Στην αρχή της χρονιάς επισημαίναμε ότι «το 2024 θα είναι το πιο εκλογικό έτος στη μεταπολεμική ιστορία, καθώς κάλπες θα στηθούν σε 76 χώρες του κόσμου»*. Στο σημερινό φύλλο προχωρούμε σε μια λεπτομερέστερη καταγραφή, στην οποία μπορεί να ανατρέχει κανείς για να παρακολουθεί τις εξελίξεις των μετώπων της κάλπης. Εννοείται ότι θα συνεχιστεί η πληροφόρηση και ανάλυση που ήδη πραγματοποιείται από τον Δρόμο ενόψει των πιο σημαντικών εκλογών – εκείνων δηλαδή που έχουν επιπτώσεις οι οποίες ξεπερνούν τα σύνορα κάθε χώρας, όπως αυτές στις ΗΠΑ, ή και άλλων που ενδεχομένως παρουσιάζουν ειδικό ενδιαφέρον.
Ιανουάριος
- 7/1, Μπαγκλαντές: Τις βουλευτικές εκλογές ξανακέρδισε η κεντροαριστερή «Ένωση του Λαού του Μπαγκλαντές», που κυβερνά από το 2009.
- 13/1, Ταϊβάν: Πρόεδρος εκλέχθηκε ο φιλοαμερικανός Λάι Τσινγκτέ με 40%, σημειώνοντας μεγάλες απώλειες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.
- 25/1, Νεπάλ: Οι εκλογές για τη μερική ανανέωση της βουλής ανέδειξαν πρώτη δύναμη το Μαοϊκό Κέντρο, με δεύτερο το Νεπαλέζικο Κογκρέσο και τρίτο το Ενοποιημένο Μ-Λ.
Φεβρουάριος
- 4/2, Ελ Σαλβαδόρ: Θριαμβευτικά επανεκλέχθηκε ο πρόεδρος Σαγίντ Μπουκέλε, αλλά με ελάχιστη προσέλευση στις κάλπες.
- 7/2, Αζερμπαϊτζάν: Χωρίς πραγματικό αντίπαλο, η επανεκλογή του «μόνιμου» προέδρου Χαϊντάρ Αλίεφ δεν προκάλεσε καμία έκπληξη.
- 8/2, Πακιστάν: Παρωδία εκλογών, με τον ανατραπέντα πρώην πρωθυπουργό Ίμραν Χαν στη φυλακή και το κόμμα του απαγορευμένο.
- 11/2 Φινλανδία: Β΄ γύρος των προεδρικών εκλογών με αντίπαλους δύο φιλοΝΑΤΟϊκούς, τον φιλελεύθερο Αλεξάντερ Στουμπ και τον πράσινο Πέκα Χααβίστο.
- 14/2, Ινδονησία: Κάλπες με επιδιαιτητή τον στρατό και βασικούς υποψήφιους προέδρους τρεις εν αποστρατεία στρατιωτικούς.
- 25/2, Λευκορωσία: Βουλευτικές εκλογές, αλλά με απαγορευμένα όλα τα μη φιλικά προς τον πρόεδρο Αλεξάντερ Λουκασένκο κόμματα.
Μάρτιος
- 1/3, Ιράν: Βουλευτικές εκλογές με αριθμό-ρεκόρ υποψηφίων (48.000), παρά την αποχή εμβληματικών «μεταρρυθμιστών».
- 8/3, Ιρλανδία: Δημοψήφισμα για μεταρρύθμιση άρθρων του Συντάγματος που περιόριζαν τα δικαιώματα των γυναικών.
- 10/3, Πορτογαλία: Πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με τους σοσιαλιστές και τους συντηρητικούς δημοσκοπικά ισόβαθμους.
- 15-17/3, Ρωσία: Παρά τον πόλεμο, ο Πούτιν είναι απόλυτο φαβορί στις προεδρικές εκλογές, με πιθανά μονοψήφια ποσοστά για τους 4 αντιπάλους του.
- 23/3, Σλοβακία: Ο κεντροαριστερός Πέτερ Πελεγκρίνι προηγείται του κεντροδεξιού Ιβάν Κόρτσοκ στις δημοσκοπήσεις για τις προεδρικές κάλπες.
Απρίλιος
- 10/4, Βόρεια και Νότια Κορέα: Ταυτόχρονες βουλευτικές εκλογές, με το αποτέλεσμα εκ των προτέρων γνωστό στον Βορρά, ενώ στον Νότο η κεντροαριστερά ευελπιστεί ότι θα επικρατήσει των συντηρητικών και θα επανέλθει στην εξουσία.
- 24/4, Σκόπια: Κάλπες για νέο πρόεδρο (λίγο αργότερα και για νέα βουλή) εν μέσω παρατεταμένης πολιτικής κρίσης, και με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων και γειτονικών χωρών.
Μάιος
- 12/5, Λιθουανία: Προεδρικές εκλογές και ταυτόχρονα δημοψήφισμα για να επιτραπεί η απόκτηση διπλής υπηκοότητας.
- 19/5, Δομινικανή Δημοκρατία: Κάλπες για πρόεδρο και βουλή, με βασικούς διεκδικητές τρεις θεωρούμενους κεντροαριστερούς.
Ιούνιος
- 2/6, Μεξικό: Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, με την Κλαούντια Σεϊνμπάουμ Πάρντο (υποστηριζόμενη από τον σημερινό «λαϊκιστή» πρόεδρο ΑΜΛΟ) να προηγείται, παρά τον συνασπισμό όλου του παραδοσιακού πολιτικού φάσματος σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο εναντίον της.
- 6-9/6, E.E.: Εκλογές για την ευρωβουλή σε όλα τα κράτη μέλη, όπου υποτίθεται ότι θα δοθεί η «μητέρα των μαχών» εναντίον της Ακροδεξιάς και των λοιπών λαϊκιστών, αλλά και της σταθερά αυξανόμενης αποχής.
- 9/6, Βέλγιο: Πολλαπλές κάλπες, με τους συντηρητικούς να κυριαρχούν στη Φλάνδρα και τους κεντροαριστερούς στη Βαλονία, ενώ το αριστερό ΡΤΒ (το μοναδικό ενιαίο «βελγικό» κόμμα) διεκδικεί διψήφιο ποσοστό.
Ιούλιος
- 15/7, Ρουάντα: Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στη σημαδεμένη από τη γενοκτονία χώρα, όπου ο Πολ Καγκάμε επιδιώκει με αξιώσεις τέταρτη θητεία.
Αύγουστος
- 11/8, Χώρα των Βάσκων: Οι βουλευτικές εκλογές εξελίσσονται σε μονομαχία για την πρώτη θέση μεταξύ του μετριοπαθούς εθνικιστικού PNV και του EH Bildu (Πατριωτική Αριστερά).
Σεπτέμβριος
- 1-22/9, Γερμανία: Κρίσιμες εκλογές σε τρία κρατίδια (Θουριγγία, Σαξονία και Βραδεμβούργο) καθώς η τρικομματική ομοσπονδιακή κυβέρνηση βιώνει βαθιά κρίση και το παλιό πολιτικό σύστημα απειλείται από τα «ακραία» κόμματα.
- 22/9, Κροατία: Την πρώτη θέση στις βουλευτικές εκλογές αναμένεται να αποσπάσει το κεντροδεξιό HDZ και τη δεύτερη το κεντροαριστερό SDP, ενώ το αριστερό «Μπορούμε» διεκδικεί την τρίτη θέση από δύο μικρότερα δεξιά κόμματα.
Οκτώβριος
- 9/10, Μοζαμβίκη: Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, με το ιστορικό μέτωπο FRELIMO να διατηρεί την απόλυτη κυριαρχία του επί του δεξιού και φιλοδυτικού RENAMO.
- 26/10, Γεωργία: Κάλπες για νέα Βουλή, με αμφίρροπη αντιπαράθεση μεταξύ «ρεαλιστών», που θέλουν φιλικές σχέσεις και με τη Ρωσία, και φανατικών φιλοδυτικών.
- 27/10, Ουρουγουάη: Το κεντροαριστερό Πλατύ Μέτωπο προσδοκά την επιστροφή του στη διακυβέρνηση.
Νοέμβριος
- 5/11, ΗΠΑ: Κάλπες κρίσιμες για όλο τον κόσμο, με διαφαινόμενους αυτή τη στιγμή αντιπάλους τον πρώην πρόεδρο Τραμπ και τον νυν πρόεδρο Μπάιντεν – και δημοσκοπικό προβάδισμα του πρώτου. Ταυτόχρονα θα γίνουν εκλογές για νέα Βουλή και για μερική ανανέωση της Γερουσίας.
- 24/11 Ρουμανία: Φαβορί για το προεδρικό αξίωμα δύο κεντροαριστεροί, οι ενώ κατρακυλά ο υποψήφιος της κυβερνώσας δεξιάς.
Δεκέμβριος
- 8/12, Αλγερία: Προεδρικές εκλογές, με άγνωστους ακόμα υποψήφιους.
- 15/12, Κροατία: Ο «φιλορώσος» νυν πρόεδρος Ζόραν Μιλάνοβιτς διεκδικεί και νέα θητεία.
Αναμετρήσεις χωρίς ακριβείς, ακόμα, ημερομηνίες
- Απρίλιος ή Μάιος, Ινδία: Οι βουλευτικές εκλογές στην πολυπληθέστερη πλέον χώρα του κόσμου θα διεξαχθούν υπό τη βαριά σκιά του ακροδεξιού ινδουιστή πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.
- Ιούλιος, Νότια Αφρική: Στις κάλπες για τη νέα βουλή το ιστορικό ANC θα διατηρήσει την πρωτιά, αν και η γενικευμένη δυσαρέσκεια ενισχύει τόσο την κεντροδεξιά αντιπολίτευση (DA) όσο και το «ακροαριστερό» EFF.
- Σεπτέμβριος, Αυστρία: Στις βουλευτικές εκλογές αναμένεται πρωτιά του ακροδεξιού FPÖ, με το συντηρητικό ÖVP (συγκυβερνά με τους Πράσινους) και το κεντροαριστερό SPÖ να κυνηγούν τη δεύτερη θέση.
- Σεπτέμβριος ή Οκτώβριος, Σρι Λάνκα: Στη χρεοκοπημένη και αιματοκυλισμένη νησιωτική χώρα, όπου τα παραδοσιακά κόμματα έχουν αποσαθρωθεί πλήρως, ίσως εκλεγεί πρόεδρος ο Ανούρα Ντισαναγιάκε, ηγέτης του μαοϊκής προέλευσης JVP.
- Οκτώβριος, Μολδαβία: Στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές η νυν πρόεδρος Μάια Σάντου θα προσπαθήσει να επανεκλεγεί, έχοντας τη στήριξη ΗΠΑ και Ε.Ε.
- Δεκέμβριος, Βενεζουέλα: Τεταμένο είναι ήδη το κλίμα, καθώς απέναντι στον νυν πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο διάφοροι πόλοι της αντιπολίτευσης προκρίνουν διαφορετικούς υποψήφιους, ενώ άλλοι δηλώνουν ότι θα απέχουν.
* «Μια νέα χρονιά γεμάτη κάλπες» (φύλλο 666).
Σχόλια