Αρχική διεθνή Οι ΗΠΑ ζουν τις αντιφάσεις τους

Οι ΗΠΑ ζουν τις αντιφάσεις τους

Mexican politician Andres Manuel Lopez Obrador, leader of the National Regeneration Movement (MORENA) gestures as he addresses the audience during a meeting at Plaza Zaragoza in Monterrey, Mexico February 25, 2017. REUTERS/Daniel Becerril

του Γιώργου Αναστασίου

Το ’πε και το ’κανε ο Μεξικάνος «λαϊκιστής» πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ: περιφρόνησε την πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν, και δεν πήγε στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στην 9η Σύνοδο Κορυφής των Αμερικών. Αιτία, η αυθαίρετη απόφαση των διοργανωτών να αποκλείσουν την Κούβα, τη Βενεζουέλα και τη Νικαράγουα διότι… δεν τους αρέσουν οι κυβερνήσεις τους: «Δεν πιστεύουμε ότι δικτάτορες θα έπρεπε να καλούνται σε τέτοιες συναντήσεις», είπε η Καρίν Ζαν-Πιέρ, νέα εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου. Προφανώς ξέχασε μια σειρά συνευρέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν π.χ. με τους Σαουδάραβες σκοταδιστές, τον απόλυτο μονάρχη του Μπρουνέι, ή τη χούντα της Ταϊλάνδης. Εν ολίγοις, η πραγματική εξήγηση του αποκλεισμού δεν έχει και πολύ σχέση με «αρχές»: στις ΗΠΑ πλησιάζουν οι λεγόμενες ενδιάμεσες εκλογές, και ο Λευκός Οίκος δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους ακροδεξιούς Κουβανούς στην κρίσιμη Φλόριντα.

Η ΑΠΟΥΣΙΑ του Μεξικάνου, που δεν σαγηνεύθηκε από τις υποσχέσεις για «νέες αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες», αποτελεί πλήγμα στο κύρος αλλά και στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μπάιντεν. Αν το Μεξικό, μια χώρα με μεγάλη ιστορία και ιδιαίτερη επιρροή στην ευρύτερη περιοχή, συνεχίσει να δυστροπεί, θα περιπλέξει κι άλλο μια ήδη δύσκολη κατάσταση για την Ουάσιγκτον. Διότι η διοίκηση Μπάιντεν ανοίγει διαρκώς νέα μέτωπα μακριά, αλλά αδυνατεί να θέσει υπό έλεγχο την «πίσω αυλή» της. Το δείχνει η άρνηση κι άλλων ηγετών να συμμετάσχουν στην τελικά όχι και τόσο παναμερικανική Σύνοδο Κορυφής, που εξάλλου δεν αναμένεται να εντυπωσιάσει με ουσιαστικές αποφάσεις. Μεταξύ αυτών, η απουσία της Ονδούρας, της Γουατεμάλας και του Ελ Σαλβαδόρ χρεώνεται και ως προσωπική αποτυχία στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις – η οποία επισκέφθηκε τις χώρες αυτές για να διασφαλίσει τη συμμετοχή τους, αλλά έφαγε πόρτα…

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΟΔΗ, πλήγμα στο κύρος των ΗΠΑ συνιστά και η συμμετοχή του ακροδεξιού Βραζιλιάνου προέδρου Μπολσονάρου – ή μάλλον το πώς επιτεύχθηκε, αφού κατέστη δυνατή μόνο αφότου οι διοργανωτές αποδέχθηκαν τους προσβλητικούς όρους του. Μεταξύ άλλων: 1. Να μην επικριθεί η θέση του ότι τυχόν νίκη του Λούλα στις επερχόμενες εκλογές θα είναι αποτέλεσμα νοθείας (ενώ κυβερνά ο Μπολσονάρου!) κι ότι γι’ αυτό την καταμέτρηση πρέπει να πραγματοποιήσει ο… στρατός. 2. Να συναντήσει τετ-α-τετ τον Μπάιντεν (για τον οποίο κατά τα άλλα επανέλαβε ότι «μάλλον» νίκησε τον Τραμπ με νοθεία!). Αλλά ήταν τέτοια η απελπισία των Βορειοαμερικανών να αντισταθμίσουν το μεξικάνικο μποϊκοτάζ, που είπαν «ναι σε όλα».

ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, η κυβέρνηση Μπάιντεν αναγκάζεται να προχωρήσει σε μέτρα που αντιφάσκουν με την πολιτική «αποκλεισμού των δικτατόρων», αποφασίζοντας την ελάφρυνση των κυρώσεων που έχει επιβάλει στην Κούβα και τη Βενεζουέλα. Ιδίως όσον αφορά τη δεύτερη, οι ΗΠΑ επιτρέπουν πλέον σε ευρωπαϊκές εταιρίες να εισάγουν και πάλι βενεζουελάνικο πετρέλαιο, προσφέροντας οικονομική ανάσα και, κυρίως, πολιτικά κέρδη στο Καράκας. Η στάση αυτή υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να βρεθεί άμεσα αντικαταστάτης για τις εισαγωγές από τη Ρωσία, ως τώρα βασικό προμηθευτή της Ε.Ε. Βλέπουμε δηλαδή τα αποτελέσματα της επίσκεψης υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα λίγο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Μια κίνηση στην οποία η κυβέρνηση Μαδούρο ανταποκρίθηκε, και με το παραπάνω…

ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΙΣΟΡΡΟΠΗΣΕΙ κάπως την κυβίστηση, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι «θα συνομιλήσει μέσω τηλεδιάσκεψης» με τον… Γκουαϊδό. Αστειότητα, αφού ντε φάκτο αναγνωρίζει ότι την εξουσία στη Βενεζουέλα ασκεί η κυβέρνηση Μαδούρο. Ο τελευταίος, αφότου πέτυχε να σπάσει (ελέω… Ουκρανίας) τη «σκληρή γραμμή» της Ουάσιγκτον, δεν φαίνεται να αγχώνεται ούτε με τον Γκουαϊδό ούτε με την έλλειψη πρόσκλησης να παρευρεθεί στην 9η Σύνοδο Κορυφής: από προχθές πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην… Άγκυρα και το Αλγέρι. Μάλιστα σε κοινή συνέντευξη με τον Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους «επενδυτές» να «αδράξουν τις τεράστιες ευκαιρίες στον εξορυκτικό, εφοδιαστικό και τουριστικό τομέα, καθώς και όσον αφορά τον χρυσό, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο». Ανοίξαμε και σας περιμένουμε…

Σχόλια

Exit mobile version