εκδίδει αποφάσεις οι οποίες πολλές φορές προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.

Επί Κοντινή π.χ. χαρακτηρίστηκε «διοικητικός ηγέτης» μεγάλης ΠΑΕ ο έχων μαύρο ποινικό μητρώο, που δεν του επιτρέπεται να έχει θεσμική θέση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, παρότι πρωταγωνιστεί σε αυτό. Παλιότερα είχαμε τον «επώνυμο φίλαθλο»,που διοικούσε εξωθεσμικά την ίδια ΠΑΕ και στη συνέχεια μια άλλη επαρχιακή ΠΑΕ.

4 Διαχειριστικός και οικονομικός έλεγχος των Εθνικών Αθλητικών Ομοσπονδιών και των ΠΑΕ, ΚΑΕ.

Για τις ΠΑΕ και ΚΑΕ, ως αντιπολίτευση ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθετε στη Βουλή ερωτήσεις, επερωτήσεις και εξέδιδε ανακοινώσεις καταγγέλλοντας την τότε κυβέρνηση, ότι δεν ελέγχει τις υπερχρεωμένες ΠΑΕ και ΚΑΕ προστατεύοντας τους μεγαλοπαράγοντες. Ο λαλίστατος πρώην υφυπουργός Αθλητισμού Στ. Κοντονής στις 10/8/2015 δήλωνε ότι, τα οικονομικά των ΠΑΕ-ΚΑΕ θα «περάσουν από κόσκινο».

Δεν γνωρίζουμε το οικονομικό χρέος αναλυτικά και συνολικά των ΠΑΕ-ΚΑΕ σε εφορια, ΙΚΑ και τρίτους. Αλλά μάθαμε ότι με κυβερνητική εντολή, η ανεξάρτητη κρατική Τηλεόραση, επιχορήγησε με 22 εκατομμύρια ευρώ τις διαχρονικά υπερχρεωμένες κρατικοδίαιτες και με πλαστές φορολογικές ενημερότητες λειτουργούσες ΠΑΕ. Και επιπλέον μείωσαν τον φόρο επί των επαγγελματικών συμβολαίων από 42 σε 30%. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει την κατασκευή των γηπέδων τους

Επίσης στις10/10/15 ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στη Βουλή δήλωνε ότι, ολοκληρώνονται οι οικονομικοί έλεγχοι στο ποδόσφαιρο και γενικότερα στον αθλητισμό.

Τελικώς δεν γνωρίζουμε το οικονομικό χρέος αναλυτικά και συνολικά των ΠΑΕ-ΚΑΕ σε εφορια, ΙΚΑ και τρίτους. Αλλά μάθαμε ότι με κυβερνητική εντολή, η ανεξάρτητη κρατική Τηλεόραση, επιχορήγησε με 22 εκατομμύρια ευρώ τις διαχρονικά υπερχρεωμένες κρατικοδίαιτες και με πλαστές φορολογικές ενημερότητες λειτουργούσες ΠΑΕ.

Και επιπλέον μείωσαν τον φόρο επί των επαγγελματικών συμβολαίων από 42 σε 30%. Και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει την κατασκευή των γηπέδων τους.

Στο προεκλογικό του πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι θα κατέθετε ολοκληρωμένο νομοσχέδιο, που θα αντικαθιστούσε τους νόμους περί Αθλητισμού.

Στην πράξη όμως ψήφισε ένα νομοσχέδιο με λίγα άρθρα, για την αντιμετώπιση των βιαιοτήτων στα γήπεδα, τον Μάιο του 2015 και κατά διαστήματα καταθέτει και ψηφίζει τροπολογίες, με τις οποίες καλύπτει παραλήψεις και παρανομίες των υπουργών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το μόνο κόμμα που τσαλαπατάει το προεκλογικό του πρόγραμμα, προκειμένου να υπηρετήσει συμφέροντα ημετέρων.

Ψάξτε να βρείτε αν η αντιπολίτευση έβγαλε τα τελευταία τρία χρόνια μία ανακοίνωση για τα κακώς κείμενα του ποδοσφαίρου. Από την ημέρα που οι λεγόμενοι ισχυροί του ποδοσφαίρου απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο επί των ΜΜΕ, φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη. Ο όποιος κυβερνητικός ή αντιπολιτευτικός αγώνας διεξάγεται για την υπεράσπιση των συμφερόντων των φίλων τους, μέσω των οποίων εξασφαλίζουν τον έλεγχο της προπαγάνδας και τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης.

Στο δια ταύτα

Η άνοιξη μπορεί να προέλθει μόνο από ανθρώπους που αγάπησαν και υπηρέτησαν πιστά το ποδόσφαιρο, το ήθος και η ανεξαρτησία των οποίων από παράγκες και παράκεντρα, δεν θα αμφισβητείται. Στελέχη άξια να υπηρετήσουν ένα αναπτυξιακό, καθαρό και ποιοτικό ποδόσφαιρο, υπάρχουν διάσπαρτα σε όλα τα κόμματα, αλλά και εκτός κομμάτων και κυρίως εντός του ποδοσφαίρου και σε όλες τις ομάδες. Η οικονομική κρίση και κυρίως η απουσία ενός φορέα ιδεών και αρχών, δεν επιτρέπει σε πολλούς από αυτούς να εκφραστούν δημόσια.

Με δεδομένο ότι μια παρέα αληθινών φίλων του ποδοσφαίρου και φανατικά εχθρών του παρασκηνίου και της διαφθοράς, δύσκολα μπορούν να διεκδικήσουν την ΕΠΟ επειδή το παιχνίδι παίζεται πλέον με χρήμα και πολιτική δύναμη, δεν σημαίνει ότι είμαστε αναγκασμένοι να σιωπούμε και να αποδεχόμαστε μοιρολατρικά τα τετελεσμένα.

Ας ιδρύσουμε έναν σύλλογο. Τον Σύλλογο Φίλων του Καλού και Καθαρού Ποδοσφαίρου. Ή και το Ινστιτούτο Διεθνούς και Ελληνικού Αθλητικού Δικαίου (ΙΔΕΑΔ), πέρα από τον επιστημονικό του χαρακτήρα, μπορεί να λειτουργήσει συσπειρωτικά, για τους αληθινούς φίλους του αθλήματος και κυρίως τους βετεράνους ποδοσφαιριστές, προπονητές, παράγοντες, δημοσιογράφους, οπαδούς, φιλάθλους, που εμφορούνται από τις αληθινές αξίες του ποδοσφαίρου.

Να συμβάλλουν όλοι στη δημόσια αντιπαράθεση από θέσεις αρχών, με όσους εκμεταλλεύονται σήμερα το άθλημα προς ίδιον όφελος και σε βάρος της κοινωνίας.

*Ο Νίκος Μάλλιαρης είναι παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, πρώην μέλος της επιτροπής αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ, εκ των ιδρυτικών μελών του ΠΣΑΠ στον οποίο διετέλεσε και γενικός γραμματέας, ενώ είναι και ενεργό μέλος του συλλόγου της Μπαρτσελόνα (Barcelona F.C.).

Σχόλια

Exit mobile version