Αρχική κοινωνία Οι καταστροφές σε Καρδίτσα, Ιόνια νησιά και Ηλεία

Οι καταστροφές σε Καρδίτσα, Ιόνια νησιά και Ηλεία

Ο Ιανός και τα ακραία καιρικά φαινόμενα (που ακόμα δεν έχουν κοπάσει) άφησαν πίσω τους μεγάλες καταστροφές που η σιωπή των ΜΜΕ δεν μπόρεσε να συγκαλύψει. Παρά τα ρεπορτάζ, τις εικόνες κ.λπ., το μέγεθος των καταστροφών αποσιωπήθηκε και βεβαίως οι ευθύνες της κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη και του κρατικού μηχανισμού αποσιωπήθηκαν. Είναι ντροπή να υπάρχουν πέντε (5) νεκροί στις καταστροφές της Καρδίτσας και να περνά το γεγονός κάπως υποβαθμισμένα και «στα ψιλά». Ιδιαίτερα οι αποδοκιμασίες των κατοίκων προς τον Κ. Μητσοτάκη όταν θυμήθηκε να επισκεφθεί την πόλη, «πνίγηκαν» από τα ΜΜΕ και δεν έπαιξαν καθόλου οι σκηνές των διαμαρτυριών και οι βιαοπραγίες των αστυνομικών που φρουρούσαν τον πρωθυπουργό. Η πόλη πνίγηκε στο νερό και στην λάσπη και για μέρες είναι χωρίς ηλεκτρικό και καμία ουσιαστική βοήθεια.

Στην Κεφαλονιά πολλές περιοχές έχουν πάθει μεγάλες καταστροφές (π.χ. Άσσος) και προς τα εκεί, με πολύ αργούς ρυθμούς, κινείται η κρατική μηχανή. Στην Ηλεία έγιναν πολλές καταστροφές από ανεμοστρόβιλους σε καλλιέργειες και παραλίγο να σκοτωθεί μία γυναίκα σε κάμπινγκ από την πτώση ενός δένδρου.

Για μεν τη Δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο είχε γίνει πρόβλεψη του ερχομού του Μεσογειακού Κυκλώνα, αλλά είναι αμφίβολο ποια προετοιμασία υπήρξε και τι ειδικά μέτρα πάρθηκαν, ενώ για την περίπτωση της Καρδίτσας δεν υπήρχε προειδοποίηση και οι γνώμες διίστανται αν οι καταστροφές εκεί έχουν σχέση με τον Ιανό ή από άλλο ρεύμα κακοκαιρίας από τη Μαύρη Θάλασσα.

Άμα προσθέσουμε τις φυσικές καταστροφές, την έλλειψη στοιχειωδών αντιπλημμυρικών έργων και την αδρανοποίηση της πολιτικής προστασίας, στην όλη κατάσταση που βιώνουμε (πανδημία, οικονομική κρίση κ.λπ.) τότε θα δούμε καθαρά ότι η όποια λύση –απλά η επιβίωση και οι στοιχειώδεις πρώτες ανάγκες της κοινωνίας– περνά μέσα από μια ενεργοποίηση και κινητοποίηση.

Ν.Τ.

Σχόλια

Exit mobile version