Ειδικά τη στιγμή που το έργο προωθείται από τους ίδιους ακριβώς ανθρώπους, που απολύουν εργαζόμενους, αφήνοντας τους ήδη υπάρχοντες βρεφονηπιακούς σταθμούς να υπολειτουργούν. Οι κάτοικοι φυσικά, δεν κάθισαν με σταυρωμένα τα χέρια. Αντιστάθηκαν και θα συνεχίσουν να αντιστέκονται.
«Η χτίζουμε εκεί, ή δεν χτίζουμε καθόλου!»
Η σημασία του Άλσους Μπαρουτάδικο, είναι πραγματικά μοναδική για την περιοχή, καθώς αποτελεί μια πραγματική όαση και απαραίτητη ανάσα οξυγόνου. Είναι το μοναδικό μέρος που μπορεί κάποιος να περπατήσει, χωρίς να συνοδεύεται από νέφη καυσαερίων. Η μοναδική τοποθεσία έχει αισθητική (και ιστορική) αξία. Πλήθος υψηλής και χαμηλής βλάστησης και ποικίλης πανίδας, ειδικά ορνιθοπανίδας, στην καρδιά της πόλης, καθιστά το Μπαρουτάδικο τον μόνο παράγοντα που καθιστά τη ζωή στο Αιγάλεω, σχετικά βιώσιμη.
Όμως αυτά δεν είναι αρκετά για τους ντόπιους και ξένους σωτήρες μας. Σαν να μην έφτανε η από χρόνια, σταδιακή κατακερμάτιση και αποψίλωση του άλσους, τώρα έρχεται και η «αξιοποίησή» του. Στη λίστα της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου που περιελάμβανε ακίνητα προς πώληση, ελέω μνημονίου, το Πυριτιδοποιείο φυσικά κατείχε περίοπτη θέση, για να εξαφανιστεί από τη λίστα αθόρυβα, λίγο αργότερα. Κανείς δεν πείστηκε φυσικά ότι το άλσος θα παραμείνει ελεύθερο και ωραίο. Η επίθεση αναμένονταν. Και ήρθε. Μέσω Βρυξελλών φυσικά!
Το ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί τη δημιουργία βρεφονηπιακού σταθμού, μέσα στο Μπαρουτάδικο! Πάνω ακριβώς σε χώρο (τον μοναδικό χώρο) που παίζουν μικρά παιδιά. Αλλά δεν πρόκειται για έναν τυχαίο παιδικό σταθμό. Θα αποτελεί τη Μέκκα των βρεφονηπιακών σταθμών της Δυτικής Αττικής.
Πώς αλλιώς να εξηγηθούν τα 670 τ.μ. του, το διπλό πάρκινγκ και το πολυώροφο ύψος του; Η δημοτική αρχή, σε συνεργασία με όλες τις υπόλοιπες, κόπτονται για τα νήπια λοιπόν. Οι ίδιοι άνθρωποι βέβαια, έχουν οδηγήσει τους ήδη υπάρχοντες σταθμούς είτε σε κλείσιμο είτε σε υπολειτουργία, καθώς οι απολύσεις στον δήμο δίνουν και παίρνουν, και οι εναπομείναντες εργαζόμενοι δεν πληρώνονται. Η «λογική» εξέλιξη των πραγμάτων, ήδη διαγράφεται. Αδυναμία λειτουργίας του, ιδιωτικοποίηση, τσιμεντοποίηση.
Πώς αλλιώς να εξηγηθεί η αταλάντευτη στάση της δημοτικής αρχής, που διαμηνύει ότι μόνο εκεί θα χτιστεί το κτίριο; Παρά τις αντιπροτάσεις των κατοίκων, ως προς τον τόπο που μπορεί να λάβει χώρα το «έργο», η απάντηση των εξουσιαστών, σταθερή: «Μόνο εκεί!». Αξίζει να σημειωθεί ότι στο συγκεκριμένο σημείο του Αιγάλεω, σε κοντινή απόσταση, υπάρχουν ήδη δύο σχολεία κλειστά, και τα τεράστια κτίριά τους έχουν περιπέσει σε αχρηστία. Και επίκειται το κλείσιμο και άλλων. Προστάτες της εκπαίδευσης κατά τα άλλα…
Η απάντηση των κατοίκων
Οι κάτοικοι απάντησαν και απαντούν δυναμικά. Την Πέμπτη, 8/3, στις 7 το πρωί, στην είσοδο του «Πατινάζ» –της περιοχής του Άλσους που θα καταστραφεί– συνάντησαν τις μπουλντόζες των εργολάβων. Η εικόνα, αντιπροσωπευτική του ειδικού καθεστώτος μέσα στο οποίο ζούμε. Ο εργολάβος, τα μηχανήματά του, μαζί με πληθώρα αστυνομικών και ασφαλιτών, σαν τα κοράκια να γυροφέρνουν τον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της πόλης μας. Αλλά οι δυναμική στάση των Αιγαλιωτών και των αλληλέγγυων τούς εμπόδισε. Το πιπεράτο στοιχείο της αναμέτρησης; Η απόπειρα του εργολάβου να φωτογραφίσει τους αγωνιζόμενους, η οποία αποτράπηκε. Διαμηνύουμε λοιπόν, και σε αυτόν, και στους πολιτικάντηδες, και στις Βρυξέλλες: Δεν χρειάζεται να απαθανατίσετε τα πρόσωπά μας, γιατί θα μας βρίσκετε συνεχώς μπροστά σας. Το Μπαρουτάδικο ανήκει στο λαό του Αιγάλεω (όπως έλεγε προ μηνών η ΠΑΣΟΚική δημοτική αρχή) και δεν πρέπει να πειραχθεί ούτε ένα δέντρο. Γιατί, πολύ απλά, στη σημερινή κατάσταση είναι ζήτημα επιβίωσης.